Τι συζήτησαν για το Κυπριακό Αναστασιάδης και Μπαν Κι Μουν

Με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν, συναντήθηκε το βράδυ της Δευτέρας ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, ο οποίος στάθηκε ιδιαίτερα στην ανάγκη κατάλληλης προετοιμασίας πριν από την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό.

Ο κ. Αναστασιάδης χαρακτήρισε τη συνάντηση «πολύ καλή» και ανέφερε ότι ο γενικός γραμματέας αντιλαμβάνεται την επιχειρηματολογία. «Είχα την ευκαιρία να τον ενημερώσω, ανάμεσα σε άλλα, για την επιτακτική ανάγκη όπως προ της έναρξης των συνομιλιών προηγηθεί κατάλληλη προετοιμασία έτσι ώστε να δημιουργηθούν βάσιμες ελπίδες για επίλυση του κυπριακού προβλήματος.

Μεταξύ άλλων, και την ίδια ώρα, ενημέρωσα τον γενικό γραμματέα ότι αποτελεί έντονη πεποίθησή μου ότι η ενεργός συμμετοχή της Ευρωπαϊκής Ενωσης δεν θα είναι μόνο προς όφελος της διαδικασίας, αλλά θα ενισχύσει σημαντικά και τις προσπάθειες επίτευξης μιας σωστής λύσης που θα καθιστά το κράτος που θα μετεξελιχθεί σε ένα ισότιμο κράτος της Ευρωπαϊκής Ενωσης απόλυτα συνυφασμένο, και αν θέλετε, συντεταγμένο με το ευρωπαϊκό κεκτημένο», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Αναστασιάδης.

Οπως είπε, επανέλαβε προς τον Μπαν Κι Μουν και την κυπριακή πρόταση για την Αμμόχωστο, «η οποία όχι μόνο θα λειτουργήσει ενισχυτικά προς τις προσπάθειες επίτευξης συνολικής λύσης, αλλά θα βοηθήσει καθοριστικά έτσι ώστε Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι να πιστέψουν και πάλι στις δυνατότητες επίλυσης του Κυπριακού, και γιατί όχι, να αισθανθούν μέσα από την κοινή ανοικοδόμηση της πόλης τα πόσα θετικά μπορεί να φέρει η επανένωση του τόπου μας».

Ερωτηθείς αν συζήτησε με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, τη μεθοδολογία που θα πρέπει να ακολουθηθεί για την επανάληψη των συνομιλιών, ο Κύπριος Πρόεδρος ανέφερε ότι έγινε μία γενική αναφορά, χωρίς να μπουν σε λεπτομέρειες: «Αυτό το οποίο υπερτόνισα είναι την ανάγκη καλής προετοιμασίας. Εχω πει ξεκάθαρα στον γ.γ. ότι δεν μπορεί να συμμετέχουμε σε ένα διάλογο χάρη του διαλόγου. Αλλά θα πρέπει να υπάρχουν οι προϋποθέσεις εκείνες που να δημιουργούν την απαραίτητη ελπίδα ότι επιτέλους η νέα αρχή θα είναι και μία πορεία που θα έχει τέλος».

Καταλήγοντας, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας υπογράμμισε ότι με το διορισμό του συνομιλητή προστατεύεται και ο θεσμός, αλλά και εμπλέκεται η Τουρκία. «Δεν μπορεί να μένει μακράν του διαλόγου και να ακούει απλώς τις παροτρύνσεις ότι θα πρέπει να βοηθήσει στην επίλυση του κυπριακού προβλήματος. Εμπλέκεται και θα πρέπει ενεργά να συμβάλει στη λύση του κυπριακού προβλήματος».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα