Τα βαρελότα Κασσελάκη σε ρόλο στρατηγικής

ΣΥΡΙΖΑ: Αναζητείται πυξίδα από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης για να βρουν την λεωφόρο που οδηγεί στις Ευρωεκλογές

Ναι μεν ο ΣΥΡΙΖΑ δημοσκοπικά είναι πλέον στην 3η θέση της κατάταξης, όμως στην Βουλή αποτελεί την αξιωματική αντιπολίτευση, καθώς παρά τις αποχωρήσεις βουλευτών (ίδρυσαν τη Νέα Αριστερά) εξακολουθεί να παραμέν3ει η δεύτερη κοινοβουλευτική δύναμη.

Του Μιχάλη Κωτσάκου

Κι όμως ο ΣΥΡΙΖΑ απασχολεί την επικαιρότητα όχι για την κοινοβουλευτική του δραστηριότητα, ούτε για τις δράσεις του στην κοινωνία. Τουναντίον πρώτο θέμα στο ρεπορτάζ του ΣΥΡΙΖΑ εξακολουθεί να παραμένει ο ίδιος ο Κασσελάκης, ο οποίος αντί να ασκεί πολιτική, κάτι που έτσι δεν γνωρίζει, αρέσκεται στην ρίψη βαρελότων. Όχι για να κάνει το κόμμα του πιο ελκυστικό για τους πολίτες, αλλά για να παραμένει ο ίδιος στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας, ακόμη και εάν προκαλεί τον γέλωτα στην πλειοψηφία των πολιτών. Οι μόνοι που αρέσκονται είναι όσοι τον ψήφισαν στις εσωκομματικές εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ, δηλαδή ούτε καν 100.000 άνθρωποι.

Όσοι δεν άντεξαν αυτή την τρέλα σηκώθηκαν κι έφυγαν, ενώ και από τους παραμένοντες δεν είναι λίγοι που είτε έχουν αποστασιοποιηθεί, είτε την ψάχνουν πως θα γίνει η ενοποίηση του ΣΥΡΙΖΑ με το ΠΑΣΟΚ για να ξεφορτωθούν τον Κασσελάκη. Όμως στη διαδρομή προς τις ευρωεκλογές αντί να κλείνουν πληγές ανοίγουν καινούργιες. Όπως για παράδειγμα με το περιβόητο ταξίδι των βουλευτών στις Σπέτσες, όπου θα μείνουν επί τριήμερο για να συζητήσουν το μέλλον του ΣΥΡΙΖΑ και τις προτάσεις τους για την πολιτική που πρέπει να ασκήσει το κόμμα έως τις ευρωεκλογές. Φυσικά με εντολή του προέδρου, που το μετέφερε στους βουλευτές η Θεοδώρα Τζάκρη, οι βουλευτές στις εισηγήσεις τους δεν πρέπει να πλατειάσουν και να κάνουν μεγάλες αναλύσεις, καθώς ο Κασσελάκης-καθότι πανάσχετος με την αριστερά- θεωρεί αυτά τα κείμενα σάλτσα pummaro.

Οι διαρροές

Ανάλογη ήταν και η διαρροή πως το 2019 ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήθελε να κάνει υπουργό τον Κασσελάκη, που τότε αρθρογραφούσε υπέρ του Κυριάκου Μητσοτάκη που τον θεωρούσε ικανότερο για πρωθυπουργό από τον Αλέξη Τσίπρα. Προφανώς ο διευθυντής του γραφείο του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Μανώλης Καπνισάκης που έκανε την αποκάλυψη στην εφημερίδα Documento ήθελε να αναδείξει το φλουρί κωνσταντινάτο που κέρδισε ο ΣΥΡΙΖΑ. Βέβαια ο κ. Καπνισάκης, που είναι και δικηγόρος της οικογένειας απέκρυψε ότι από το 2019 ο Θόδωρος Κασσελάκης προσπαθούσε να ανοίξει κάποια πόρτα της Νέας Δημοκρατίας για να βολέψει τον γιο του. Εξάλλου ο εξάδελφος του Θόδωρου Κασσελάκη, Γιάννης ήταν πρώην βουλευτής της Ν.Δ. και υποψήφιος δήμαρχος Πλατανιά Χανίων έχοντας το χρίσμα του κυβερνώντος κόμματος.

Όλοι, λοιπόν, αντιλαμβάνονται ότι ο Στέφανος Κασσελάκης πάει προς τις ευρωεκλογές με βαρελότα και ψευτορουκέτες, προκειμένου να είναι πάντα στον αφρό της επικαιρότητας για να κρύψει την άγνοια του περί πολιτικής, αλλά και στην στρατηγική για να κερδίσει ψηφοφόρους το κόμμα του.

Ακόμη και το δάνειο προς την εταιρεία που ανήκουν τα κομματικά ΜΜΕ (Αυγή-Κόκκινο) το οποίο επίσης διέρρευσαν οι συνεργάτες του ήταν άλλη μία ρουκέτα για να δείξει πως το κόμμα είναι προσωπαγές και ο πρόεδρος το δανείζει όποτε θέλει. Κάτι σαν τις ΠΑΕ. Και έστειλε μήνυμα προς όλες τις κατευθύνσεις πως δεν βλέπει τον εαυτό του ως προσωρινό. Ήρθε, πήρε το κόμμα και θέλει να το λειτουργήσει ως εταιρεία.

Με το βλέμμα στραμμένο στο επόμενο μεγάλο πολιτικό ορόσημο, αυτό των ευρωεκλογών του 2024, ο πρόεδρος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης τοποθετεί τον πήχη, προτάσσοντας τη νίκη απέναντι στον Κυριάκο Μητσοτάκη και τη Νέα Δημοκρατία, αν και στελέχη στα… ενδότερα του ΣΥΡΙΖΑ δεν δείχνουν να συμμερίζονται την αισιοδοξία του. Όπως, για παράδειγμα, ο Διονύσης Τεμπονέρας, που από τους πρώτους έσπευσε να σημειώσει πως «με τα τωρινά δεδομένα, ένας ρεαλιστικός στόχος είναι η δεύτερη θέση». Σε κάθε περίπτωση, τα στελέχη που… συχνά-πυκνά κρούουν τα δικά τους καμπανάκια για την πορεία της Κουμουνδούρου συνεχίζουν να ασκούν κριτική σε προεδρικές επιλογές, τη στιγμή που ο κ. Κασσελάκης συνεχίζει την τακτική των ανοιγμάτων προς τους ψηφοφόρους του Κέντρου ή ακόμα και προς το συντηρητικό κοινό, ενώ σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η προσπάθεια λήψης αποστάσεων από τα κυβερνητικά πεπραγμένα της τετραετίας 2015-2019.

Ένα από τα πλέον κρίσιμα ερωτήματα στα οποία καλείται συχνά-πυκνά να απαντήσει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είναι αυτό για τις προσδοκίες της Κουμουνδούρου όσον αφορά το αποτέλεσμα των επικείμενων ευρωεκλογών. Ως… γραμμή άμυνας, για παράδειγμα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζει ότι ο κόσμος που συναντά στις περιοδείες του εκφράζει δυσαρέσκεια για την κυβέρνηση και ζητεί να υπάρξει αλλαγή. Ως δεύτερη γραμμή άμυνας έρχονται οι αναφορές σύμφωνα με τις οποίες ο ΣΥΡΙΖΑ έχει μεγαλώσει ως κόμμα μετά τη διάσπαση, καθώς οι οργανώσεις του… πλημμυρίζουν με κόσμο, ενώ και τα σήματα από την κοινωνία είναι θετικά.

Όμως τα πράγματα δεν είναι τόσο ρόδινα, ούτε το αφήγημα της ήττας που ετοιμάζουν οι συνεργάτες του μπορεί να γίνει πειστικό, καθώς υπάρχουν ένα σωρό διαφοροποιήσεις που δείχνουν ότι στο Συνέδριο του Φεβρουαρίου ναι μεν μπορεί να κάνει τον Κασσελάκη να σκυλοβαρεθεί τη ζωή του, όμως την ίδια ώρα υπάρχουν ανοιχτά ζητήματα. Ζαχαριάδης-Θεοχαρόπουλος-Ραγκούσης ζητούν ο ΣΥΡΙΖΑ να ενταχθεί στους ευρωσοσιαλιστές, ο Αρβανίτης με τη σειρά του υψώνει τείχος τονίζοντας ότι αυτό αποτελεί ύβρη για την αριστερά. Και την ίδια ώρα ο Διονύσης Τεμπονέρας κάνει λόγο για συστράτευση των προοδευτικών δυνάμεων, κάτι ως μία ένωση ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ, όπου φυσικά ο Κασσελάκης δεν έχει καμία τύχη.

Χαρακτηριστικό της ανοργανωσιάς του ΣΥΡΙΖΑ επί Κασσελάκη είναι και το γεγονός ότι ενώ αναμένεται να συζητηθεί το θέμα των μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων, το κόμμα δεν είχε τομεάρχη Παιδείας επί τρεις εβδομάδες από την παραίτηση της Αθηνάς Λινού. Μία εμβληματική παραίτηση, καθώς ας μην λησμονούμε, ότι ο Αλέξης Τσίπρας στην δεύτερη περίοδο της πανδημίας είχε προτείνει στην Βουλή την κ. Λινού ως υπουργό Υγείας κοινής αποδοχής. Η κ. Λινού, πανεπιστημιακός και η ίδια είναι υπέρ των ιδιωτικών πανεπιστημίων. Όμως το κυριότερο η μεταγραφείσα από το ΠΑΣΟΚ βουλευτής είναι εναντίον του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών και κυρίως της τεκνοθεσίας, λέγοντας χαρακτηριστικά προ ημερών «δεν ξέρω αν υπήρξε κάποια επιτροπή ηθικής και δεοντολογίας που να συμβουλεύτηκε ο ΣΥΡΙΖΑ». Τελικά αφού γνωστοποιήθηκε κατά τύχη η παραίτηση Λινού, ανέλαβε να μπαλώσει την κατάσταση ο Διονύσης Καλοκαιρινός.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα