Θύμα ο Γκαρσία- εξιλαστήριο θύμα ο Μπότο

Ο Λουτσέσκου δεν ήθελε δίπλα του ανθρώπους με γνώσεις προπονητικής και ο Ιβάν έκανε πάρτι που κερδισε 45.000 ευρώ το μην δείχνοντας την έξοδο στον ακριβό Πορτογάλο. Με αυτόν Μπενφίκα και Σαχτάρ έκαναν πάρτι, είχαν τεράστια κέρδη, αλλά ο βασιλιάς των μεταγραφών στον ΠΑΟΚ χρεώθηκε αστοχίες

Του Νίκου Συνοδινού

 

Στον ΠΑΟΚ έψαχναν εξιλαστήριο θύμα για τις αποτυχίες. Παράλληλα αυτόν που θα πλήρωνε το μάρμαρο για την πορεία που είχαν πάρει η μεταγραφές. Με ένα σμπάρο όμως ήθελαν να χτυπήσουν και… τρίτο τρυγόνι. Την περικοπή χρημάτων από ένα στέλεχος που κόστιζε πάρα πολλά. Γιατί 45.000 ευρώ το μήνα είναι ένα διόλου ευκαταφρόνητο ποσό.

Ούτως ή άλλως πάντως είχαν φροντίσει να ψαλιδίσουν τα φτερά του Πορτογάλου, καθώς είχαν οδηγήσει στην έξοδο τους συνεργάτες του. Όταν τον Δεκέμβριο του 2021 ο ΠΑΟΚ «άρπαξε» τον Μπότο και του έκανε συμβόλαιο 2,5 ετών, στόχευε σε μια χρυσοφόρα επένδυση. Ο 57χρονος Μπότο είχε χαρακτηριστεί ως ο βασιλιάς των μεταγραφών και ο Ιβάν Σαββίδης έβαλε το χέρι στην τσέπη, προκειμένου να σπάσει το συμβόλαιό του με την Σαχτάρ στην οποία εκτελούσε χρέη τεχνικού διευθυντή.

Ήταν ξεκάθαρο πως ο Μπότο είχε εξαιρετικές γνωριμίες στην πατρίδα του, αλλά και τη Βραζιλία, μια αγορά που γνωρίζει άριστα φέρνοντας στη Σαχτάρ παίκτες που εκτίναξαν τη χρηματιστηριακή τους αξία όπως οι Τετέ, Βιτάο και Μαϊκόν. Ο δε Σόλομον, ένας Ισραηλινός (με ρίζες από την Πορτογαλία) ακραίος επιθετικός αποκτήθηκε τον Ιανουάριο του 2019 έναντι 6 εκατ. ευρώ και πλέον η αξία του ανέρχεται σε 18 εκατ. ευρώ. Ο παίκτης υπέγραψε στην Τότεναμ του Άγγελου Ποστέκογλου, καθώς έκανε χρήση διάταξης που έμεινε ελεύθερος λόγω της εμπόλεμης κατάστασης στην Ουκρανία.

Πριν από τη Σαχτάρ ο Μπότο εργάστηκε επί μια δεκαετία στη Μπενφίκα (2008-2018), εκ των οποίων τα 8 χρόνια ως επικεφαλής του τμήματος σκάουτινγκ, έχοντας μεγάλη συμβολή στην ανάδειξη ταλαντούχων παικτών (τόσο από την Πορτογαλία, όσο και από τη Βραζιλία) και τη μετέπειτα πώλησή τους σε κορυφαίες ευρωπαϊκές ομάδες.

Πετυχημένος ο Πορτογάλος ως σκάουτερ και υπεύθυνος ακαδημιών σε Μπενφίκα και Σαχτάρ. Το βαρύ βιογραφικό του γκρεμίστηκε ωστόσο στον ΠΑΟΚ. Προφανώς περίμεναν θαυματοποιό στην Τούμπα.

Ο Ζοσέ Μπότο φεύγει μετά από ενάμιση χρόνο. Έφερε ταλέντα όπως ο Κοτάρσκι, επί ημερών του προωθήθηκαν άλλα όπως ο Κωνσταντέλιας, ο Κουλιεράκης και ο Τζίμας, ενώ και ο Καλέντ Νάρεϊ ήταν καλή προσθήκη. Αν ο Κοτάρσκι μοσχοπουληθεί; Αν τα ελληνόπουλα με δικές του ενέργειες θα μπορούσαν να τινάξουν την μπάνκα στον αέρα; Ουδείς μπορεί να το προεξοφλήσει, ώστε το ταμείο να κριθεί θετικό ή αρνητικό.

Σε ποιον βγαίνουν όλες οι μεταγραφές προκειμένου να μπει στο στόχαστρο; Ο Μπότο βαρύνεται με λάθος επιλογές στις μεταγραφές των Κουλιάτα, Φιλίπε Σοάρες, Κάργα, Νάσμπεργκ, αλλά και την επιλογή του Μπράντον Τόμας, ως δεύτερου φορ, ενώ είναι εξτρέμ και περιφερειακός.

Οι λάθος αυτές επιλογές στοίχισαν αρκετά εκατομμύρια στον Ιβάν Σαββίδη.

Όταν όμως ένας πετυχημένος σε διαφορετικές ομάδες άνθρωπος, αποτυγχάνει στο εγχείρημά του στον ΠΑΟΚ, μήπως φταίει κάτι άλλο;

Ο Μπότο ανέλαβε πρώτη φορά το πόστο του τεχνικού διευθυντή, αλλά πέρα από το καλό σκάουτινγκ που είναι και η δύναμη της επιτυχίας του, έχει δίπλωμα προπονητή, που τον έχει βοηθήσει στην καριέρα του.

Ένα επάγγελμα που το εξάσκησε για λίγο σε μικρές ομάδες όπως η Λούρες (γεννέτειρα του) και η Σακαβανένσε, ένω έχει διατελέσει και συνεργάτης του Ισπανού Αντόνιο Καμάτσο για δύο χρόνια στην Μπενφίκα (2002-2004). Ως εκ τούτου διαθέτει και προπονητικές γνώσεις που είναι απαραίτητες στη δουλειά του και στις συνεργασίες του. Αυτό ίσως ανησύχησε τον Ραζβάν Λουτσέσκου. Ο Πάμπλο Γκαρσία βήμα βήμα εξαφανίστηκε Πρώτα στη δεύτερη ομάδα και πλέον στον Πανσερραϊκό. Ο Μπότο μ’ εξαίρεση κάποια αντιπαράθεση που είχε με τον Ιταλό Ντε Τζέρμπι στη Σαχτάρ, λόγω χαρακτήρα συνεργάστηκε άψογα με κάθε προπονητή που δούλεψε δίπλα του. Όπως τη διετία στο πλάι του Αντόνιο Καμάτσο (2002-2004), αλλά και έπειτα στην Μπενφίκα με τους Φερνάντο Τσαλάνα, Κίκε Φλόρες, Ζόρζε Ζέσους και Ρούι Βιτόρια. Κάτι αντίστοιχο συνέβη και στη συνεργασία του με τους Λουίς Κάστρο και Πάουλο Φονσέκα στην Σαχτάρ Ντόνετσκ.

Στο παλμαρέ των επιτυχιών του, είναι φυσικά η ανακάλυψη παικτών στους οποίους έδωσε τη δυνατότητα (έχοντας την ελευθερία κινήσεων από την ομάδα που δούλευε βέβαια) να αυξήσουν την αξία τους.

Πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα από τον Σουηδό στόπερ Λίντελοφ δεν υπάρχει, με την Μπενφίκα να τον αποκτά περίπου 50.000 ευρώ (ουσιαστικά τα τροφεία του μόνο) από την σουηδική Βαστέρας και να τον πουλάει λίγα χρόνια μετά στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ με 30 εκατομμύρια ευρώ. Πλέον πέρα από το δίκτυο των επαφών του, που είναι σαφέστατα μεγάλο, έχει αποκτήσει και την ανάλογη εμπειρία για να βρίσκει …ακατέργαστα διαμάντια.

Δίνει το παρών τόσο στις προπονήσεις, όσο και στις προετοιμασίες των ομάδων που δουλεύει, ενώ επιλέγει να έχει επαφές και με τους ποδοσφαιριστές της ομάδας.  Είναι επίσης γνώστης της λειτουργίας των ακαδημιών, ενώ τόσο στην Πορτογαλία, όσο και στην Ουκρανία.

Δεν θεωρείται…άνθρωπος μόνο του γραφείου και των τηλεφωνικών επαφών, αλλά συμμετέχει ενεργά στις συζητήσεις με το προπονητικό τιμ και την εκάστοτε ιδιοκτησία της ομάδας. Αυτό παραενοχλούσε.

Με την Μπενφίκα κέρδισε 5 πρωταθλήματα, 3 κύπελλα και 7 Λιγκ Καπ Πορτογαλίας και με την Σαχτάρ 2 πρωταθλήματα, 1 κύπελλο και 1 Σούπερ Καπ Ουκρανίας. Παράλληλα στα χρόνια που δούλεψε σε αυτές τις ομάδες, είχαν αμφότερες σημαντικές επιτυχίες και έσοδα στην Ευρώπη.

Το τελευταίο διάστημα ήταν απολύτως ορατό ότι ο Μπότο δεν είχε την ίδια άνεση κινήσεων. Προφανώς η αστοχία στις μεταγραφές του Κουαλιάτα και του Φιλίπε έφεραν φθορά στην σχέση. Η γνώμη του μέτρησε καταλυτικά στο θέμα της ανανέωσης του Μπράντον, ήταν εκείνος που έκανε την τελική επαφή με τον ατζέντη του Εκόνγκ και πέτυχε την συμφωνία, αλλά ήταν εκτός διαπραγμάτευσης για Μπάμπα και Κεντζιόρα. Ο Πορτογάλος πλήρωσε ένα μάρμαρο που δεν το… έσπασε αυτός.

 

 

 

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα