Θεμέλιος λίθος στην ενέργεια του αύριο από τη Mytilinaios

Θεμελίωση δια χειρός πρωθυπουργού για το νέο εργοστάσιο ηλεκτροπαραγωγής με φυσικό αέριο του ελληνικού βιομηχανικού ομίλου στη Βοιωτία

Μπορεί την περασμένη Τετάρτη οι Αθηναίοι να συνωστίστηκαν στους δρόμους της πρωτεύουσας εξαιτίας των απεργιακών κινητοποιήσεων, αλλά επιχειρηματικά όλοι οι δρόμοι οδηγούσαν το μεσημέρι της ίδιας ημέρας στον Άγιο Νικόλαο Βοιωτίας, εκεί όπου η Mytilinaios θεμελίωσε το νέο εργοστάσιο ηλεκτροπαραγωγής 826 MW του ομίλου, το οποίο θα λειτουργεί με φυσικό αέριο.

Επιμέλεια: Χρήστος Αγγελόπουλος

Παρουσία εκατοντάδων εκπροσώπων του επιχειρηματικού και πολιτικού κόσμου, μεταξύ των οποίων μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου και του Κοινοβουλίου, πρεσβευτές χωρών στις οποίες δραστηριοποιείται η MYTILINEOS, Έλληνες και διεθνείς επιχειρηματίες, αλλά πρωτίστως δύο πρωθυπουργοί –ένας πρώην, ο Αντώνης Σαμαράς, αλλά και ο νυν Κυριάκος Μητσοτάκης–, ο οικοδεσπότης Ευάγγελος Μυτιληναίος επικεντρώθηκε στην επόμενη ημέρα της ελληνικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, υπογραμμίζοντας ταυτόχρονα το όραμά του για τη ανάδειξη της σε ηγέτιδα δύναμη του κλάδου.

Η υπερσύγχρονη μονάδα της Mytilinaios στη Βοιωτία θα χρησιμοποιήσει τεχνολογία αιχμής της General Electric και το κόστος κατασκευής της θα κυμανθεί περί τα 330 εκατ. ευρώ, καθιστώντας τη μία από τις μεγαλύτερες άμεσες επενδύσεις εν Ελλάδι, που θα δημιουργήσει 350 θέσεις εργασίας κατά τη διάρκεια της κατασκευής και 40 μόνιμες θέσεις ειδικευμένου προσωπικού όταν τεθεί σε λειτουργία (σ.σ. τοποθετείται στο δ΄ τρίμηνο του 2021).

Έχει τη σημασία του, δε, να υπογραμμιστεί ότι πρόκειται για την πρώτη μεταμνημονιακή επένδυση στη χώρα, η οποία δεν σταματά εδώ αλλά εντάσσεται στο ευρύτερο πρόγραμμα επενδύσεων συνολικού ύψους 1 δισ. ευρώ που έχει εξαγγείλει ο Όμιλος Μυτιληναίου.

Για την ώρα, το portfolio της Mytilinaios στην ηλεκτροπαραγωγή με καύσιμο φυσικό αέριο ανέρχεται ήδη σε 1,2 GW παραγόμενο από τις εξής τρεις μονάδες:

–Το εργοστάσιο του Αγίου Νικολάου Βοιωτίας που παράγει ηλεκτρική ενέργεια Συνδυασμένου Κύκλου (ΘΗΣ) ισχύος 444,48 MW.

–Τον σταθμό Συμπαραγωγής Ηλεκτρισμού και Θερμότητας Υψηλής Απόδοσης (ΣΗΘ/ΣΗΘΥΑ) ισχύος 334 MW, που είναι εγκατεστημένος κι αυτός στον Άγιο Νικόλαο.

–Τη μονάδα Συνδυασμένου Κύκλου (ΘΗΣ) ισχύος 436,6 MW, η οποία βρίσκεται στους Αγίους Θεοδώρους Κορινθίας και ανήκει στην Κόρινθος Power, θυγατρική τής Μυτιληναίος και της Motor Oil.

Συμβατή επένδυση με τις κεντρικές ενεργειακές επιλογές της κυβέρνησης

Όπως προαναφέρθηκε, τη θεμελίωση του νέου σταθμού συνδυασμένου κύκλου με καύσιμο φυσικό αέριο (CCGT) της MYTILINEOS έκανε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος στη διάρκεια της ομιλίας του, παρουσίασε τους άξονες της «πράσινης ατζέντας» για την ανάπτυξη, όπως χαρακτηριστικά είπε. Τόνισε πως αποτελεί εξαιρετικής σημασίας γεγονός ότι η μονάδα θα αφήνει ελάχιστο αποτύπωμα στο περιβάλλον και η επιβάρυνση στο τοπίο θα είναι η λιγότερη δυνατή, ενώ θα συμβάλει αποτελεσματικά στην ενεργειακή ασφάλεια της χώρας, με τρόπο «πράσινο» και με λιγότερο κόστος από άλλες ρυπογόνες λύσεις.

Πρόσθεσε δε ότι «η νέα αυτή επένδυση είναι συμβατή με τις τρεις κεντρικές επιλογές της Κυβέρνησής: Την αντικατάσταση του λιγνίτη από ηπιότερες μορφές παραγωγής, την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας για να δημιουργηθούν περισσότερες θέσεις εργασίας αλλά και για να πέσει η τιμή του ρεύματος, και τέλος τον περιορισμό της οικονομικής “αιμορραγίας” που συχνά προκαλούν οι εισαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας από γειτονικές χώρες».

Από την πλευρά του, ο Ευ. Μυτιληναίος έδωσε συγχαρητήρια στον πρωθυπουργό για την αποφασιστικότητά του να ενισχύσει το ποσοστό παραγωγής «καθαρής» ενέργειας της χώρας και από 20%, που είναι σήμερα, να φθάσει το 35% το 2030. Παράλληλα, τόνισε ότι «η MYTILINEOS συντάσσεται με την εθνική αυτή προσπάθεια και στο μερίδιο που της αναλογεί δεσμεύεται ότι η βιομηχανική της δραστηριότητα θα γίνει και αυτή “πράσινη”. Μέχρι το τέλος του 2030, ο Τομέας Μεταλλουργίας της εταιρείας, η ιστορική Αλουμίνιον της Ελλάδος και άλλες μονάδες της εταιρείας στο εξωτερικό, θα ηλεκτροδοτούνται αποκλειστικά από ΑΠΕ, μηδενίζοντας το περιβαλλοντικό βιομηχανικό αποτύπωμα».

 

 

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα