To casus belli των λοιμωξιολόγων και η «κορωνομάνα» Θεσσαλονίκη

Επιμένουν οι επιστήμονες ότι είναι αδιανόητο να «ξεκλειδώσει» το lockdown πριν σταματήσει να κοχλάζει ο αριθμός των διασωληνωμένων και των κρουσμάτων, αλλιώς ο κίνδυνος να γίνει όλη η Ελλάδα… Θεσσαλονίκη είναι προ των πυλών

Στους 6 κωδικούς μετακίνησης προσπαθεί να χωρέσει κι έναν έβδομο η κυβέρνηση, που θα λέει «ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ», αλλά οι δεήσεις του Μαξίμου να βελτιωθούν οι επιδημιολογικοί δείκτες και να κερδηθεί το στοίχημα για την ώρα δεν πιάνουν τόπο. Όσο, μάλιστα, δεν αποκλιμακώνονται οι αριθμοί των θανάτων και των διασωληνωμένων, τόσο μεγεθύνεται η πιθανότητα ο πολυπόθητος 7ος κωδικός να γράφει «ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ».

«Έχοντας όλοι μας –ΜΜΕ και πολίτες– χαθεί στην επιδημιολογική αριθμητική των πόσων νέων κρουσμάτων “γράφει” κάθε μέρα το κοντέρ του ΕΟΔΥ και ποια είναι η αναλογία των καινούργιων μολύνσεων με το πλήθος των διενεργούμενων τεστ ανίχνευσης, υποτιμάται ένας κρίσιμος δείκτης που τρομάζει το Μαξίμου. Αυτός είναι ο δείκτης των νεκρών και όχι ως απόλυτος αριθμός, αλλά ως ποσοστό επί όσων μπαίνουν στις εντατικές. Όπως λένε συγκεκριμένα οι ειδικοί, περίπου 4 στους 10 ασθενείς, δηλαδή ένα ποσοστό της τάξης του 40%, που θα διασωληνωθούν θα χάσουν την μάχη με την νόσο COVID-19 και θα καταλήξουν».

Σε όσους φαίνεται γνωστή η παραπάνω «προφητεία», προφανώς ανήκουν σε αυτούς που στις 31 Οκτωβρίου είχαν διαβάσει το σχετικό ρεπορτάζ της «Α». Δυστυχώς, αυτό που τότε ήταν απλώς φόβος αποτελεί πια μία μακάβρια πραγματικότητα, όπου περισσότεροι από 1.000 άνθρωποι έχουν χάσει την ζωή τους από κορωνοϊό πριν καν συμπληρωθεί ο Νοέμβριος και με τις ΜΕΘ να γεμίζουν με εκατοντάδες (σ.σ. 608 ήταν την Τετάρτη) διασωληνωμένους.

Αυτά τα νούμερα αρκούν για να δικαιολογηθεί η απόφαση της κυβέρνησης να παραταθεί το lockdown μέχρι και τις 7 Δεκεμβρίου, και να μετατεθούν για την εβδομάδα που έρχεται οι οδηγίες προς ναυτιλλομένους από τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Μάλιστα, οι πληροφορίες θέλουν να έχει επιβληθεί άτυπο… φίμωτρο δηλώσεων σε κάθε μικρό ή μεγάλο κυβερνητικό στέλεχος που θα αποπειραθεί να προβλέψει συγκεκριμένη ημερομηνία άρσης της καραντίνας και ανοίγματος της οικονομίας.

Αιτία… πολέμου το άνοιγμα με αυτούς τους δείκτες

Εκεί που μάλλον δεν μπορεί –και να ήθελε– να βάλει απαγορευτικό η κυβέρνηση, είναι στην επιτροπή των λοιμωξιωλόγων που φέρεται να έχουν καταστήσει σαφές στην πολιτική ηγεσία δύο ιδιότυπα casus belli. Το πρώτο είναι ότι απαγορεύεται διά… ροπάλου κάθε κουβέντα για «ξεκλείδωμα» της πανελλαδικής καραντίνας, αν ο αριθμός των νέων λοιμώξεων που επιβεβαιώνεται καθημερινά από τον ΕΟΔΥ δεν αποκλιμακωθεί σημαντικά και πέσει κάτω από τον πήχη των 500 κρουσμάτων ανά 24ωρο.

Η δεύτερη «αιτία πολέμου» είναι ότι δεν διανοούνται να ανάψουν το επιστημονικό πράσινο φως στην κυβέρνηση για επανεκκίνηση των ελεύθερων μετακινήσεων και της οικονομικής δραστηριότητας, αν δεν πέσει η πληρότητα των COVID-19 κλινών στο 60%-70% από το +95% που βρίσκεται σήμερα. Δεδομένου ότι ειδικά σε ό,τι αφορά τους νεκρούς και τους διασωληνωμένους ο σημερινός αριθμός τους αντικατοπτρίζει την προ 15νθημέρου εικόνα, γίνεται αντιληπτό ότι την ποθούμενη επιπέδωση της καμπύλης θα αργήσουμε να τη δούμε.

Χαρακτηριστικά είναι τα λόγια δύο επιστημόνων, του καθηγητή μικροβιολογίας και μέλους της επιτροπής των επιστημόνων για τον κορωνοϊό, Άλκη Βατόπουλου, και της καθηγήτριας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Αθηνάς Λινού. Ειδικότερα, ο κ. Βατόπουλος εξέφρασε δημοσίως την ανησυχία του για το γεγονός ότι τα κρούσματα πέφτουν, αλλά όχι με τον ρυθμό που θα έπρεπε, και εκτίμησε ότι τα νούμερα των διασωληνωμένων και των νεκρών θα παραμείνουν υψηλά για αρκετό καιρό. Από την πλευρά της η κα Λινού ξεκαθαρίζει επίσης δημόσια πως, αν τα μέτρα αρθούν πριν από τα Χριστούγεννα, «θα έχουμε μεγάλα γλέντια που θα διασπείρουν τον ιό».

Και δυστυχώς τα μεγάλα… γλέντια τα βλέπουμε να διαδραματίζονται στην Θεσσαλονίκη και τις υπόλοιπες περιφέρειες της βόρειας και κεντρικής Ελλάδας.

 

Θεσσαλονίκη μου, μεγάλη… κορωνομάνα

Το πόσο μπορεί να στραβώσει η κατάσταση με τον κορωνοϊό αποδεικνύεται στην περίπτωση της Θεσσαλονίκης, όπου σοβαρά λάθη –άλλα προφανή κι άλλα ανύποπτα– εκτόξευσαν τον επιδημιολογικό κίνδυνο. Είναι, μάλιστα, αυτός ο φόβος που φαίνεται να στοιχειώνει και τις από ’δώ και πέρα κυβερνητικές αποφάσεις για τα lockdown.

Για παράδειγμα, είναι εκπεφρασμένη η διάθεση τη κυβέρνησης να δώσει ανάσα στο λιανεμπόριο τις λίγες ημέρες των εορτών, αλλά θα δυσκολευτεί να το πράξει όταν ξέρει πώς εξελίχθηκε –και με δική της ευθύνη– το αντίστοιχο εορταστικό τριήμερο του Αγίου Δημητρίου και της εθνικής εορτής της 28ης Οκτωβρίου στην συμπρωτεύουσα. Εκεί, δηλαδή, που οι εορτασμοί δημιουργούσαν το επικίνδυνο κοκτέιλ συνωστισμού σε εκκλησίες και χώρους διασκέδασης, με τις αρχές ανήμπορες –όπως αποδείχτηκε– να επιτηρήσουν τα μέτρα αποστασιοποίησης. Και δεν λέμε μέτρα απαγόρευσης, διότι όπως λένε οι κακές γλώσσες η αργοπορημένη εφαρμογή (σ.σ. το παραδέχτηκε και ο πρωθυπουργός ότι ήταν λάθος που δεν έλαβε νωρίτερα μέτρα για την Θεσσαλονίκη) σκληρών περιοριστικών μέτρων στην «Νύμφη του Θερμαϊκού» σκόνταψε στις πιέσεις που φέρεται να ασκήθηκαν από φορείς αλλά και ισχυρούς τοπικούς παράγοντες, προκειμένου να παραμείνει για λίγο ακόμα εν ζωή η τοπική οικονομία.

Όσο για τις υπόλοιπες εστίες υπερ-μετάδοσης του κορωνοϊού στη βόρεια και κεντρική Ελλάδα, όπως λ.χ. εκτιμάται ότι ήταν οι εργάτες γης, τα λάθη της κεντρικής διοίκησης είναι κι εδώ δεδομένα, έστω κι αν υπάρχει το «άλλοθι» ότι εφαρμόστηκαν παντού τα υγειονομικά πρωτόκολλα που προβλέπει ο ΕΟΔΥ.

Τώρα, το πόσο εφαρμόστηκαν τα πρωτόκολλα, το πόσο αποτελεσματικά ήταν τα δειγματοληπτικά τεστ και το αν, τελικά, μία απλή θερμομέτρηση στο κούτελο ενός ασυμπτωματικού εξασφαλίζει ότι δεν θα διασπαρεί ο ιός είναι μία άλλη, πονεμένη εκ του κακού αποτελέσματος, ιστορία…

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα