«Το φάντασμα της Βαϊμάρης στην Αθήνα»

Δημοσίευμα με τίτλο «Το φάντασμα της Βαϊμάρης στην Αθήνα» φιλοξένει η ελβετική εφημερίδα Neue Zürcher Zeitung, με το μέλος της Task Force, Γενς Μπάστιαν, να αναλύει από μια διαφορετική οπτική γωνία τα αίτια που προκάλεσαν την άνοδο της Χρυσής Αυγής στο πολιτικό σκηνικό.

Ο οικονομολόγος της Κομισιόν, υποστηρίζει πως ο πραγματικός λόγος που έσπρωξε τους Ελληνες ψηφοφόρους στο ακροδεξιό κόμμα του Νίκου Μιχαλολιάκου, ήταν η κατάρρευση του συστήματος πατρωνίας που λειτουργούσε για χρόνια. Υπενθυμίζεται πως εδώ και δεκαετίες τα κυβερνητικά κόμματα και οι ψηφοφόροι είχαν πελατειακές σχέσεις. Τα πρώτα προχωρούσαν σε αθρόες προσλήψεις στο δημόσιο, ως αντάλλαγμα την παροχή ψήφου.

«Αυτή ήταν η κινητήριος δύναμη κατά την κατάρρευση του μεσαίου χώρου στο κομματικό φάσμα της Ελλάδας. Στις δεκαετίες μετά τον πόλεμο, τα δύο παραδοσιακά μεγάλα κόμματα Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ κατάφερναν να συγκεντρώνουν έως και το 80% των ψήφων. Σήμερα το ποσοστό αυτό είναι στην καλύτερη περίπτωση 30%», εξηγεί ο Γενς Μπάστιαν.

Παράλληλα, το μέλος της Task Force του Χορστ Ράιχενμπαχ, αναφέρει πως οι ιδέες και οι κινητήριες δυνάμεις που προάγουν τις ακροδεξιές τοποθετήσεις στην Ελλάδα, θα υπήρχαν ακόμη και χωρίς την ύπαρξη ενός τέτοιου κόμματος. «Ο εθνικισμός, ο ρατσισμός και η διαφθορά εκδηλώθηκαν πολύ πριν τη Χρυσή Αυγή». Σύμφωνα με τον ίδιο: ο Νίκος Μιχαλολιάκος και οι βουλευτές του κατάφεραν να απευθυνθούν στο κέντρο της κοινωνίας, καλύπτοντας τα δομικά κενά της χώρας: ασφάλεια και τάξη στους δρόμους και συσσίτια. Επίσης, τον στόχο της ανάδειξης της ΧΑ σε «μάρτυρα του αγώνα κατά του διεφθαρμένου κατεστημένου». Στην κατεύθυνση αυτή, «η βία και ο εκφοβισμός θεωρούνται θεμιτά μέσα της δημόσιας αντιπαράθεσης».

Μάλιστα, στόχευσαν σε νέους ανθρώπους, άνεργους, συνταξιούχους, υπαλλήλους και ελεύθερους επαγγελματίες και τα εκλογικά τους κίνητρα ήταν η απώλεια εμπιστοσύνης έναντι του Κοινοβουλίου, των συνδικάτων και της ΕΕ. Ετσι αφού αρχικά η Χρυσή Αυγή κατάφερε να πάρει τους ψηφοφόρους οργής και διαμαρτυρίας, τώρα θέλει να τους μετατρέψει σε τακτικούς ψηφοφόρους.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα