Το 2016 φέρνει αναταραχή και αστάθεια στην Ελλάδα

Δυσοίωνες χαρακτηρίζονται οι προβλέψεις του αμερικανικού ινστιτούτου Stratfor για την Ελλάδα. Σύμφωνα με την ετήσια πρόβλεψη θα υπάρχουν σημαντικές εξελίξεις στην πολιτική, οικονομική και κοινωνική κατάσταση ης χώρας.

Το αμερικανικό ινστιτούτο εκτιμά πως δύο είναι τα προβλήματα που καλείται να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση Τσίπρα: Η πολιτική αστάθεια και η κοινωνική αναταραχή, ενώ η ελληνική οικονομία εκτιμάται ότι θα έχει αναιμική ανάπτυξη σε συνδυασμό με υψηλή ανεργία. «Αυτό θα οδηγήσει σε διαμαρτυρίες και συχνές συγκρούσεις στο εσωτερικό της κυβέρνησης», οι οποίες θα οδηγήσουν σε επιβράδυνση των μεταρρυθμίσεων, επισημαίνεται στην έκθεση. Επίσης σύμφωνα με το Stratfor, η κατάρρευση της ελληνικής κυβέρνησης δεν μπορεί να αποκλειστεί επειδή ο Αλέξης Τσίπρας διαθέτει μία πολύ μικρή πλειοψηφία εντός του κοινοβουλίου.

Η έκθεση αναφέρει επίσης πως σε περίπτωση που η ελληνική κυβέρνηση πέσει τότε αυτή θα αντικατασταθεί από μία κυβέρνηση συνασπισμού η οποία θα αποτελείται από τεχνοκράτες.

Σύμφωνα με το αμερικανικό ινστιτούτο, το 2016 η κύρια απειλή για την ελληνική κυβέρνηση θα είναι η κοινωνική αναταραχή και όχι η αποπληρωμή του χρέους. Επισημαίνεται επίσης ότι η επανάληψη μίας κρίσης όπως αυτή του 2015 θεωρείται απίθανη, καθώς η χώρα μας δεν αντιμετωπίζει εξαιρετικά πιεστικές προθεσμίες για την εξόφληση του χρέους. «Αυτό σημαίνει ότι ο κίνδυνος μίας ελληνικής χρεοκοπίας ή μιας εξόδου από την Ευρωζώνη είναι μικρότερος σε σχέση με το 2015», αναφέρεται χαρακτηριστικά στο κείμενο.

Τέλος, οι αναλυτές του Stratfor εκτιμούν ότι οι διαπραγματεύσεις για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους θα καθυστερήσουν μέχρι τα τέλη του 2016. «Δεν περιμένουμε να βγει η Ελλάδα από την Ευρωζώνη το 2016, αλλά τα προβλήματα δεν θα επιλυθούν σύντομα. Η αντίσταση στις μεταρρυθμίσεις, αρχικά των πολιτών, αλλά και των πολιτικών, θα οδηγήσουν την Ελλάδα για ακόμη μία φορά στη σύγκρουση με τους πιστωτές της» καταλήγει η ανάλυση.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα