Το έβαλε στα πόδια ο Στέφανος

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δεν άντεξε την κριτική από τον Τεμπονέρα στην Πολιτική Γραμματεία και αποχώρησε προκαλώντας εκνευρισμό σε πολλούς

Η εσωστρέφεια καλά κρατεί στον ΣΥΡΙΖΑ, όπου κατά την διάρκεια της συνεδρίασης της Πολιτικής Γραμματείας φάνηκε ξεκάθαρα ότι ο βασικός στόχος του Στέφανου Κασσελάκη είναι να διώξει κι άλλους από το κόμμα.

Του Μιχάλη Κωτσάκου

Την Τετάρτη το απόγευμα λοιπόν, υπό το βάρος των μετρήσεων, αλλά και των αποχωρήσεων που είναι πολλές κι έχουν προκαλέσει ένα σοκ στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, ο πρόεδρος του κόμματος σηκώθηκε κι έφυγε από τη συνεδρίαση, όταν πήρε τον λόγο ο Διονύσης Τεμπονέρας, ο οποίος ασκούσε σφοδρή κριτική στη νέα ηγετική ομάδα καις την έλλειψη ουσιαστικών δράσεων. Κάτι που ενόχλησε όλους τους παλαιούς προεδρικούς του ΣΥΡΙΖΑ, προεξέχοντος των Αλέκου Φλαμπουράρη και Όλγα Γεροβασίλη.

Η αλήθεια είναι ότι εκτός του Διονύση Τεμπονέρα και άλλοι άσκησαν κριτική για το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει αρθρώσει ένα πολιτικό λόγο, την ώρα που το διήμερο Τρίτη και Τετάρτη το ΠΑΣΟΚ, που είναι ο βασικός ανταγωνιστής, διοργάνωσε εκδηλώσεις για το ιδιωτικό χρέος, κατέθεσε πρόταση νόμου, ενώ στο Ηράκλειο διοργάνωσε ημερίδα για τα προβλήματα της δημόσιας υγείας. Η αποχώρηση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ χαρακτηρίστηκε από πολλά στελέχη ως «απρέπεια, αλλά και ως ευτελισμός του οργάνου».

Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά την εισήγησή του ο κ. Τεμπονέρας ζήτησε να σταματήσει η τοξικότητα και ο διχασμός. Ακόμη, επισήμανε πως το κόμμα είναι πίσω οργανωτικά, ιδεολογικά και προγραμματικά, υπογραμμίζοντας την απουσία πλάνου και σχεδιασμού. Στο πλαίσιο αυτό, εστίασε στην ανάγκη για ένα συνέδριο αυτοκριτικής, σύνθεσης και υπέρβασης άμεσα, δηλαδή τον Ιανουάριο, εκτιμώντας ταυτόχρονα ότι τα 13 περιφερειακά συνέδρια δεν μπορεί να υποβαθμίσουν τον προσυνεδριακό διάλογο. Για το λόγο αυτό, επανέφερε τον οδικό χάρτη που είχε προτείνει στην τελευταία συνεδρίαση, με συγκεκριμένα ορόσημα, επεξεργασίες και προτάσεις πολιτικής, ώστε το κόμμα να φύγει μπροστά, με επίκεντρο την ακρίβεια, τους μισθούς και τη στέγαση. «Επιμένω στην ιδεολογική, προγραμματική και οργανωτική επανεκκίνηση», φέρεται να τόνισε ο κ. Τεμπονέρας.

Αμέσως μετά την έξοδο του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ από την αίθουσα, στελέχη που ήταν παρόντα ζήτησαν, κατά πληροφορίες, να πληροφορηθούν αν είχε όντως αποχωρήσει οριστικά ο κ. Κασσελάκης, με τους Γραμματείς του κόμματος να του τηλεφωνούν, για να διαπιστώσουν τι πραγματικά ίσχυε. Τελικά, ενημέρωσαν τα στελέχη που βρισκόταν στην αίθουσα πως ο κ. Κασσελάκης είχε αποχωρήσει. Τότε, ο Γιάννης Ραγκούσης δήλωσε, εμφανώς ενοχλημένος, πως δεν επιθυμεί να τοποθετηθεί στο όργανο, ζητώντας να σβηστεί το όνομά του από τον κατάλογο των ομιλητών, ενώ ανάλογη στάση κράτησαν και οι Αλέκος Φλαμπουράρης και Θανάσης Θεοχαρόπουλος.

Διαφωνίες για το Συνέδριο

Την ίδια ώρα, τη δυσαρέσκεια αρκετών στελεχών προκάλεσε το γεγονός ότι οι «Νεοπροεδρικοί», Νίκος Σκορίνης και Θεοδώρα Τζάκρη έσπευσαν να ζητήσουν τη διεξαγωγή του Συνεδρίου μετά τις ευρωεκλογές, με τον κ. Κασσελάκη να ανταπαντά, όμως, πως «το Συνέδριο πρέπει να γίνει στην ώρα του». Καθώς πρόκειται για τη δεύτερη φορά που το σχετικό αίτημα ήρθε στην Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ, στελέχη παρατηρούσαν πως η εμμονή των «Νεοπροεδρικών» να μεταθέσουν το Συνέδριο δεν είναι ασύνδετη με την επιθυμία τους να ελέγξουν τα όργανα και τους συσχετισμούς στο κόμμα, όπως διαφάνηκε από την κινητικότητα που παρατηρήθηκε τις τελευταίες ημέρες σε ορισμένες Νομαρχιακές οργανώσεις, όπου εμφανίστηκαν «προεδρικοί πυρήνες». Αντιδράσεις υπήρξαν και από ορισμένα στελέχη και για την αρθρογραφία στενών συνεργατών του κ. Κασσελάκη, όπως οι Γιώργος Τσίπρας και Θανάσης Οικονόμου στον Τύπο, στην κατεύθυνση της πόλωσης που εντείνει το ρεύμα των αποχωρήσεων από τον ΣΥΡΙΖΑ. Παρατηρήσεις σε επιμέρους θέματα φέρεται να έκανε και ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος, ενώ αρκετά στελέχη ενέσκηψαν στο θέμα της ανασυγκρότησης του κόμματος, μετά τη διάσπαση.

Και αυτό διότι παρά τα όσα λένε οι «νεοπροεδρικοί» υπάρχουν νομαρχιακές επιτροπές, όπου δεν έμεινε ούτε ένας από τις διοικήσεις. Συν τοις άλλοις σε πολλές περιοχές δεν υπάρχει εκπροσώπηση στην Βουλή μετά την αποχώρηση των 11 βουλευτών. Άρα το κόμμα έχει σοβαρό έλλειμμα στην οργάνωση του.

Ως πρώτη γραμμή άμυνας, κορυφαία στελέχη αναμένεται να ξεκινήσουν άμεσα περιοδείες ανά την επικράτεια, με στόχο μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου να έχουν επισκεφθεί όλες τις πρωτεύουσες των νομών, ενώ έμφαση αναμένεται να δοθεί στις Νομαρχιακές Επιτροπές και τις τοπικές οργανώσεις όπου σημειώθηκαν μαζικές αποχωρήσεις, όπως στην Α’ Αθήνας και τον Βόρειο Τομέα Αθηνών.

Αναζητά εκτόνωση

Με τις δημοσκοπήσεις να προμηνύουν νέα πτώση των ποσοστών του ΣΥΡΙΖΑ, ο Στέφανος Κασσελάκης επιχειρεί να αποτινάξει την εικόνα εσωστρέφειας από το κόμμα του, συγκαλώντας διαδοχικά τα όργανα για να εκτονωθεί το βαρύ κλίμα της διάσπασης. Μάλιστα, ο αναπληρωτής γραμματέας του κόμματος Γιώργος Βασιλειάδης φαίνεται ότι στην εισήγησή του δεν έμεινε στους αριθμούς, όπως αρχικά βγήκε προς τα έξω, αλλά έθεσε το ζήτημα της εκπροσώπησης του κόμματος στη βάση και στις κομματικές οργανώσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Βασιλειάδης σημείωσε, μεταξύ άλλων, ότι το ζήτημα δεν είναι πόσοι είναι αυτοί που φεύγουν επίσημα από το κόμμα και βγαίνουν από τα μητρώα του κόμματος, αλλά πόσοι είναι εκείνοι που φεύγουν και πάνε σπίτι τους, όπως φέρεται να είπε.

Υπό το βάρος των αντιδράσεων για την αποχώρηση του κ. Κασσελάκη, λίγο αργότερα το βράδυ της Τετάρτης ο πρόεδρος παραχώρησε δείπνο σε βουλευτές και στελέχη στο μπαρ-εστιατόριο «Musique» στο Παγκράτι, το οποίο αποτέλεσε στέκι των ΣΥΡΙΖΑιων κατά την διάρκεια της διακυβέρνησης Τσίπρα.
Το παρών στο δείπνο έδωσαν οι Θεόφιλος Ξανθόπουλος, Πέτρος Παππάς, Γιώργος Παπαηλιού, Χάρης Μαμουλάκης, Όλγα Γεροβασίλη, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπουλου, Κυριακή Μάλαμα, Ραλλία Χρηστίδου, Διονύσης Καλαματιανός, Νίκος Παππάς, Κωνσταντίνος Μπάρκας, Γιώργος Τσίπρας, Ρένα Δούρου, Συμεών Κεδίκογλου, Θεοδώρα Τζάκρη, Γιώργος Γαβρήλος, Σωκράτης Φάμελλος, Ευάγγελος Αποστολάκης, Γιώργος Καραμέρος.
Πλέον στον ΣΥΡΙΖΑ τα πράγματα είναι ξεκάθαρα. Ο πρόεδρός του έμεινε με κάτι παραπάνω από τα μισά στελέχη του κόμματος, ορισμένα από τα οποία βέβαια πολύ απέχουν από το να είναι ενθουσιασμένα μαζί του. Κι όπως παρατήρησε παλαιά καραβάνα της αριστεράς «η κατάσταση θυμίζει την εποχή του Γιάννη Ζίγδη, ο οποίος το 1977 παρέλαβε ένα κόμμα –την ΕΔΗΚ– σε αντίστοιχη ή και μεγαλύτερη κρίση με τον σημερινό ΣΥΡΙΖΑ, στο 12%, και αφού εκκαθάρισε με αξιοθαύμαστη πυγμή τους εσωκομματικούς αμφισβητίες του, έλαβε το 1981 0,4%».

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα