Το ιδιότυπο μπρα-ντε-φερ του Κυριάκου με τον Περισσό

Με αφορμή τον «κολοβό» –λόγω πανδημίας– εορτασμό της επετείου του Πολυτεχνείου και την επαναστατική γυμναστική του ΚΚΕ, ο Μητσοτάκης ανέδειξε ως αντίπαλό του τον Κουτσούμπα, που με τη σειρά του έσυρε τον Τσίπρα σε ρόλο κομπάρσου

Κάθε χρόνο –την τελευταία 20ετία τουλάχιστον– στους εορτασμούς του Πολυτεχνείου αυτοί που πρωταγωνιστούσαν ήταν οι μπαχαλάκηδες, που φρόντιζαν να κάνουν άνω-κάτω την Αθήνα και πολλές φορές να την κάψουν. Φέτος πρωταγωνιστής του εορτασμού του Πολυτεχνείου ήταν το ΚΚΕ.

 Του Μ.Κ.

Το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας επέβαλε επαναστατική γυμναστική εν μέσω πανδημίας και σε μία ημέρα καραντίνας κατέβασε στους δρόμους της Αθήνας εκατοντάδες πολίτες, έχοντας ως μοναδικό στόχο να περάσει ο τσαμπουκάς τους και να γίνει η πορεία του Πολυτεχνείου.  Απλά αυτήν τη φορά η κυβέρνηση δεν έκανε τα στραβά μάτια, όπως έγινε την 1η Μαΐου, και διέλυσε τη δεύτερη πορεία που ετοίμαζε για το απόγευμα το ΚΚΕ.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατέθεσε στεφάνι στο μνημείο του Πολυτεχνείου

Εάν, όμως, κάνουμε μία αποτίμηση του εκρηκτικού πενθήμερου (Πέμπτη 12 Νοεμβρίου – Τρίτη 17 Νοεμβρίου), τότε βρίσκουμε και νικητές και χαμένους. Αναμφίβολα στην πλευρά των νικητών είναι η κυβέρνηση. Αφενός μεν έδειξε σε όλους ότι πρέπει να τηρείται ο νόμος, ειδικά σε εποχές όπου το πρόβλημα της πανδημίας είναι τεράστιο για την ελληνική κοινωνία. Επίσης, με το ότι ο ίδιος ο πρωθυπουργός πήγε και κατέθεσε στεφάνι στο μνημείο του Πολυτεχνείου έστειλε ένα ξεκάθαρο μήνυμα ότι Πολυτεχνείο δεν αποτελεί ιδιοκτησία της αριστεράς. Επίσης, έδωσε μία σαφέστατη απάντηση ότι η Νέα Δημοκρατία –ως κόμμα και ως παράταξη– δεν έχει καμία σχέση με την ακροδεξιά, η οποία διάκειται φιλικά προς τη χούντα. Κι έκανε κάτι που κανένας πρωθυπουργός της Ν.Δ. δεν είχε τολμήσει μέχρι τώρα. Να καταθέσει στεφάνι στο Πολυτεχνείο. Και φυσικά με αυτή την κίνηση ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδειξε για ποιον λόγο είναι ο κυρίαρχος του κέντρου.

Κερδισμένο μπορεί να θεωρηθεί και το ΚΚΕ. Αιφνιδίασε την αστυνομία το πρωί της 17ης Νοεμβρίου μαζεύοντας 200 στελέχη του στο Μέγαρο Μουσικής. Τα μέλη του ΚΚΕ απέστειλαν μήνυμα στο 13033 για επίσκεψη στον γιατρό και συγκεκριμένα στο νοσοκομείο Αλεξάνδρα. Ακόμη και το ότι πρωταγωνίστησε στα επεισόδια ήταν αυτό που επιζητούσε. Διότι ενδιαφερόταν πρωτίστως να περάσει το μήνυμα στην κοινωνία ότι «εμείς είμαστε για τον δρόμο, από εμάς να περιμένετε σκληρή αντιπολίτευση και στη Βουλή και στους δρόμους, γιατί οι άλλοι είναι λαπάδες». Και το πέτυχε. Και έσυρε και τον ΣΥΡΙΖΑ στη δική του λογική και τον κατέστησε κομπάρσο του.

Για την πρωινή συγκέντρωση του ΚΚΕ στο Μέγαρο Μουσικής η ΕΛ.ΑΣ. έδειξε ανοχή

Και δεν μιλάμε για την ημέρα του εορτασμού, αλλά επειδή τον έσυρε στην δική του λογική. Όχι μόνο την ημέρα της επετείου του Πολυτεχνείου, αλλά και όταν ετοίμασε το κείμενο που κατήγγειλε την αυθαιρεσία της κυβέρνησης, το οποίο έτρεξε να υπογράψει και ο ΣΥΡΙΖΑ μετά το ΜέΡΑ 25. Ένα κείμενο που δεν υπέγραψε το ΚΙΝΑΛ.

Ο Βαρουφάκης για μία ακόμη φορά νόμισε ότι ήταν performer κι έκανε σώου

Ο Γιάνης Βαρουφάκης και το ΜέΡΑ 25 ακολούθησαν το ΚΚΕ έχοντας ένα και μόνο στόχο, να κερδίσει σε προβολή. Τη δημοσιότητα που ήθελε ο Βαρουφάκης την κέρδισε, όμως ως perfomer δεν άντεξε μόνο τον ρόλο του πολιτικού αρχηγού, αλλά ήθελε να κάνει και τον ηθοποιό. Έτσι η καθιστική διαμαρτυρία μάλλον προκάλεσε τον γέλωτα, παρά έστειλε κάποιο μήνυμα. Όμως, όπως επισημαίνουν αναλυτές, «στους ψεκασμένους της Αριστεράς τέτοιες κινήσεις αρέσουν».

Ο ΣΥΡΙΖΑ επέλεξε τα παλιά κρατητήρια του ΕΑΤ-ΕΣΑ για να τιμήσει το Πολυτεχνείο

Χαμένος ο ΣΥΡΙΖΑ

Ο απόλυτα χαμένος αυτού του σκηνικού ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ. Σύρθηκε πίσω από το ΚΚΕ, δεν κατάφερε να καταστεί πρωταγωνιστής και –το σημαντικότερο– απέτυχε παταγωδώς το σχέδιό του για να ηγηθεί αντιδεξιού μετώπου. Κάτι που προσπαθεί εδώ και καιρό, αλλά είχε εισπράξει αρνήσεις.

Πάντως στην Κουμουνδούρου ισχυρίζονται ότι «ο πρωθυπουργός υπέστη μία τεράστια πολιτική ήττα». Ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Αλέξης Τσίπρας, αν και τοποθετήθηκε επίσημα πως δεν θα συμμετέχει στην πορεία, τελικά μετά το άλλαξε κι άρχισε να μιλάει για «δείγμα υπέρτατου αυταρχισμού από τη Νέα Δημοκρατία». Ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας προς τα στελέχη του υποστήριξε πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπέστη τρία πλήγματα: «Το πρώτο πολιτικό πλήγμα για τον κ. Μητσοτάκη είναι ότι απομονώθηκε, το δεύτερο ότι δεν… τσιμπήσαμε στο δίλημμα πανδημία ή εκδηλώσεις τιμής στο Πολυτεχνείο. Είπαμε και προστασία της υγείας και εκδηλώσεις τιμής και μνήμης. Το τρίτο και σημαντικότερο, και εκεί θα μπορούσε να του αποδοθεί ο όρος “Μωυσή”, είναι ότι κατάφερε να ενώσει όλες τις δυνάμεις της Αριστεράς σε μία κοινή δήλωση που είχε να γίνει 30 χρόνια».

Φυσικά, δεν έδωσε εξήγηση το ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης πήγε και κατέθεσε στεφάνι στο Πολυτεχνείο, ενώ ο ίδιος πήγε στην ΕΑΤ-ΕΣΑ μαζί με στελέχη του κόμματός του.

Το ΚΙΝΑΛ επέλεξε να αποστείλει αντιπροσωπεία από τους Χριστοδουλάκη-Χρηστίδη και Κεγκέρογλου για να καταθέσει στεφάνι στο Πολυτεχνείο

Η ουδετερότητα της Γεννηματά που δεν εκτιμήθηκε

Το ΚΙΝΑΛ για μία ακόμη φορά βρέθηκε στο μάτι του κυκλώνα. Όλοι «πολιόρκησαν» τη Φώφη Γεννηματά, η οποία αποφάσισε να κρατήσει ουδέτερη σχέση, στέλνοντας ένα μήνυμα ότι προέχει η δημόσια υγεία. Ουδείς μπορεί να την κατηγορήσει ότι πήγε είτε με τον ένα, είτε με τον άλλο, όμως μάλλον αυτοί που εκτίμησαν τη στάση του ΚΙΝΑΛ είναι λίγοι. Κι αυτοί οι ψηφοφόροι έχουν αποκούμπι στον Μητσοτάκη.

Τουναντίον, μάλλον δεν έπεισε πρώην ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ να επιστρέψουν στο μαντρί, καθώς οι απογοητευμένοι από τον ΣΥΡΙΖΑ μάλλον βρίσκουν αποκούμπι στο ΚΚΕ, που τουλάχιστον δείχνει ανυπακοή. Απλά στη Χαριλάου Τρικούπη ίσως κατανόησαν τώρα για ποιον λόγο όλοι απευθύνθηκαν σε αυτό. Διότι ήθελαν νομιμοποίηση των ενεργειών τους μέσω του ΠΑΣΟΚ. Άρα στο ΚΙΝΑΛ θα πρέπει να καταλάβουν πως το ΠΑΣΟΚ εξακολουθούν και το σέβονται οι αντίπαλοι, παρά το γεγονός ότι οι ίδιοι το απαξιώνουν.

Το βέβαιο είναι ότι το ΚΙΝΑΛ θα ήθελε να υπογράψει το κείμενο για την αυθαιρεσία της κυβέρνησης, αλλά σε καμία περίπτωση η Φώφη Γεννηματά δεν θα συνυπέγραφε ένα κείμενο στο οποίο υπήρχε και η τζίφρα του Τσίπρα. Αυτό το κατάλαβε και ο ίδιος ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με την πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ για να την πείσει να συμπορευθούν όλα τα κόμματα. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε από τη Φώφη Γεννηματά να υπάρξει ένα μπαράζ κατά του αυταρχισμού της κυβέρνησης, όπως της είπε χαρακτηριστικά. Όμως η απάντηση της προέδρου του ΚΙΝΑΛ του έκοψε τον βήχα: «Κάθε κόμμα να κάνει τις δικές του κινήσεις για να χτυπηθεί ο αυταρχισμός». Η κα Γεννηματά αρνήθηκε οποιαδήποτε κοινή δράση με τα άλλα κόμματα και ειδικά με την αξιωματική αντιπολίτευση.

Όμως η κα Γεννηματά αρνήθηκε και στον Κυριάκο Μητσοτάκη να πάνε μαζί να καταθέσουν στεφάνι στο μνημείο του Πολυτεχνείου. Η κα Γεννηματά ήταν επιφυλακτική και είπε αρκετές φορές προς τον κ. Μητσοτάκη να μη λησμονεί τι συνέβη στη Marfin: «Πρόσεξε μήπως γίνουν τα πράγματα  πολύ χειρότερα». Από την άλλη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τής πρότεινε να πάνε μαζί να καταθέσουν στεφάνι στο μνημείο του Πολυτεχνείου, αλλά η κα Γεννηματά αρνήθηκε, καθώς ναι μεν κράτησε αποστάσεις από τα άλλα κόμματα της Αριστεράς, αλλά από την άλλη ούτε καν ήθελε να δώσει πάτημα –ειδικά στον ΣΥΡΙΖΑ– για να την κατηγορήσουν για σύμπλευση με τη Ν.Δ. Είχε προηγηθεί ο καβγάς με τον Δημήτρη Κουτσούμπα την προηγούμενη Κυριακή. Η Γεννηματά αρνήθηκε να υπογράψει το κείμενο και ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ την κατηγόρησε ότι «παίζεις το παιχνίδι του Μητσοτάκη» για να λάβει ως απάντηση «είσαι το πιόνι του Τσίπρα».

Στη Χαριλάου Τρικούπη, μπορεί να λένε ότι η στάση τους ήταν εξόχως πατριωτική, προκειμένου να αποφευχθεί ο διχασμός, αλλά υπήρξε συζήτηση για ποιο λόγο δεν σκέφθηκαν την πρόταση Μητσοτάκη να την καταθέσουν οι ίδιοι. Η κα Γεννηματά όντως στη συζήτηση της προηγούμενης εβδομάδας στη Βουλή κέρδισε τις εντυπώσεις, όπου προσπάθησε να μη γίνει αιτία διχασμού της κοινωνίας. Όμως, όταν τέθηκε το ζήτημα με την πορεία του Πολυτεχνείου, η κα Γεννηματά απλά παρακολουθούσε και ουδείς από το ΚΙΝΑΛ σκέφθηκε να καταθέσει την πρόταση που έκανε την Δευτέρα το μεσημέρι ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Δηλαδή να πάνε όλοι μαζί οι αρχηγοί υπό την Πρόεδρο της Δημοκρατίας να καταθέσουν στεφάνι στο Πολυτεχνείο.

Δεν το σκέφθηκε, δεν κατέθεσε αυτή την ενωτική πρόταση, όμως εξελίχθηκε σε κεντρικό πρόσωπο, καθώς όλοι έτρεξαν να την πάρουν με το μέρος τους. Αυτή, όμως, επέμεινε και παρέμεινε αμέτοχη. Μάλιστα, η ίδια δεν πήγε στο Πολυτεχνείο να καταθέσει στεφάνι.

Στο διά ταύτα, από όλη αυτή την ιστορία ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέδειξε ως αντίπαλό του τον Δημήτρη Κουτσούμπα. Κάτι που τον βολεύει, καθώς ο γραμματέας του ΚΚΕ σε καμία περίπτωση δεν σκέφτεται εξουσία.

Οι Νίκος Αλιβιζάτος και Αντώνης Μανιτάκης συμφώνησαν ότι η απαγόρευση των διαδηλώσεων για το Πολυτεχνείο είναι συνταγματική

Στο πλευρό του Μητσοτάκη το εκσυγχρονιστικό κέντρο και κορυφαίοι συνταγματολόγοι

Σε αυτή την κρίση με τον εορτασμό του Πολυτεχνείου, η κοινωνία κατάλαβε με τον πιο σαφή τρόπο ότι το εκσυγχρονιστικό κέντρο βρίσκεται στο πλευρό του Κυριάκου Μητσοτάκη. Όλες αυτές τις ημέρες η αντιπολίτευση κατηγόρησε την κυβέρνηση για αυθαιρεσία, για αντισυνταγματικές αποφάσεις, ενώ ο Τζανακόπουλος μιλούσε διαρκώς για χούντα. Βέβαια, ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ έχει γεννηθεί το 1982, δηλαδή οκτώ χρόνια αφού είχε πέσει η χούντα και οι πραξικοπηματίες είχαν καταδικαστεί σε ισόβια.

Την ώρα, λοιπόν, που η αντιπολίτευση έκανε λόγο για καταστρατήγηση του Συντάγματος, τρεις καταξιωμένοι συνταγματολόγοι έσπευσαν προς υποστήριξη της κυβέρνησης. Ο λόγος για τον Αντώνη Μανιτάκη (υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης στην τρικομματική κυβέρνηση Σαμαρά με υπόδειξη Κουβέλη), τον Νίκο Αλιβιζάτο και φυσικά τον Ευάγγελο Βενιζέλο. Να τονιστεί ότι τον νόμο πάνω στον οποίο στηρίχθηκε η κυβέρνηση για να επιβάλει την απαγόρευση είχαν συγγράψει οι κ.κ. Αλιβιζάτος και Μανιτάκης επί εποχής ΠΑΣΟΚ. Συνταγματική έκρινε την απόφαση και ο Ευάγγελος Βενιζέλος.

Συνολικότερα, πάντως, το λεγόμενο «εκσυγχρονιστικό κέντρο» δεν διαφοροποιήθηκε, ούτε προβληματίστηκε από την απαγόρευση των συναθροίσεων. Το ίδιο και οι φιλελεύθερες δυνάμεις που στηρίζουν τον πρωθυπουργό και που στην προηγούμενη περίοδο αποτελούσαν έναν ευρύτερο κύκλο γύρω από τον Κώστα Σημίτη.

Και κατά την επίσκεψη του Μπιλ Κλίντον στην Αθήνα (στη φώτο μαζί με τους Σημίτη και Στεφανόπουλο) η διαδήλωση του ΚΚΕ είχε διαλυθεί μετά από επέμβαση της ΕΛ.ΑΣ. με εντολή του τότε υπουργού Μιχάλη Χρυσοχοΐδη

Και το 1999 επί Χρυσοχοΐδη η ΕΛ.ΑΣ. κυνήγησε το ΚΚΕ

Ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης εδώ και πολύ καιρό είναι στο στόχαστρο του ΣΥΡΙΖΑ. Όλα τα στελέχη της Κουμουνδούρου τον κατηγορούν για ό,τι μπορεί να φανταστεί ο ανθρώπινος νους. Τώρα ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη μπήκε στο στόχαστρο και του ΚΚΕ. Για δεύτερη φορά από το 1999 το ΚΚΕ δέχθηκε τέτοια επίθεση από την αστυνομία και του διέλυσαν μία συγκέντρωση. Και τις δύο φορές υπουργός υπεύθυνος για τη Δημόσια Τάξη ήταν ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.

Το μακρινό 1999, κατά την επίσκεψη του Μπίλ Κλίντον (τότε προέδρου των ΗΠΑ) στην Αθήνα, είχαν απαγορευθεί οι διαδηλώσεις, αλλά το ΚΚΕ δεν υπάκουσε. Την τότε συγκέντρωση είχε πάρει την πρωτοβουλία να διοργανώσει το ΚΚΕ και συμμετείχαν και άλλα κόμματα, όπως ο τότε ΣΥΝ και το ΔΗΚΚΙ (Τσοβόλας) αλλά και δυνάμεις της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς. Το 1999 ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης ήταν υπουργός Δημόσιας Τάξης με κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ και πρωθυπουργό τον Κώστα Σημίτη.

Ο αντιαμερικανικός θυμός μεγάλος την εποχή εκείνη, λόγω των βομβαρδισμών της Σερβίας, αλλά και της παράδοσης Οτσαλάν. Κι αυτός εκφράστηκε με τη διάθεση να αποδοκιμαστεί η επίσκεψη του τότε προέδρου των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον στην Αθήνα. Μάλιστα, τότε ήταν που για πρώτη φορά Αμερικανός πρόεδρος είχε παραδεχτεί δημοσίως ότι οι ΗΠΑ είχαν στηρίξει το πραξικόπημα των συνταγματαρχών το 1967 και την εφτάχρονη δικτατορία τους στην Ελλάδα. Ήταν 19 Νοεμβρίου όταν ο Μπιλ Κλίντον προσγειωνόταν στο αεροδρόμιο του Ελληνικού, για να κατευθυνθεί στη συνέχεια, εν μέσω μιας απαγορευμένης πόλης, στο προεδρικό Μέγαρο για την προς τιμήν του δεξίωση.

Στην πλατεία Συντάγματος είχαν συγκεντρωθεί οι διαδηλωτές και πριν από το χτύπημα της αστυνομίας, η οποία με κλούβες των ΜΑΤ είχε αποκόψει τη Βασιλίσσης Σοφίας στο ύψος της Βουλής, είχαν προηγηθεί τηλεφωνικές διαπραγματεύσεις εκεί από τον δρόμο μεταξύ της τότε ΓΓ του ΚΚΕ Αλέκας Παπαρήγα και του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, οι οποίες απέβησαν άκαρπες και στην προσπάθεια του μπλοκ του ΚΚΕ να σπάσει τον κλοιό η Αστυνομία εξαπέλυσε ένα απίστευτο ανθρωποκυνηγητό μέσα στα στενά του κέντρου της Αθήνας που έφτασε μέχρι το Μοναστηράκι, το Μεταξουργείο και τον Κολωνό.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα