Τι κρύβει στη βαλίτσα ο Νίμιτς

Νέος γύρος διαπραγματεύσεων με τα Σκόπια ξεκινά τις επόμενες ημέρες. Ο Μάθιου Νίμιτς επιστρέφει σε Αθήνα και Σκόπια την επόμενη εβδομάδα σε μία νέα προσπάθεια να βρει διέξοδο στο θέμα της ονομασίας των Σκοπίων. Με το βλέμμα στον προσεχή Δεκέμβριο, όταν και πάλι θα συζητηθούν θέματα διεύρυνσης στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ), ο αμερικανός διπλωμάτης θα επιδιώξει να συμβιβάσει τα μέχρι στιγμής ασυμβίβαστα.

Ωστόσο, η πρόσφατη ανταλλαγή επιστολών των δύο πρωθυπουργών Νίκολα Γκρούεφσκι και Αντ. Σαμαρά απέδειξε ότι το χάσμα μεταξύ Ελλάδος και Σκοπίων παραμένει μεγάλο. Ο σκοπιανός πρωθυπουργός επιδιώκει να επιτύχει έναν πολιτικό διάλογο, ενδεχομένως με μία συνάντηση των δύο ηγετών, κάτι που δεν θέλει η Αθήνα. Την ίδια στιγμή, επανέρχεται στη στρατηγική της εκμετάλλευσης του γενικότερου θετικού κλίματος που επικρατεί στην Επιτροπή για τη χορήγηση ημερομηνίας έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

Έστειλε μάλιστα επ’ αυτού σχετική επιστολή στον επίτροπο με αρμοδιότητα τη διεύρυνση Στέφαν Φούλε. Η Αθήνα επιμένει ότι οι αποφάσεις λαμβάνονται από το Συμβούλιο, ωστόσο πάντοτε ελλοχεύει ο κίνδυνος της κόπωσης των εταίρων από το εν λόγω ζήτημα.

Τη Δευτέρα
Διπλωματικές πηγές έλεγαν ότι δεν γνωρίζουν αν ο κ. Νίμιτς, που θα συναντηθεί με τον υπουργό Εξωτερικών, Ευ. Βενιζέλο, την προσεχή Δευτέρα 9 Σεπτεμβρίου, κομίζει κάποια νέα πρόταση ή αν στον χαρτοφύλακά του θα έχει και πάλι την πρόταση για «Άνω Δημοκρατία της Μακεδονίας» η οποία είχε σφόδρα ενοχλήσει την ελληνική πλευρά, παρά τους χαμηλούς τόνους που τηρήθηκαν. Η τοποθέτηση του γεωγραφικού προσδιορισμού στο πολίτευμα της γειτονικής χώρας και όχι στον όρο «Μακεδονία» κατέστη σαφές ότι δεν είναι αποδεκτή, ενώ οι γνωρίζοντες επιμένουν ότι στα περισσότερα σημεία της η πρόταση ήταν προβληματική.

Την ίδια στιγμή, η Αθήνα εμφανίζεται διατεθειμένη «να κάνει παιχνίδι» με τον αλβανικό παράγοντα όχι μόνο στο εσωτερικό της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας (πΓΔΜ), αλλά και ευρύτερα στα Βαλκάνια (π.χ Κόσσοβο) στο πλαίσιο μίας ρεαλιστικής στροφής. Σε αυτό το πλαίσιο πρέπει να ειδωθούν οι συναντήσεις του υπουργού Εξωτερικών με τον Αλί Αχμέτι, προέδρου του μεγαλύτερου αλβανικού κόμματος των Σκοπίων και κυβερνητικού εταίρου του Νίκολα Γκρούεφσκι.

Ο κ. Αχμέτι, συνοδευόμενος από τον αναπληρωτή πρωθυπουργό των Σκοπίων Μούσα Τζαφέρι, συναντήθηκε επίσης με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, Δ. Αβραμόπουλο. Υπενθυμίζεται ότι στην Αθήνα είχε βρεθεί πριν από μερικούς μήνες ο υπουργός Άμυνας των Σκοπίων, Φατμίρ Μπεσίμι, επίσης Αλβανός. Ο κ. Αχμέτι εμφανίστηκε σε δηλώσεις του προς σκοπιανά μέσα ενημέρωσης μετριοπαθής. Σημείωσε ότι η Ελλάδα επιθυμεί την ενσωμάτωση της πΓΔΜ στις ευρωατλαντικές δομές, ενώ εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι ο Μάθιου Νίμιτς θα προσκομίσει κάτι νέο στην νέα αποστολή του.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα