Τα σενάρια της επόμενη ημέρας

Το θέατρο του παραλόγου που ζούμε από την Τρίτη, μετά την ανακοίνωση για το «λουκέτο» στην ΕΡΤ από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, έχει επιτρέψει σε πολλούς «ειδικούς» να υφαίνουν σενάρια σχετικά με το ποια θα είναι η τύχη της τρικομματικής κυβέρνησης, εάν χωρίσουν τα… τσανάκια τους οι τρεις εταίροι κι εν τέλει η χώρα οδηγηθεί σε πρόωρες εκλογές.

Τα τρία κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση έχουν διαφορετικές απόψεις σχετικά με το θέμα της ΕΡΤ και μέχρι σήμερα ουδείς δείχνει να κάνει βήματα όπισθεν. Αντίθετα ο καθένας εμμένει, ενώ δεν λείπουν και τα καρφιά ένθεν κακείθεν. Η υπόθεση μοιάζει σαν μία παρτίδα σκληρού πόκερ, η οποία εξελίσσεται με καθημερινές συγκεντρώσεις στην Αγία Παρασκευή, δηλώσεις, σπόντες, απειλές και ακατάσχετη σεναριολογία. Όλα βέβαια αναμένεται να ξεκαθαρίσουν την ερχόμενη Δευτέρα, όταν οι Αντώνης Σαμαράς, Ευάγγελος Βενιζέλος και Φώτης Κουβέλης συναντηθούν είτε για να λύσουν είτε για να κόψουν τον Γόρδιο Δεσμό.

Ήδη από την Πέμπτη το βράδυ κυκλοφορούν πληροφορίες, που αναφέρουν πως ο πρωθυπουργός θα κάνει ένα μικρό βήμα πίσω με το να ζητήσει από τους εταίρους να ολοκληρωθεί η αναδιάρθρωση της ΕΡΤ σε πολύ πιο σύντομο χρονικό διάστημα. Στο νέο σχήμα θα χρησιμοποιηθούν πολλά πρόσωπα της παλιάς ΕΡΤ, κάτι το οποίο, άλλωστε είχε γίνει γνωστό από την πρώτη στιγμή, αφού ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είχε εξηγήσει πως στο νέο κρατικό κανάλι θα έχουν δικαίωμα να υποβάλουν αίτηση για να προσληφθούν. Βέβαια, πριν από αυτή τη διαρροή είχε προηγηθεί από το Μαξίμου η πληροφόρηση ότι ο πρωθυπουργός ορίζει την ψήφιση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου, αλλά και το νομοσχέδιο για τη ΝΕΡΙΤ, ως ψήφο εμπιστοσύνης.

Από την άλλη, οι δύο εταίροι συμφωνούν στην αναδιάρθρωση της ΕΡΤ, αλλά με ανοιχτή την ΕΡΤ και όπως είπε και ο Φ. Κουβέλης «σε πλήρη λειτουργία και με κανονικό πρόγραμμα». Το ζήτημα είναι τι θα γίνει εάν οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί δεν συμφωνήσουν. Κάτι που δεν μπορεί να αποκλειστεί, καθώς οι διαφορές τους με βάση τις δηλώσεις τους δείχνουν ότι πολύ δύσκολα θα βρεθεί η χρυσή τομή.

Από το Μαξίμου έλεγαν τις προηγούμενες ημέρες πως θα οδηγηθούμε σε πρόωρες εκλογές εάν δεν ψηφιστεί η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου. Ήδη πολλοί αναζητούν και ημερομηνίες, όμως από μόνος του ο Αντ. Σαμαράς δεν μπορεί να προκηρύξει εκλογές, καθώς δεν έχει την απαιτούμενη κοινοβουλευτική πλειοψηφία, όπως έχει γίνει πολλάκις στο παρελθόν με διάφορα προσχήματα από αυτοδύναμες κυβερνήσεις. Εξάλλου, οι δημοσκοπήσεις είναι ιδιαίτερα ευνοϊκές για τη Ν.Δ. και πολύ λογικά να χρησιμοποιεί τις εκλογές ως όπλο ο Αντώνης Σαμαράς για να πείσει τους εταίρους του.

Άλλος πρωθυπουργός
Τις πρόωρες εκλογές σίγουρα δεν τις θέλουν ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ, οποίοι βάσει των δημοσκοπήσεων βρίσκονται πολύ χαμηλά και κάποιοι κάνουν λόγο ότι θα δώσουν μάχη για να εισέλθουν στη νέα Βουλή. Όμως ουδείς έχει σκεφτεί ότι εάν δεν τα καταφέρουν ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ, τότε η πλειοψηφία των ψηφοφόρων τους θα οδηγηθεί στον συγγενή ιδεολογικά ΣΥΡΙΖΑ, κάτι που σημαίνει ότι ο κίνδυνος για τη Ν.Δ. είναι πολύ σοβαρός.

Όλα αυτά έλεγαν τις προηγούμενες ημέρες στελέχη, τόσο από το ΠΑΣΟΚ, όσο και από τη ΔΗΜΑΡ, οι οποίοι έκαναν τους δικούς τους υπολογισμούς. Μάλιστα διεμήνυαν με έμφαση προς το Μαξίμου πως, εάν πάμε σε πρόωρες εκλογές, «αυτό θα συμβεί με ευθύνη του πρωθυπουργού και όχι δική μας», παραπέμποντας στην άρνηση του Αντ. Σαμαρά να υπαναχωρήσει στο θέμα του κλεισίματος της ΕΡΤ.

Χαρακτηριστικό είναι επίσης πως επειδή δεν θέλουν εκλογές (αυτό ισχύει και για τους δανειστές) έκαναν λόγο για ύπαρξη τρίτου δρόμου για άρση του κυβερνητικού αδιεξόδου. Ποιος είναι αυτός ο τρίτος δρόμος; Η αναζήτηση σχηματισμού νέας κυβέρνησης με νέο πρωθυπουργό από την παρούσα Βουλή, προκειμένου να αποκλείσουν την «υποταγή» στον Σαμαρά και τις πρόωρες κάλπες. Κατά τις διαρροές στελεχών της ΔΗΜΑΡ, τη λύση αυτή τη δίνει το ίδιο το Σύνταγμα, καθώς στην περίπτωση απώλειας της δεδηλωμένης ο πρωθυπουργός καταθέτει την «εντολή» στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο οποίος ανοίγει τον γνωστό κύκλο των διερευνητικών εντολών.

Κάτι ανάλογο ειπώθηκε και σε σύσκεψη στην Ιπποκράτους από τον Ευ. Βενιζέλο. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ως συνταγματολόγος εξήγησε στους συμμετέχοντες στη σύσκεψη πως η χώρα δεν θα οδηγηθεί απαραίτητα σε εκλογές. Κάτι που συνέβη και με τον Γ. Παπανδρέου τον Οκτώβριο του 2011, όταν εξαναγκάστηκε σε παραίτηση και ανέλαβε προσωρινός πρωθυπουργός ο Λουκάς Παπαδήμος.

Βέβαια, για να προχωρήσει μία τέτοια λύση, θα πρέπει να την ψηφίσει και η Κ.Ο. της Νέας Δημοκρατίας, η οποία θα κληθεί να αποφασίσει για το μέλλον του τόπου. Τα στελέχη από ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ υποστηρίζουν πως αν η «γαλάζια» πλειοψηφία δεχθεί μία τέτοια λύση, τότε η χώρα θα προχωρήσει σε νέα κυβέρνηση με το πιο πιθανότερο ο νέος πρωθυπουργός να προέρχεται από τη Ν.Δ. ή από τον χώρο της ευρύτερης Κεντροδεξιάς. Εάν οι βουλευτές της Ν.Δ. αρνηθούν να «ρίξουν» τον Αντ. Σαμαρά, που θεωρείται σίγουρο, τότε θα οδηγηθούμε στη διενέργεια πρόωρων εκλογών.

Δύο δηλώσεις με νόημα

Πάντως, όλοι αυτοί οι διακινητές σεναρίων ενθυμήθηκαν μία δήλωση που είχε κάνει προ μηνών σε ανύποπτη χρονική στιγμή ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης. Ο επίτιμος είχε πει πως «αυτή η Βουλή μπορεί να δώσει κι άλλες κυβερνήσεις εάν χρειασθεί». Μάλιστα, τότε όταν είχε ερωτηθεί να εξηγήσει τι ακριβώς εννοεί, έσκασε αυτό το αινιγματικό έως σαρκαστικό χαμόγελο που τρομάζει. Ανάλογη δήλωση έκανε το βράδυ της Τετάρτης και ο Ανδρέας Λοβέρδος, ο οποίος εμφάνισε ως λύση, είτε την υποχώρηση της Ν.Δ., είτε τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης από την παρούσα Βουλή.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα