Σοβαρές ανησυχίες Κομισιόν για την κράτηση του Φρέντι Μπελέρη
Ανησυχία της ΕΕ για την προφυλάκιση του εκλεγμένου δημάρχου Χιμάρας
Το ζήτημα της προφυλάκισης του εκλεγμένου δημάρχου Χιμάρας, Φρέντι Μπελέρη θέτει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στην έκθεση διεύρυνσης για την Αλβανία. Υπογραμμίζεται ότι η προφυλάκισή του «εγείρει σοβαρές ανησυχίες».
Ειδικότερα, η Κομισιόν αναφέρει ότι οι σχέσεις με την Ελλάδα παρέμειναν καλές συνολικά, με συνεχείς πολιτικές επαφές. Τα δικαιώματα της ελληνικής μειονότητας, ιδίως τα δικαιώματα ιδιοκτησίας της ελληνικής μειονότητας, παραμένουν αντικείμενο διαφωνιών στις διμερείς σχέσεις.
Η προφυλάκιση ενός νεοεκλεγμένου Έλληνα δημάρχου, ο οποίος συνελήφθη την παραμονή των τοπικών εκλογών και του οποίου η δίκη ξεκίνησε στις 14 Σεπτεμβρίου με την κατηγορία της εξαγοράς ψήφων, έχει προκαλέσει διμερείς εντάσεις και εγείρει σοβαρές ανησυχίες, τονίζει η Κομισιόν.
Τα αιτήματά του να του χορηγηθεί ειδική άδεια για να μπορέσει να ορκιστεί έχουν απορριφθεί και το Ανώτατο Δικαστήριο αναμένεται να συζητήσει για την ανάθεση της σχετικής προσφυγής σε δικαστήριο, προσθέτει.
Παράλληλα, σημειώνει ότι το Συνταγματικό Δικαστήριο δέχθηκε τον Οκτώβριο να αποφανθεί για τη συνταγματικότητα της ποινικής δικαστικής διαδικασίας μετά τη σύλληψή του.
Ταυτόχρονα, η Κομισιόν αναφέρει ότι η Αλβανία συνέχισε να σημειώνει πρόοδο στις μεταρρυθμίσεις στο πλαίσιο της ομάδας των θεμελιωδών στοιχείων, συμπεριλαμβανομένης της συνεχιζόμενης εφαρμογής της συνολικής μεταρρύθμισης της δικαιοσύνης, ενώ αναφέρεται ότι τα Τίρανα έχουν συμβάλλει στην διαχείριση των μικτών μεταναστευτικών ροών προς την ΕΕ με τη συνεργασία προς την εφαρμογή του σχέδιο δράσης της ΕΕ για τα Δυτικά Βαλκάνια.
Η Αλβανία επίσης επισημαίνει η Επιτροπή, έχει ευθυγραμμιστεί πλήρως με την κοινή και εξωτερική πολιτική ασφάλειας της ΕΕ.
Αρνητική η έκθεση διεύρυνσης για την Τουρκία-Στήριξη της Χαμάς και Κυπριακό στο προσκήνιο
Όσον αφορά στην Τουρκία, η Κομισιόν τονίζει ότι η ρητορική υποστήριξης στην τρομοκρατική οργάνωση Χαμάς μετά τις επιθέσεις της εναντίον του Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου έρχεται σε πλήρη διαφωνία με την προσέγγιση της ΕΕ.
Επιπλέον, αναμένεται η Τουρκία, να υποστηρίξει ενεργά τις διαπραγματεύσεις για μια δίκαιη, συνολική και βιώσιμη επίλυση το Κυπριακού στο πλαίσιο του ΟΗΕ, σύμφωνα με τα ψηφίσματα ασφαλείας του ΟΗΕ.
Σε σχέση με την Ελλάδα, επισημαίνεται ότι οι σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας επιδεινώθηκαν μέχρι τις αρχές του 2023.
Ωστόσο, μετά τους σεισμούς στην Τουρκία τον Φεβρουάριο του 2023, υπήρξε αξιοσημείωτη βελτίωση στις σχέσεις. Από τον Φεβρουάριο του 2023, οι παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου μειώθηκαν δραστικά και δεν αναφέρθηκαν πτήσεις πάνω από ελληνικές κατοικημένες περιοχές.
Η συνέχιση του διαλόγου με καλή πίστη και αποχή από μονομερείς ενέργειες που είναι αντίθετες με τα συμφέροντα της ΕΕ και παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο και τα κυριαρχικά δικαιώματα των κρατών μελών της ΕΕ αποτελεί ουσιαστική απαίτηση για τη διασφάλιση σταθερού και ασφαλούς περιβάλλοντος στην Ανατολή Μεσόγειο και την ανάπτυξη μιας σχέσης συνεργασίας και αμοιβαία επωφελούς σχέσης μεταξύ της ΕΕ και της Τουρκίας.