Τάραξε τα νερά ο Αλιβιζάτος

Μία πρόταση που ταράζει τα νερά κατέθεσε σε ομιλία του ο Νίκος Αλιβιζάτος χθες το βράδυ σε εκδήλωση του Ινστιτούτου Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής και που αναγκάζει την κυβέρνηση να βρεθεί προ απροόπτου.

Ο έγκριτος συνταγματολόγος πρότεινε να ξεκινήσει η διαδικασία αναθεώρησης από την πλευρά της αντιπολίτευσης σε πέντε συν ένα σημεία.

Οι βασικοί άξονες της αναθεώρησης προτείνονται είναι:

* Ο νόμος περί ευθύνης υπουργών.

* Η βουλευτική ασυλία.

* Η  επιλογή της ηγεσίας των Ανωτάτων Δικαστηρίων.

* Η ενίσχυση των ανεξάρτητων αρχών.

* Η εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας.

* Η αλλαγή του τρόπου αναθεώρησης του Συντάγματος.

Σύμφωνα με τον κ. Αλιβιζάτο, για την μίνι αναθεώρηση απαιτείται η ψήφος 50 βουλευτών. Ήδη από τη Ν.Δ. έκαναν λόγο για ενδιαφέρουσα πρόταση και εάν υπάρξει συμφωνίας κορυφής, τότε το σύνολο των ψήφων (Ν.Δ. ΔΗΣΥ και Ποτάμι) αθροίζουν περισσότερες από 95 ψήφους. Σε αυτούς θα πρέπει να προστεθούν και οι ψήφοι κάποιων ανεξάρτητων βουλευτών όπως του Χάρη Θεοχάρη, αλλά και του Στάθη Παναγούλη.

Σημειώνεται, εξάλλου, ότι η Φώφη Γεννηματά το Σάββατο στο συνέδριο του Κινήματος Αλλαγής ζήτησε να κινηθεί η κοινοβουλευτική διαδικασία αναθεώρησης του Συντάγματος στη βάση πέντε σημείων.

Για την φτώχεια

Την αύξηση του κατώτατου μισθού για να αντιμετωπιστεί η «φτώχεια που μεγαλώνει μέσω τη επαναφοράς της Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, πρότεινε η Φώφη Γεννηματά επικαλούμενη τα στοιχεία του Ευρωπαϊκού Συνδικαλιστικού Ινστιτούτου τα οποία αποκαλύπτουν «τη ζοφερή πραγματικότητα».

«Η φτώχεια διευρύνεται και για τους εργαζόμενους. Οι μισθοί στην Ελλάδα συνέχισαν να μειώνονται και το 2017. Είναι ώρα για ουσιαστικά μέτρα. Όχι με προσωρινά μπαλώματα, όπως επιχειρεί ο ΣΥΡΙΖΑ. Όχι μόνο για ένα μέρος των εργαζομένων όπως “δεσμεύεται” η Ν.Δ. Αλλά με την αύξηση του κατώτερου μισθού και τον προσδιορισμό του μέσω της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας. Και με πλήρη επαναφορά της καθολικής εφαρμογής των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, ώστε να καλύπτουν όλους τους εργαζομένους» τόνισε η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα