Τετράμηνος καύσωνας για την κυβέρνηση

Με κατηγορηματικό τρόπο διαψεύδεται από το κυβερνητικό στρατόπεδο το σενάριο της προσφυγής στις κάλπες το φθινόπωρο. Παρ’ όλα αυτά, στο Μέγαρο Μαξίμου ετοιμάζονται για ένα θερμό τετράμηνο, το οποίο ξεκινά από τη μάχη της αξιολόγησης και καταλήγει λίγο πριν από τα Χριστούγεννα σε έναν ανασχηματισμό.

Ρεπορτάζ: Θεοδόσης Παπανδρέου

Αξιολόγηση – ΔΕΘ – συνέδριο – ανασχηματισμός. Αυτός είναι ο άξονας πάνω στον οποίο θα κινηθεί η κυβέρνηση το επόμενο διάστημα και μέχρι το τέλος του χρόνου. Με την ελπίδα ότι ο πρώτος σκόπελος θα ξεπεραστεί εύκολα, παρά το γεγονός ότι το ΔΝΤ επιμένει να ζητά μείωση του κατώτατου μισθού, αλλά κυρίως ότι δεν θα προκύψει κάποια δυσάρεστη έκπληξη ειδικά από την ανατολή. Το μόνο που δεν φαίνεται να υπάρχει στο τραπέζι των συζητήσεων είναι η προσφυγή στις κάλπες.

«Σενάρια κυκλοφορούν από το πρώτο 24ωρο, οπότε ανέλαβε καθήκοντα αυτή η κυβέρνηση με εντολή του ελληνικού λαού. Το θεατρικό έργο με τίτλο “αριστερή παρένθεση” έχει παίξει σε τόσες εκδοχές, ώστε πλέον, δύο χρόνια μετά την πρώτη διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, έπαψε να πουλάει εισιτήρια. Η αλήθεια είναι απλή. Στη Ν.Δ. θέλουν με πάθος την εξουσία. Δικαίωμά τους. Ας περιμένουν όμως. Έτσι λειτουργεί η Κοινοβουλευτική Δημοκρατία», απάντησε σχετικά η Όλγα Γεροβασίλη σε συνέντευξή της. Μια μικρή μόνο μειοψηφία επιμένει σε αυτήν τη λύση, μόνο όμως αν οι συζητήσεις με τους δανειστές οδηγηθούν σε ναυάγιο, οπότε και οι εκλογές θα είναι μονόδρομος. Διαφορετικά στην κυβέρνηση παραμένουν προσανατολισμένοι σε εξάντληση της τετραετίας, ώστε να εκμεταλλευτούν το χρονικό διάστημα προκειμένου να δώσουν δείγματα γραφής και να καταφέρουν έστω και την τελευταία στιγμή να ανατρέψουν την κακή εικόνα.

Ως είθισται για όλες τις κυβερνήσεις η πάταξη της φοροδιαφυγής αποτελεί στοίχημα και για τον Αλέξη Τσίπρα. Και σύμφωνα με την εκπρόσωπο της κυβέρνησης, ήδη υπάρχουν εξελίξεις και είναι συνεχείς και πολυεπίπεδες. «Από τα μεγάλα ζητήματα του αδήλωτου χρήματος με τις διάφορες “λίστας Λαγκάρντ”, ως και την τήρηση της φορολογικής νομιμότητας στις καθημερινές συναλλαγές. Θυμίζω ότι το πρόβλημα δεν έχει να κάνει μόνο με τη φορολογία, αλλά και με τα λογής λαθρεμπόρια με τεράστιους τζίρους. Ένα πολύ πρόσφατο παράδειγμα, ο έλεγχος του Σ.Δ.Ο.Ε στην Κρήτη, όπου σε μία και μόνη περίπτωση παραγωγού αλκοολούχων ποτών οι διαφυγόντες δασμοί και φόροι αγγίζουν το μισό εκατομμύριο ευρώ. Δυστυχώς, υφίσταται εκτεταμένη παραβατικότητα. Είναι τιτάνιο το έργο των αρχών και προς όφελος του συνόλου της κοινωνίας. Γι’ αυτό και θα στηριχθούν με όλες μας τις δυνάμεις».

Μειώσεις και πλεονάσματα
Από εκεί και πέρα η κυβέρνηση προετοιμάζεται για την πρώτη μάχη στα τέλη Αυγούστου και ενώ οι θερμοκρασίες θα παραμένουν υψηλές. Από τη μία το ΔΝΤ που επιμένει σε διαγραφές και μειώσεις, και από την άλλη οι Ευρωπαίοι εταίροι που επιθυμούν πλεονάσματα.

«Διευρύνονται οι αντίθετες στη λιτότητα και το αυστηρό δημοσιονομικό πλαίσιο φωνές, εντός Ευρώπης. Και μετά την πολλοστή παραδοχή εσφαλμένων επιλογών από την πλευρά του ΔΝΤ, πιστεύουμε ότι οι συσχετισμοί θα βελτιώνονται σταδιακά στην επόμενη περίοδο. Σε αυτήν ακριβώς την αλλαγή συσχετισμών προσβλέπαμε, την επιδιώξαμε και συνεχίζουμε να επιδιώκουμε, και, όπως όλα δείχνουν, θα δικαιωθούμε», απαντά σχετικά η Όλ. Γεροβασίλη.

Με προαπαιτούμενο η αξιολόγηση να κλείσει και μάλιστα σε σύντομο χρόνο, ο Αλ. Τσίπρας ήδη σχεδιάζει την επίσκεψή του στη ΔΕΘ στις αρχές του Σεπτέμβρη όπου αν δεν επιτευχθεί κάποια συνταρακτική επιτυχία, τότε θα περιοριστεί στην παρουσίαση ενός ημερολογίου από την ημέρα που ανέλαβε επικεντρώνοντας κυρίως στα μέτρα υπέρ των αδυνάτων.

Συνέδριο και σαρωτικός ανασχηματισμός
Εκείνο που καίει τον πρωθυπουργό δεν είναι η ΔΕΘ, αλλά το συνέδριο του κόμματός του, το οποίο θα ακολουθήσει το πρώτο δεκαπενθήμερο του Οκτωβρίου. Και δεν είναι μόνο η προσπάθεια που θα καταβάλει να επιβληθεί στο κόμμα χωρίς να καταγραφούν ουσιαστικές αμφισβητήσεις, αλλά κυρίως να «περάσει» το νέο πρόγραμμα του κόμματος και κατ’ επέκταση της κυβέρνησης, απόλυτα προσαρμοσμένο στα σημερινά δεδομένα και σε απόσταση από το αφήγημα της Θεσσαλονίκης.

Η επισφράγιση του προγράμματος από το συνέδριο επί της ουσίας θα λύσει τα χέρια του Αλέξη Τσίπρα έτσι ώστε να προχωρήσει σε έναν σαρωτικό ανασχηματισμό, τοποθετώντας τα πρόσωπα εκείνα στις θέσεις εκείνες που θα εξυπηρετούν τις ανάγκες υλοποίησης του νέου προγράμματος. Η εκτίμηση που υπάρχει στην κυβέρνηση είναι πως μετά από ένα λίφτινγκ του υπουργικού συμβουλίου και ένα νέο ρεαλιστικό πρόγραμμα, τα εκλογικά σενάρια θα «καούν» οριστικά. Αναγνωρίζουν παρ’ όλα αυτά πως η επιτυχία του στόχου αυτού περνά μέσα από το επιτυχές κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα