«Θωρακισμένη η ευρωζώνη από τυχόν εξελίξεις στην Ελλάδα»

Ιδιαίτερα καθησυχαστικός για το μέλλον της ευρωζώνης εμφανίστηκε ο επικεφαλής της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, δηλώνοντας πως «οι χώρες που χρησιμοποιούν το κοινό νόμισμα είναι θωρακισμένες από τις επιπτώσεις που μπορεί να προέλθουν από εξελίξεις στην Ελλάδα».

Όπως εξήγησε κατά τη διάρκεια διάσκεψης στην Φρανκφούρτη, η αγορά κρατικών και άλλων τίτλων χρέους από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είναι πιθανόν ότι θωρακίζει τις χώρες της ευρωζώνης από επιπτώσεις που θα προέρχονται από τις εξελίξεις στην Ελλάδα «Διαπιστώσαμε επίσης περαιτέρω πτώση των αποδόσεων των ομολόγων της Πορτογαλίας και άλλων μέχρι σήμερα σε δυσμενή οικονομική θέση χωρών παρά την ανανέωση της ελληνικής κρίσης. Αυτό σημαίνει ότι το πρόγραμμα αγοράς τίτλων χρέους μπορεί να θωρακίζει τις χώρες της ευρωζώνης απέναντι στη μετάδοση» ανέφερε ο κεντρικός τραπεζίτης της Ευρώπης.

Τέλος, σχολιάζοντας τις οικονομικές προβλέψεις για την ευρωζώνη, ο κ. Ντράγκι δήλωσε ότι η τάση επιβράδυνσης της οικονομικής ανάπτυξης έχει ανατραπεί και ότι η ανάκαμψη αναμένεται να «διευρυνθεί και, ας ελπίσουμε, να ενισχυθεί».

Διαβάστε επίσης