Το Brexit ενώνει – Χείρα βοηθείας του Κόρμπιν προς τη Μέι

Ο επικεφαλής των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν, φαίνεται πως θέλει να κάνει μία… σχετική ειρήνη με την Βρετανίδα πρωθυπουργό Τερέζα Μέι, και να συνεργαστούν για ένα ομαλό Brexit.

Για αυτό έστειλε μία επιστολή στην Μέι, παρουσιάζοντας σε αυτήν πέντε αιτήματα για την έξοδο της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυτά τα αιτήματα έχουν νομική δεσμευτική ισχύ, τα οποία αν τα εφαρμόσει η κυβέρνηση θα ενώσουν όλη τη χώρα και θα έχουν έτσι την υποστήριξη της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Η επιστολή αυτή του κ. Κόρμπιν φαίνεται πως αιφνιδίασε τον βρετανικό τύπο καθώς έγινε λίγες μόλις μέρες πριν την συνάντηση της κ. Μέι στις Βρυξέλλες με την Ευρωπαϊκή Ένωση για τη συμφωνία για το Brexit.

Δημοσιεύματα ανέφεραν πως η παρέμβαση του κ. Κόρμπιν ενδέχεται να απογοητεύσει αρκετούς βουλευτές του που ζητούν τη διεξαγωγή δεύτερου δημοψηφίσματα για το Brexit. Κάτι που δεν αναφέρεται πουθενά στην επιστολή.

Τα αιτήματα που θέτει ο κ .Κόρμπιν κάνουν λόγο για μια μόνιμη τελωνειακή ένωση ανάμεσα στο Ηνωμένο Βασίλειο και την ΕΕ μετά το Brexit, στην οποία η Βρετανία θα έχει λόγο σε μελλοντικές εμπορικές συμφωνίες, στενή ευθυγράμμιση με την ενιαία αγορά και ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τα δικαιώματα και την προστασία των εργαζομένων στην αγορά εργασίας, συνεχή συμμετοχή σε ευρωπαϊκές υπηρεσίες και χρηματοδοτικά προγράμματα, συνεχή συμμετοχή σε ευρωπαϊκά προγράμματα ασφάλειας, συμπεριλαμβανομένου του Ευρωπαϊκού Εντάλματος Σύλληψης.

Ακόμη ο Τζέρεμι Κόρμπιν επισημαίνει στην επιστολή πως αυτές οι προτάσεις θα πρέπει να κατοχυρωθούν στην βρετανική νομοθεσία, ώστε ο νέος πρωθυπουργός να μην μπορεί να τις αλλάξει μετά το Brexit. Επισημαίνει, εξάλλου, ότι οι αλλαγές στο backstop δεν αρκούν για να κερδίσει την υποστήριξη του κόμματός του.

Τα μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι οι συγκεκριμένες προτάσεις αποτελούν «μία εκλεπτυσμένη παρέμβαση» από τους Εργατικούς και μπορούν να βρουν υποστηρικτές και σε όσους θέλουν ένα πιο ήπιο Brexit, ακόμη και στο κόμμα των Συντηρητικών. Επίσης, ότι δεν είναι απαραίτητη προϋπόθεση να τεθούν όλα τα αιτήματα σε διαπραγμάτευση με την ΕΕ και ότι πρόκειται για λύση που διευκολύνει το Brexit, κρατώντας τη χώρα σε συνεργασία με την ΕΕ.

Διαβάστε επίσης