Έξι φορές η ζημιά του Brexit για τη Γερμανία οι συνέπειες ενός εμπορικού πολέμου ΕΕ – Κίνας

Δείτε τι αναφέρει το Ινστιτούτο Ifo

Καταστροφικό θα ήταν για τη γερμανική οικονομία το ενδεχόμενο ενός εμπορικού πολέμου της Ε.Ε. με την Κίνα, επεσήμανε σε σημερινή έκθεση του το έγκριτο ινστιτούτο Ifo. Μάλιστα οι μεγαλύτερες ζημιές θα αφορούσαν τον κλάδο αυτοκινήτου.

Η ζημιά για τη γερμανική οικονομία

Η έκθεση του Ifo, με αφορμή και την κλιμάκωση της έντασης μεταξύ Κίνας και Ταϊβάν, υπολόγισε πως η ζημιά για τη γερμανική αγορά σε περίπτωση που η Γερμανία και η Ε.Ε. ευρύτερα υποχρεώνονταν σε διακοπή των εμπορικών τους σχέσεων με το Πεκίνο, θα ήταν σχεδόν έξι φορές πάνω από τη ζημιά που προκάλεσε το Brexit.

Οι μεγαλύτεροι χαμένοι ενός εμπορικού πολέμου με την Κίνα θα ήταν η βιομηχανία αυτοκινήτου με απώλειες ύψους 8,47% στην συνολική της αξία, ο κλάδος των μεταφορών με απώλειες ύψους 5,14% και ο μηχανολογικός κλάδος με ζημιά ύψους 4,34%.

Έκκληση για μείωση της εξάρτησης

Για το λόγο αυτό οι συγγραφείς της έκθεσης κάνουν έκκληση προς τις γερμανικές εταιρείες να μειώσουν την εξάρτηση τους από συγκεκριμένες αγορές και δη, από χώρες με «αυταρχικά καθεστώτα».

Ο στόχος της γερμανικής αλλά και ευρύτερα της ευρωπαϊκής οικονομικής πολιτικής είναι να δημιουργήσουν στρατηγικές συμμαχίες και συμφωνίες ελευθέρου εμπορίου με χώρες της ίδιας (δημοκρατικής) σκέψης και νοοτροπίας, όπως οι ΗΠΑ, αναφέρει η έκθεση.

Βεβαίως, αν και μια εμπορική συμφωνία μεταξύ Ε.Ε. και ΗΠΑ θα μπορούσε να μετριάσει τις αρνητικές συνέπειες ενός εμπορικού πολέμου με την Κίνα, δεν θα μπορούσε να τις εξαλείψει στο σύνολο τους, αναφέρει η έκθεση.

Πηγή ΟΤ

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα