Επιστολή από ειδικούς στον ΟΗΕ να αναγνωριστεί ο πόλεμος στη Γάζα ως «γενοκτονία»

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του υπουργείου Υγείας, τουλάχιστον 18.412 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί και 50.100 έχουν τραυματιστεί στις ισραηλινές επιθέσεις στη Γάζα από τις 7 Οκτωβρίου

Οι εμπειρογνώμονες από όλη τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική έχουν απευθύνει επιστολή στον πρόεδρο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ με την οποία ζητούν να αναληφθεί δράση για να αναγνωριστούν και να κηρυχθούν «οι φρικαλεότητες του Ισραήλ κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής του επίθεσης στη Γάζα ως γενοκτονία εν τη γενέσει της».

«Ως μέλη της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, έχετε καθήκον να προασπίζετε τον Καταστατικό Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και να εκπληρώνετε την εντολή του μέσω της πρόληψης ενεργειών που αποσκοπούν στην καταστροφή της ύπαρξης μιας ομάδας ανθρώπων εν όλω ή εν μέρει», γράφουν στην επιστολή τους οι υπογράφοντες από την Ιορδανία, το Ιράκ, το Μπαχρέιν και αλλού.

«Τα γεγονότα που εξελίσσονται στη Γάζα ευθυγραμμίζονται με δύο από τα κριτήρια που περιγράφονται στη Σύμβαση του ΟΗΕ για την πρόληψη και την τιμωρία του εγκλήματος της γενοκτονίας, υποδεικνύοντας την επείγουσα ανάγκη για τη διεθνή κοινότητα να αντιμετωπίσει επειγόντως αυτή την κρίση».

Οι υπογράφοντες προσδιόρισαν τα κριτήρια ως «πρόκληση σοβαρής σωματικής ή ψυχικής βλάβης στα μέλη της ομάδας» και «σκόπιμη επιβολή στην ομάδα συνθηκών ζωής που υπολογίζονται για να επιφέρουν τη φυσική καταστροφή της εν όλω ή εν μέρει».

Ανέφεραν επίσης τις μαζικές δολοφονίες, τον αναγκαστικό εκτοπισμό, τη σκόπιμη μαζική πείνα, την καταστροφή ζωτικής σημασίας υποδομών και τον μεγάλο αριθμό παιδιών που σκοτώθηκαν ως «σαφή και αδιαμφισβήτητα χαρακτηριστικά της γενοκτονικής δράσης του Ισραήλ στη Γάζα».

Πάνω από 18.000 νεκροί στη Γάζα

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του υπουργείου Υγείας, τουλάχιστον 18.412 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί και 50.100 έχουν τραυματιστεί στις ισραηλινές επιθέσεις στη Γάζα από τις 7 Οκτωβρίου.

Άλλος ένας Παλαιστίνιος υπέκυψε στα τραύματα που υπέστη μετά από πυροβολισμούς στην κατεχόμενη πόλη Τζενίν της Δυτικής Όχθης, αυξάνοντας τον αριθμό των νεκρών από τη σημερινή ισραηλινή επιδρομή στην περιοχή σε πέντε.

Το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας αναγνώρισε τον άνδρα ως τον 36χρονο Fuad Imad Abahrah, ο οποίος, όπως ανέφερε, έμεινε αιμόφυρτος για μισή ώρα πριν πεθάνει, καθώς τα ασθενοφόρα δεν μπορούσαν να τον προσεγγίσουν.

Νωρίτερα σήμερα, τέσσερις Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν σε ισραηλινή επίθεση με μη επανδρωμένο αεροσκάφος στην Τζενίν.

Ξεχωριστά, το υπουργείο δήλωσε ότι ο 13χρονος Ahmed Mohammed Samar πέθανε αφού οι ισραηλινές δυνάμεις εμπόδισαν ασθενοφόρο να τον μεταφέρει στο κυβερνητικό νοσοκομείο Khalil Suleiman στην Τζενίν.

Σε ένα βίντεο φαίνεται ο πατέρας του Σαμάρ να τον μεταφέρει ενώ περπατούσε με τα πόδια σε μια προσπάθεια να φτάσει στο νοσοκομείο, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Wafa. Ο γιος του πέθανε στα χέρια του λίγο αργότερα, ανέφερε το δημοσίευμα.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα