Θεσσαλονίκη: Σπείρα διαρρηκτών «άνοιγε» σπίτια με τη βοήθεια μιας κάμερας

Πώς δρούσαν ανενόχλητοι

Εξαρθρώθηκε εγκληματική ομάδα που διέπραττε διαρρήξεις σε σπίτια στη Θεσσαλονίκη από το 2021. «Κλειδί» στο modus operandi των δραστών φαίνεται ότι ήταν η βιντεοσκόπηση των υποψήφιων θυμάτων τους κατά την είσοδο στις οικίες τους, και αυτό διότι με αυτό τον τρόπο κατάφερναν να καταγράφουν τον τύπο κλειδιού που χρησιμοποιούσαν για να εισέλθουν σε αυτές, κάνοντας το «έργο» τους πιο εύκολο!

Όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα, οι συλληφθέντες τουλάχιστον από τον Δεκέμβριο του 2021 είχαν συστήσει εγκληματική ομάδα με σκοπό τη διάρρηξη σε σπίτια της Θεσσαλονίκης, προκειμένου να αποκομίσουν παράνομο περιουσιακό όφελος.

Για την υπόθεση συνελήφθησαν συνολικά πέντε άτομα – τρεις με καταγωγή από τη Γεωργία και ένας από την Αρμενία, ηλικίας 44, 45, 27, 37 ετών και ένας Έλληνας ηλικίας 28 ετών. Σε βάρος τους σχηματίστηκε, κατά περίπτωση, δικογραφία για εγκληματική οργάνωση-συμμορία, διακεκριμένες περιπτώσεις κλοπών, ληστεία κατά συναυτουργία, νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες, παρακολούθηση ραδιοφάσματος – μη δημόσιες διαβιβάσεις και για ρύθμιση θεμάτων που αφορούν όπλα, πυρομαχικά, εκρηκτικές ύλες, εκρηκτικούς μηχανισμού και άλλες διατάξεις.

Το modus operandi

Χαρακτηριστικά του τρόπου δράσης της ομάδας διαρρηκτών η επιλογή «στόχων» συνήθως κοντά σε λαϊκές αγορές, όπου εκμεταλλευόμενοι την απουσία των ενοίκων, έμπαιναν στα διαμερίσματα πάντα πρωινές ώρες -πιθανόν όταν οι ένοικοι έβγαιναν έξω για τα ψώνια τους- χωρίς να αφήνουν ίχνη παραβίασης.

Για να το πετύχουν αυτό, όπως αποδείχθηκε, είχαν βρει τρόπο να βιντεοσκοπούν τα υποψήφια θύματά τους με χρήση κινητών τηλεφώνων κατά την είσοδο τους στις οικίες τους, αποτυπώνοντας κυρίως τον τύπο του κλειδιού και την τοποθεσία της πολυκατοικίας. Επιπλέον, λάμβαναν μέτρα αντιπαρακολούθησης η επιτήρηση των στόχων, η αλλαγή ενδυμασίας πριν και μετά τη διάρρηξη για να μην γίνουν αντιληπτοί και κινήσουν υποψίες, ενώ αμέσως μετά τις κλοπές έφευγαν τρέχοντας από το σημείο με ΙΧ ιδιοκτησίας τους.

Η προετοιμασία για την «έφοδο» στα σπίτια γινόταν σε χώρο που είχαν νοικιάσει και τον οποίο χρησιμοποιούσαν ως εργαστήριο αντιγραφής κλειδιών ασφαλείας, ενώ εκεί εξασκούνταν και στην εφαρμογή πρακτικών μεθοδολογίας απασφάλισης θυρών χωρίς να αφήνουν  ίχνη παραβίασης. Τέλος, χρησιμοποιούσαν το καταφύγιο τους ως χώρο απόκρυψης των κλοπιμαίων.

Δύο φορητοί πομποδέκτες, συντονισμένοι στις συχνότητες της ΕΛ.ΑΣ. και επιπλέον φορητοί πομποδέκτες ενδοεπικοινωνίας,
-Πλήθος διαρρηκτικών εργαλείων
-Ένα περίστροφο και 17 φυσίγγια,
-Ένα πιστόλι μάρκας TOKAREV και τέσσερα φυσίγγια,
-Τρία αεροβόλα πιστόλια,
-Πλήθος μαχαιριών,
-Ένα επαγγελματική μηχανή κοπής – αντιγραφής κλειδιών ασφαλείας,
-Ένα επαγγελματικό τρυπάνι σταθερής βάσης για λεπτομερή τρυπήματα,
-Μία επαγγελματική συσκευή παραβίασης θωρακισμένων θυρών,
-Δύο ηλεκτρικές συσκευές λείανσης με πλήθος εξαρτημάτων,
-Πλήθος κλειδιών θυρών οικιών διαφόρων τύπων και μαρκών,
-Μία επαγγελματική συσκευή παραβίασης θωρακισμένων θυρών
-Πλήθος εργαλείων,
-Πλήθος «άκοπων» κλειδιών θυρών οικιών διαφόρων τύπων και μαρκών, προοριζόμενα για αντιγραφή κλειδιών,
-Πλήθος κλειδιών θυρών οικιών διαφόρων τύπων και μαρκών με εμφανείς εξωτερικές παραποιήσεις – παρεμβάσεις, αυτοσχέδιων διαρρηκτικών εργαλείων διαφόρων κλειδαριών και τύπων, μηχανισμών κλειδαριών θωρακισμένων θυρών, ομφαλών θυρών,
-Τέσσερα κινητά τηλέφωνα,
-Επτά περούκες και
-Ένα δίκαννο, το οποίο ταυτοποιήθηκε ως αφαιρεθέν όπλο σε μία εκ των περιπτώσεων.

Με αυτή τη μεθοδολογία, κατά το χρονικό διάστημα από μέσα Δεκεμβρίου του 2021 έως και μέσα Δεκεμβρίου του 2023, διέπραξαν τέσσερις διαρρήξεις οικιών και μία ληστεία σε οικία, σε διάφορες περιοχές της ανατολικής και δυτικής Θεσσαλονίκης, αφαιρώντας συνολικά το χρηματικό ποσό των 171.850 ευρώ, κοσμήματα και ένα δίκαννο.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα