Θεοδωρίδου: «Ψυχραιμία – Μονόδρομος ο εμβολιασμός»

Ψυχραιμία, ώσπου να διαθέτουμε επαρκή στοιχεία για τη μετάλλαξη Όμικρον του κορωνοϊού, συνέστησε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού

«Το Α και το Ω στη διαχείριση ενός σημαντικού γεγονότος είναι η ψυχραιμία» σημείωσε η Μαρία Θεοδωρίδου, η οποία ξεκίνησε την τοποθέτησή της από τη μετάλλαξη Όμικρον, που ανησυχεί την παγκόσμια κοινότητα.

«Το ιδιαίτερο της παραλλαγής είναι ο μεγάλος αριθμός μεταλλάξεων» σημείωσε, επαναλαμβάνοντας πως είναι οι μεταλλάξεις στο γονίδιο της ακίδας πρωτεΐνης που χρησιμοποιεί ο ιός για να εισβάλει στον ανθρώπινο οργανισμό και το οποίο στοχεύουν τα εμβόλια, που προκαλούν ανησυχία.

«Στη νέα αυτή συνθήκη οι προβληματισμοί είναι αρκετοί και η επιστημονική κοινότητα χρειάζεται χρόνο για να δώσει απαντήσεις» συνέχισε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού, η οποία σημείωσε πως δεν είναι ακόμη γνωστό πόσο μεταδοτικός είναι ο ιός, αν και λόγω της θέσης των μεταλλάξεων αναμένεται η μεταδοτικότητά του να είναι αυξημένη.

Στο ερώτημα αν προκαλεί βαρύτερη νόσο, η Μαρία Θεοδωρίδου παρέθεσε τα ευρήματα 100 ατόμων στη νότια Αφρική που νόσησαν με τη μετάλλαξη Όμικρον.

«Η νόσηση των λιγότερων από 100 ατόμων ήταν ήπια, με κύρια συμπτώματα την κακουχία και τις μυαλγίες» είπε, τονίζοντας όμως πως στον μικρό αριθμό αυτών των ασθενών η ηλικία ήταν νεαρή, κάτι που μπορεί να επηρεάζει τα ευρήματα.

Το θέμα που απασχολεί όλους και υπάρχει μεγάλη κινητικότητα και στον τομέα των εταιρειών που παρασκευάζουν τα εμβόλια, είναι κατά πόσον η προστασία των εμβολίων έναντι της νέας αυτής παραλλαγής είναι επαρκής.

«Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, αναμένονται λοιμώξεις και σε εμβολιασμένους, αλλά εκτιμάται ότι το μέγεθος αυτού του προβλήματος θα είναι μάλλον μικρό», σημείωσε η Μαρία Θεοδωρίδου.

Όπως εξήγησε η Μαρία Θεοδωρίδου, «στον συνεχή ανταγωνισμό του με τον άνθρωπο, ο ιός μπορεί να ξεφεύγει από τα αντισώματα, σε βαθμό που δεν είναι ακόμη γνωστός. Σύμφωνα με μελέτη σχετικά με τη συμπεριφορά του ανοσοποιητικού συστήματος σε προηγούμενες μεταλλάξεις, φαίνεται πως η κυτταρική ανοσία έχει καθοριστικό ρόλο» στην αντιμετώπιση της λοίμωξης.

«Επομένως, ο εμβολιασμός, παρά την ενδεχόμενη μείωση της αποτελεσματικότητας λόγω των παραλλαγών, εξακολουθεί να είναι ασπίδα προστασίας» σημειώνει η πρόεδρος της επιτροπής, και παραθέτει στην προτροπή του ΠΟΥ για επιτάχυνση του εμβολιασμού, ιδιαίτερα στις ομάδες υψηλού κινδύνου.

Η Μαρία Θεοδωρίδου θεωρεί αναμενόμενη κατάσταση την εμφάνιση της μετάλλαξης Όμικρον, που μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο με τη χορήγηση εμβολίου και στις υπό ανάπτυξη χώρες. «Μονόδρομος για την προστασία είναι ο εμβολιασμός», είπε.

Η εμφάνιση της παραλλαγής Ομικρον υπαγορεύει εντατικοποίηση των εμβολιασμών, σημειώνει η κυρία Θεοδωρίδου.

Συστήνει, επίσης, «τήρηση όλων των μέτρων πρόληψης διασποράς του ιού, υπομονή και ψυχραιμία μέχρι να έχουμε τα επιστημονικά δεδομένα για τον έλεγχο του προβλήματος».

«Να θυμηθούμε την ανάγκη της υποστήριξης για διαθεσιμότητα εμβολίων σε τρίτες χώρες», συμπλήρωσε.

Αναφερόμενη στα οφέλη της τρίτης δόσης, παρέθεσε μελέτη του ΕΚΠΑ σχετικά με τη χορήγηση της τρίτης δόσης. Μελέτη σε 71 υγειονομικούς που έκαναν την αναμνηστική δόση φαίνεται πως μετά την τρίτη δόση τα αντισώματα είναι της τάξης του 97,8%, υψηλότερα από κάθε άλλη μέτρηση σε άλλο χρονικό σημείο.

«Η τρίτη δόση παράγει πολύ υψηλό τίτλο αντισωμάτων, γεγονός σημαντικό για την προστασία από τη νόσο» είπε η Μαρία Θεοδωρίδου.

Κατόπιν αναφέρθηκε και στον εμβολιασμό παιδιών 5-11 ετών, καθώς την περασμένη εβδομάδα ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) ενέκρινε τη χορήγηση του εμβολίου της Pfizer στην ηλικιακή αυτή ομάδα.

«Η διαφορά είναι ότι η δόση για τα παιδιά είναι το 1/3 της δόσης που χορηγείται σε μεγαλύτερους, δηλαδή 10 μικρογραμμάρια», είπε.

«Μελέτες έδειξαν ότι η παραγωγή αντισωμάτων με τη δόση αυτή ήταν συγκρίσιμη με τη δόση των 30 μικρογραμμαρίων», σημείωσε.

Όπως είπε, σύμφωνα με τα ευρήματα του EMA, από τα 2.000 παιδιά που είχαν ελεγχθεί ότι δεν είχαν περάσει λοίμωξη, 1.305 έλαβαν το εμβόλιο της Pfizer, εκ των οποίων νόσησαν τρία που ήρθαν σε επαφή με τον ιό.

Από τα 695 που πήραν εικονικό φάρμακο, νόσησαν 16.

Επιπλέον, η Μαρία Θεοδωρίδου σημείωσε πως ήπιες και συνήθεις είναι και οι ανεπιθύμητες ενέργειες και αυτό συνετέλεσε «ώστε ο ΕΜΑ να εγκρίνει το εμβόλιο, σταθμίζοντας ότι τα οφέλη υπερτερούν των ανεπιθύμητων παρενεργειών».

Στη χώρα μας, τα εμβόλια αυτά για τα παιδιά θα έρθουν μετά τις 20 Δεκεμβρίου και η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών θα γνωμοδοτήσει αναλόγως για το εμβόλιο και στα παιδιά στη χώρα μας.

Στη συνέχεια, τον λόγο πήρε ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, αναφέροντας πως ξεπεράσαμε τους 14.000.000 εμβολιασμούς, συνολικά, με πάνω από επτά εκατομμύρια να είναι οι εμβολιασμοί με τουλάχιστον μία δόση.

Επίσης, αναφέρθηκε στην αναμνηστική δόση και στους δικαιούχους, εξηγώντας πως ήδη έχει εμβολιαστεί το 40% των δικαιούχων και ένα 25% έχει προγραμματίσει το ραντεβού του.

Οσον αφορά στα εμβολιαστικά κέντρα, ο κ. Θεμιστοκλέους ανέφερε πως στα 1.500 που ήταν μέχρι τον Σεπτέμβριο, έχουν προστεθεί πάνω από 800, φτάνοντας τα 2.300 ενώ τόνισε πως η δυναμικότητα στους εμβολιασμούς, τον Δεκέμβριο, αναμένεται να αυξηθεί, και με επέκταση του ωραρίου και με προσθήκη ημερών και εμβολιαστικών κέντρων.

Σε ερώτηση για το πότε θα εμβολιαστούν τα παιδιά 5-11 ετών, ο Μάριος Θεμιστοκλέους απάντησε πως, κατόπιν επικοινωνίας με την Pfizer, δεν μπορούν τα εμβόλια να είναι στη χώρα μας πριν από τις 20 Δεκεμβρίου, με την ημερομηνία να καθορίζεται τις επόμενες ημέρες.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα