Τι να προσέξετε για να μην… πονέσετε

Οι πέτρες στα νεφρά και οι κολικοί που δημιουργούν είναι ίσως από τους χειρότερους πόνους που μπορεί να βιώσει ένας άνθρωπος. Οι πέτρες όμως στα νεφρά και γενικότερα στο ουροποιητικό σύστημα, εκτός από το ότι είναι επώδυνες, μπορούν να επιφέρουν και σοβαρές βλάβες στον οργανισμό.

Οι πέτρες δημιουργούνται από μεταλλικά και όξινα άλατα. Οι πέτρες σχηματίζονται συνήθως όταν τα ούρα μας περιέχουν περισσότερες ουσίες όπως ασβέστιο, οξαλικό και ουρικό οξύ, από ό,τι θα έπρεπε. Αν τα ούρα μας είναι υπερβολικά συμπυκνωμένα λόγω ελλιπούς πρόσληψης νερού, ενώ παράλληλα δεν έχουν τις απαραίτητες ουσίες που αποτρέπουν τις κρυσταλλικές ουσίες να κολλήσουν μεταξύ τους, τότε δημιουργούνται οι «ιδανικές συνθήκες» για την ανάπτυξη πέτρας. Το μέγεθος μπορεί να κυμαίνεται από μικρούς κόκκους κρυστάλλων –ψαμμίαση–, οι οποίοι όμως όταν ενωθούν και μεγαλώσουν γίνονται πέτρα στα νεφρά.

Tα συμπτώματα και πώς αντιμετωπίζονται

Μία πέτρα στα νεφρά δεν προκαλεί συνήθως συμπτώματα, μέχρι τη στιγμή που θα αρχίσει να κινείται στο νεφρό ή θα αρχίσει να κατεβαίνει στον ουρητήρα – τον σωλήνα που συνδέει το νεφρό με την ουροδόχο κύστη. Τα συμπτώματα που συνήθως εμφανίζονται είναι: 1) έντονος πόνος χαμηλά στην πλάτη στην περιοχή των νεφρών, καθώς και στην περιοχή της πυέλου, 2) αίσθημα καψίματος κατά την ούρηση, 3) δυσουρία, δηλαδή δυσκολία και πόνος κατά την ούρηση, 4) συχνουρία, και ιδιαίτερα τη νύχτα, 5) αιματουρία, δηλαδή παρουσία αίματος στα ούρα, 6) θολά ή και δύσοσμα ούρα, 7) πυρετός, 8) ρίγη, και 9) σε ορισμένες περιπτώσεις ναυτία και εμετός.

Εάν οι πέτρες στα νεφρά είναι μεγάλες και δεν μπορούν να αντιμετωπισθούν με συντηρητικά μέτρα, τότε θα πρέπει να αντιμετωπισθούν με επεμβατική θεραπεία, που συνήθως είναι εξωσωματική λιθοθρυψία, ουρητηροσκόπηση ή διαδερμική λιθοθρυψία. Εάν όμως οι πέτρες είναι μικρές, τότε συνήθως δεν απαιτείται επεμβατική θεραπεία. Ο ασθενής θα πρέπει να καταναλώνει τουλάχιστον 2 με 3 λίτρα νερό την ημέρα, ώστε να «καθαρίζεται» το ουροποιητικό σύστημα. Ο ουρολόγος μπορεί επίσης να συστήσει τη λήψη παυσίπονου για την ανακούφιση από τον πόνο, καθώς και φαρμακευτική αγωγή που να χαλαρώνει τους μύες του ουρητήρα, ώστε να διευκολυνθεί η δίοδος και κατ’ επέκταση η απομάκρυνση της πέτρας.

Προσοχή στις ουρολοιμώξεις

Οι μολύνσεις του ουροποιητικού κατατάσσονται σε ήπιες –ουρηθρήτιδες και κυστίτιδες– και σε σοβαρές, που είναι οι οξείες πυελονεφρίτιδες. Μία ουρολοίμωξη μπορεί δυνητικά να οδηγήσει σε δημιουργία πέτρας στα νεφρά, ειδικά στην περίπτωση που επιμένει και δεν θεραπευθεί σωστά. Γι’ αυτό και με την υποψία ουρολοίμωξης θα πρέπει να αρχίσετε τη λήψη μεγάλης ποσότητας υγρών και να επισκεφθείτε τον ουρολόγο σας. Με μία καλλιέργεια ούρων θα τακτοποιηθεί ο υπεύθυνος για την ουρολοίμωξη μικροοργανισμός, ενώ το αντιβιόγραμμα θα καθορίσει την κατάλληλη αντιβιοτική θεραπεία.

Ο ευεργετικός ρόλος της διατροφής

Θα πρέπει σε σταθερή βάση να πίνετε πολλά υγρά και να καταναλώνετε πολλά φρούτα και λαχανικά. Θα πρέπει να αποφεύγετε τις βαριές τροφές και το αλάτι. Αποφεύγετε επίσης τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε οξαλικό οξύ όπως φράουλες, σπαράγγια, τσάι, μαύρη σοκολάτα και σπανάκι. Εάν οι κρύσταλλοι και στη συνέχεια οι πέτρες δημιουργούνται από αυξημένο ουρικό οξύ, προσέξτε να μην καταναλώνετε μεγάλες ποσότητες κόκκινου κρέατος, ενώ θα πρέπει να αποφεύγετε το αλκοόλ, τα εντόσθια (συκώτι, μυαλά, νεφρά), σάλτσες κρέατος, κυνήγι, χήνα, θαλασσινά, σαρδέλες, σκουμπρί, ρέγγες και αντζούγιες. Επίσης, παρά το γεγονός ότι αρκετές πέτρες δημιουργούνται από αυξημένη ποσότητα ασβεστίου στα ούρα, η σύγχρονη θεραπευτική δεν απαγορεύει την κατανάλωση γαλακτοκομικών όπως γάλα ή γιαούρτι. Αντίθετα, συνιστάται ισορροπημένη πρόσληψη ασβεστίου.

Βοήθεια από μία φυσική φόρμουλα υγείας

Παράλληλα με την υψηλή πρόσληψη υγρών και τη σωστή διατροφή, μπορείτε να αναζητήσετε βοήθεια με τη συμβουλή του γιατρού ή του φαρμακοποιού σας σε μία φυσική φόρμουλα υγείας, που θα σας βοηθήσει –σε συνδυασμό πάντα τις οδηγίες του γιατρού σας– να προλάβετε τη δημιουργία πέτρας στα νεφρά και τις μολύνσεις του ουροποιητικού. Μία φόρμουλα που στηρίζεται στα δραστικά συστατικά φυτών όπως αρκτοστάφυλου, κόκκινου μύρτιλου, άρκευθου, σολιτάγκο, φουμαριά, σκορπίδι, γιάβα και κράνμπερρυ, μπορεί να ασκήσει ιδιαίτερα ευεργετική δράση.

Τα συστατικά του αρκτοστάφυλου έχουν διουρητική και αντιμικροβιακή δράση, ενώ τα συστατικά του κόκκινου μύρτιλου παρουσιάζουν αντιμικροβιακές ιδιότητες. Τα δραστικά συστατικά του άρκευθου, ασκούν αντιμικροβιακή, διουρητική και αντιφλεγμονώδη δράση, ενώ τα συστατικά του solidago είναι γνωστά για τις διουρητικές και αντισηπτικές τους ιδιότητες, καθώς και της δράσης τους κατά της δημιουργίας πέτρας στα νεφρά. Η προποτίνη του φυτού φουμάρια έχει έντονες εξυγιαντικές ιδιότητες, ενώ το σκορπίδι και η γιάβα με τα δραστικά συστατικά τους ασκούν αντιλιθισιακή και αντιφλεγμονώδη δράση.

Τα δραστικά συστατικά τέλος του φυτού κράνμπερρυ, έχουν τεκμηριωμένα αποδειχθεί ότι βοηθούν στην πρόληψη των ουρολοιμώξεων. Σε πλήθος κλινικών μελετών έχει βρεθεί ότι τα δραστικά συστατικά του κράνμπερρυ μειώνουν την προσκόλληση και εισχώρηση του κολοβακτηριδίου Escherichia coli (που ευθύνεται για το 70-95% των ουρολοιμώξεων) στα τοιχώματα της κύστης, κι έτσι αποβάλλονται με τα ούρα. Μόλις τα κολοβακτηρίδια έρθουν σε επαφή με τα συστατικά του κράνμπερρυ, χάνουν το ραβδωτό τους σχήμα και μεταπίπτουν σε σφαιρικά, χάνοντας έτσι την ικανότητα προσκόλλησής τους στα τοιχώματα της κύστης. Παράλληλα συντελούνται και σημαντικές αλλαγές στην κυτταρική μεμβράνη των μικροβίων, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει δυνατότητα επικοινωνίας μεταξύ τους. Με αυτό τον τρόπο ενισχύεται με απόλυτα φυσικό τρόπο η άμυνα του οργανισμού απέναντι στους υπεύθυνους για λοιμώξεις μικροοργανισμούς.

Με τη συμβουλή λοιπόν του φαρμακοποιού σας και πάντα σε συνδυασμό με την υγιεινή διατροφή και τις οδηγίες του γιατρού σας, βοηθηθείτε με μία φυσική φόρμουλα υγείας απέναντι στις μολύνσεις του ουροποιητικού, καθώς και στα φαινόμενα της ουρηθρίτιδας, κυστίτιδας, νεφρίτιδας, ψαμμίασης και νεφρολιθίασης. Έτσι, θα «αναχαιτίσετε» με φυσικό τρόπο τη δημιουργία πέτρας στα νεφρά, βελτιώνοντας πολύ τη λειτουργία του ουροποιητικού σας συστήματος.

 

(*) Η κα Δωροθέα Λεντή είναι βιολόγος PhDc, MPhil, BSc, υποψήφια διδάκτορας

Specialized Health Researcher, επιστημονική σύμβουλος των Doctor’s Formulas (www.doctorsformulas.gr)

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα