Τι τρέμει η Σουηδή υπουργός Μετανάστευσης

Η ανησυχητική επιστολή της στις Βρυξέλλες

Εξαιρετικά σφιχτή μεταναστευτική πολιτική θα εισηγηθεί η Σουηδία στους Ευρωπαίους εταίρους στην σύνοδο των υπουργών της ΕΕ τον Δεκέμβριο, όπως μαρτυρά μια αμφιλεγόμενη επιστολή που απέστειλε η Στοκχόλμη στις Βρυξέλλες τη Τρίτη 7 Νοεμβρίου.

Ειδικότερα, οι Σουηδοί υπουργοί Δικαιοσύνης Maria Malmer Stenergard και Μετανάστευσης Γκούναρ Στρέμερ ζητάνε ουσιαστικά περιστολή της μετανάστευσης στην ΕΕ ώστε να αντιμετωπιστεί ένα κύμα τρομοκρατίας που θεωρούν πολύ πιθανό.

Ήδη, ο σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας της Σουηδίας, Χένρικ Λάντερχολμ, χαρακτήρισε τη «μεγαλύτερη» στιγμή κινδύνου για τη χώρα από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο τη Δευτέρα 6 Νοεμβρίου, επικαλούμενος τρομοκρατία, πυροβολισμούς συμμοριών και ρωσική επιθετικότητα στην Ευρώπη.

«Η ύπουλη απειλή της τρομοκρατίας παραμένει, τόσο από οργανωμένες ομάδες όσο και από ριζοσπαστικά άτομα. Πρόσφατα, είδαμε για άλλη μια φορά να εμφανίζεται το άσχημο πρόσωπο της τρομοκρατίας στην καρδιά της Ευρώπης, όταν τρεις Σουηδοί πολίτες δολοφονήθηκαν κατά τη διάρκεια ενός ποδοσφαιρικού αγώνα στις Βρυξέλλες, απλώς και μόνο επειδή ήταν Σουηδοί. Ο ύποπτος δράστης είχε παραμείνει παράνομα στη ζώνη Σένγκεν» αναφέρει η επιστολή.

Οι υπουργοί της ΕΕ θα πρέπει να συζητήσουν τον Δεκέμβριο πώς να αποτρέψουν επιθέσεις όπως η δολοφονία Σουηδών οπαδών ποδοσφαίρου από έναν ισλαμιστή εξτρεμιστή στις Βρυξέλλες στις 16 Οκτωβρίου, προσθέτει.

«Είναι κρίσιμο να εντοπιστούν και να ταυτοποιηθούν άτομα που θα μπορούσαν να αποτελέσουν απειλή για τις χώρες μας και για τις ζωές των πολιτών μας όταν προσπαθούν να εισέλθουν στον χώρο Σένγκεν» πριν απελαθούν με γρήγορο, ασφαλή και αποτελεσματικό τρόπο».

Υπενθυμίζεται ότι ο χώρος Σένγκεν δίνει τη δυνατότητα σε περισσότερους από 400 εκατομμύρια ανθρώπους να ταξιδεύουν ελεύθερα μεταξύ των χωρών που είναι μέλη του χωρίς να υπόκεινται σε συνοριακούς ελέγχους. Βέβαια, μετά την μεταναστευτική κρίση έχει τεθεί εν αμφιβόλω.

Οι Σουηδοί θέλουν τα κράτη μέλη της ΕΕ να μοιράζονται περισσότερα δεδομένα για ύποπτα άτομα και να περιορίσουν περαιτέρω τη χρηματοδότηση της τρομοκρατίας, καθώς και αυστηρότερα μέτρα στα εξωτερικά σύνορα και τις απελάσεις.

Πρέπει να μετρήσει τα λόγια της η Κυβέρνηση

Η επιστολή όμως αυτή θεωερείται ανησυχητική για πολλούς εμπειρογνώμονες, εν μέσω μια έξαρσης της αντιισραηλινής και ισλαμοφοβικής έντασης στην ΕΕ για τον πόλεμο της Γάζας.

Μιλώντας στο Euobserver o καθηγητής  καθηγητής διεθνών σχέσεων στο Πανεπιστήμιο της Στοκχόλμης Paul Levin οι σουηδικές αρχές πρέπει να ζυγίσουν προσεκτικά τα λόγια τους για να μην προκαλέσουν.

Αν και στην επιστολή δεν αναφέρονται οι λέξεις «Μουσουλμάνους» ή «Ισλάμ», ο Λεβίν ανησυχεί. «Προσωπικά, ανησυχώ ότι η αποκλειστική εστίαση στους μουσουλμάνους μετανάστες ως απειλές απλώς ενισχύει τις διαιρέσεις στις κοινωνίες μας και δημιουργεί αντί να επιλύει προβλήματα» επισημαίνει.

«Η επιστολή πρέπει να ιδωθεί στο πλαίσιο ότι τώρα έχουμε μια κεντροδεξιά κυβέρνηση που χτίζει την κοινοβουλευτική της πλειοψηφία στην υποστήριξη των Σουηδών Δημοκρατών, ενός ακροδεξιού κόμματος που έχει επικεντρωθεί εδώ και καιρό στη μετανάστευση ως απειλή», πρόσθεσε. «Αυτή είναι μια ευρωπαϊκή πρόκληση, όχι μόνο σουηδική», είπε.

O βασιλιάς της Ιορδανίας Αμπντουλάχ Β’ στις Βρυξέλλες την Τρίτη 7 Νοεμβρίου τον πρόεδρο του Συμβουλίου της ΕΕ Σαρλ Μισέλ την ίδια μέρα και προειδοποίησε ότι η ισραηλινή επιθετικότητα στη Δυτική Όχθη κινδυνεύει να επιδεινώσει τις εντάσεις.

«Η μεγαλειότητά του προειδοποίησε για τη συνεχή κλιμάκωση στη Δυτική Όχθη και τη βία των εποίκων κατά των Παλαιστινίων, που θα μπορούσε να οδηγήσει σε έκρηξη της κατάστασης», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το παλάτι του Αμπντουλάχ Β’.

«Τόσο η Αλ Κάιντα όσο και το Ισλαμικό Κράτος [ισλαμιστικές εξτρεμιστικές ομάδες] έχουν απευθύνει εκκλήσεις σε πιστούς μουσουλμάνους να επιτεθούν στους Σουηδούς και ο ύποπτος τρομοκρατίας που κατηγορείται για τη δολοφονία δύο Σουηδών οπαδών ποδοσφαίρου στις Βρυξέλλες προφανώς κινητοποιήθηκε από αυτή τη ρητορική. Μπορεί επίσης να επηρεάστηκε από τον θυμό του για τον πόλεμο της Γάζας, κάτι που δείχνει πόσα από αυτά τα θέματα αλληλεπιδρούν» ανέφερε ο Λεβίν.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα