Το επιχειρησιακό σχέδιο που «διέλυσε» το κύκλωμα ναρκωτικών

Μεγάλη επιτυχία της Ελληνικής Αστυνομίας και συγκεκριμένα της Διεύθυνσης Εσωτερικών Υποθέσεων, η εξάρθρωση του κυκλώματος ναρκωτικών, με εμπλεκόμενους δύο αστυνομικούς και μάλιστα σε πρωταγωνιστικό ρόλο. Οι δύο αστυνομικοί δρούσαν σε όλη την Ελλάδα εκμεταλλευόμενοι την ιδιότητας τους.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας της Αστυνομίας, οι δύο αστυνομικοί εκμεταλλευόμενοι την ιδιότητά τους, παρείχαν σε μέλη της συμμορίας πληροφορίες απόρρητες όπως στοιχεία που αφορούσαν ταυτότητες ιδιοκτητών αυτοκινήτων, καταδιωκτικά έγραφα κ.λπ. . Αυτές οι κινήσεις των επίορκων αστυνομικών διευκόλυναν και την δράση της υπόλοιπης συμμορίας.

Για τον πρώτο συλληφθέντα αστυνομικό (Αρχιφύλακας) που υπηρετούσε στην Αττική, η αστυνομική έρευνα έδειξε πως προμηθευόταν και διακινούσε ναρκωτικές ουσίες σε διευρυμένο δίκτυο ατόμων, που από κοινού είχαν αναπτύξει τα μέλη της συμμορίας, ενώ ο δεύτερος αστυνομικός (Αστυφύλακας), υπηρετούσε στα Γρεβενά και προμηθευόταν ναρκωτικές ουσίες χωρίς ωστόσο να υπάρχει διακίνηση αυτών.

Αξίζει να σημειωθεί πως τα μέλη του κυκλώματος απέφευγαν τον εντοπισμό τους από τις Αρχές με διάφορες «τακτικές». Μια τακτική που χρησιμοποιούσαν κατά την τηλεφωνική επικοινωνία τους είναι η χρήση «ghost card», δηλαδή με στοιχεία ανύπαρκτων ή άλλων προσώπων. Στην διάρκεια των συνομιλιών τους χρησιμοποιούσαν κωδικές ορολογίες, και συνθηματικές εκφράσεις που αντιστοιχούσαν είτε στο είδος των ναρκωτικών ουσιών (όπως βούτυρο, τούρτα, κέικ κ.λπ.) είτε στις ποσότητες των ναρκωτικών σε αντιστοίχηση με χρηματικά ποσά (π.χ. 2 ευρώ, 5 ευρώ κ.λπ.).

Η έρευνα της Διεύθυνσης Εσωτερικών Υποθέσεων ξεκίνησε τον Ιούλιο του 2017.

Τα δεδομένα της Αστυνομίας προήλθαν από φυσικές και τεχνητές μεθόδους, καταλαβαίνοντας έτσι πως δρούσαν τα μέλη του κυκλώματος καθώς είχαν αναπτύξει δίκτυο ατόμων, τα οποία προμήθευαν κυρίως με κοκαΐνη και κάνναβη.

Η δράση του κυκλώματος προσδιορίζεται χρονικά τουλάχιστον το τελευταίο τετράμηνο δρώντας κυρίως στην Αττική αλλά και σε άλλες πόλεις της Θεσσαλίας και της Πελοποννήσου.

Οι συλληφθέντες, με τη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος τους κακουργηματικού χαρακτήρα, για τα -κατά περίπτωση- αδικήματα της σύστασης-συμμορίας, της νομοθεσίας για τα ναρκωτικά και τα όπλα, της παραβίασης του υπηρεσιακού απορρήτου και της παράβασης καθήκοντος.

Στο πλαίσιο της επιχείρησης διενεργήθηκαν συνολικά οκτώ έρευνες σε οικίες εμπλεκομένων σε Αττική και Θεσσαλία, κατά τις οποίες βρέθηκαν και κατασχέθηκαν, μεταξύ άλλω,:

  • ποσότητες ναρκωτικών ουσιών,
  • (5) πυροβόλα όπλα – πιστόλια,
  • πλήθος φυσιγγίων διαφόρων διαμετρημάτων,
  • πλήθος κινητών τηλεφώνων και καρτών «SIM»,
  • 35.000 ευρώ περίπου,
  • διάφορα κοσμήματα, τιμαλφή και άλλα αντικείμενα.

Επίσης, κατασχέθηκαν (3) Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητα, τα οποία οι κατηγορούμενοι χρησιμοποιούσαν για τη διακίνηση των ναρκωτικών ουσιών.

Οι αστυνομικοί οδηγούνται σήμερα στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών, ενώ με απόφαση του Αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ., οι δύο αστυνομικοί τέθηκαν σε διαθεσιμότητα και παράλληλα διατάχθηκε σε βάρος τους Ένορκη Διοικητική Εξέταση.

 

 

Διαβάστε επίσης