Θρίαμβος Σαλβίνι στις ευρωεκλογές – Προς πρόωρες εκλογές η Ιταλία;

Εκλογικός θρίαμβος για τον Ματέο Σαλβίνι αφού το κόμμα του, η Λέγκα του Βορρά Ματέο  αναδεικνύεται πρώτο κόμμα στις ευρωεκλογές εν΄ώ κατέρρευσε το Κίνημα Πέντε Αστέρια του κυβερνητικού του εταίρου Λουίτζι Ντι Μάιο.

Σύμφωνα με τον ιταλικό Τύπο, μολονότι ο Σαλβίνι επιμένει ότι δεν θα αλλάξει τίποτα στην κυβέρνηση, δύσκολα θα βρει ανάλογο «παράθυρο ευκαιρίας» τους επόμενους μήνες για τη διεξαγωγή εθνικών εκλογών.

Το μήνυμα που έστειλαν οι ψηφοφόροι της Ιταλίας δεν θα μπορούσε να είναι πιο καθαρό, όπως σχολιάζει η οικονομική εφημερίδα Il Sole 24 Ore.

Την ώρα που το Κίνημα Πέντε Αστέρων καταρρέει και εκκινεί διαδικασίες για την αντικατάσταση του Λουίτζι Ντι Μάιο στην ηγεσία, ο Σαλβ΄ίνι έχει μια μοναδική ευκαιρία να επιβεβαιώσει τη δυναμική της Lega στις εθνικές κάλπες και να προχωρήσει στον σχηματισμό μιας κεντροδεξιάς κυβέρνησης.

Παρά την έκπληξη που επεφύλαξε το Δημοκρατικό Κόμμα, το οποίο κατέκτησε τη δεύτερη θέση εκτοπίζοντας τα Πέντε Αστέρια, η στροφή της Ιταλίας στη δεξιά και άκρα δεξιά είναι ξεκάθαρη.

Πέραν του 34% που συγκέντρωσε η Lega, ποσοστό το οποίο την καθιστά το μεγαλύτερο εθνικό κόμμα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το ακροδεξιό κόμμα Fratelli d’ Italia αύξησε το ποσοστό του πάνω από το 6% και το Forza Italia του Berlusconi καταγράφει ποσοστό 8,7%.

Ως εκ τούτου η δεξιά στην Ιταλία συγκεντρώνει ποσοστό κοντά στο 50%.

Διαβάστε επίσης