Το… ΚΤΕΟ του Eurogroup σήκωσε «χειρόφρενο» στον ανασχηματισμό

Το κατέβασμα των μολυβιών από τους υπουργούς ανάγκασε τον Μητσοτάκη να αναβάλει τα σχέδιά του

Χθες Τετάρτη (17/6), περισσότερα από 2.000 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της Αθήνας και συγκεκριμένα στη Χάγη της Ολλανδίας, ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών Βόπκε Χούκστρα ενημέρωσε την κοινοβουλευτική αντιπροσωπία της χώρας του για τα αποτελέσματα του τελευταίου Eurogroup της 11ης Ιουνίου. Κι αυτή η ενημέρωση είχε αρκετή από Ελλάδα, καθώς ο Ολλανδός ΥΠ.ΟΙΚ. είπε μεταξύ άλλων πως ο 6ος μεταμνημονιακός δημοσιονομικός έλεγχος της χώρας μας από τους εκπροσώπους των Θεσμών διέγνωσε συγκεκριμένες εν δυνάμει «νάρκες».

Σύμφωνα με τα λεγόμενα του Β. Χούκστρα, τέτοιες είναι η αργοπορία που παρατηρείται στη μείωση των «κόκκινων» δανείων και στην ολοκλήρωση των προγραμματισμένων αποκρατικοποιήσεων, αλλά και η καθυστερημένη διεκπεραίωση των οφειλών του Δημοσίου προς τους ιδιώτες που έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες. Μάλιστα, ο «τσάρος» της ολλανδικής οικονομίας υπογράμμισε ότι η ελληνική κυβέρνηση συνέταξε μία λίστα με επιπλέον 26 μεταρρυθμιστικές δράσεις που αφορούν την Παιδεία, τη Δικαιοσύνη, τις δημόσιες επενδύσεις, την εν γένει κυβερνητική λειτουργία κ.λπ., που θα λειτουργήσουν ως μοχλός επανατροφοδότησης της οικονομικής ανάπτυξης μετά το χτύπημα της πανδημίας και η πρόοδος των οποίων θα επανελεγχθεί τον Σεπτέμβριο στο πλαίσιο πια του έβδομου μεταμνημονιακού ελέγχου.

Οι έχοντες την κακή συνήθεια να συνδυάζουν τα περιστατικά με τις περιστάσεις λένε ότι τελικά το μυστικό του εσπευσμένου χειρόφρενου στον ανασχηματισμό της κυβέρνησης Μητσοτάκη δεν αποκλείεται να κρύβεται στο… ΚΤΕΟ δημοσιονομικού ελέγχου του Eurogroup. Οι ίδιοι άνθρωποι εξηγούν πως όταν από το Ισραήλ, όπου βρισκόταν για επίσημη επίσκεψη ο Κυριάκος Μητσοτάκης, άφησε να εννοηθεί ότι θα γίνουν διορθωτικές κινήσεις στην κυβέρνησή του σαφώς και είχε στο μυαλό του να τις κάνει σχετικά άμεσα.

Το πρόβλημα ήταν ότι πίσω στην Αθήνα είχε στηθεί ένα γαϊτανάκι σεναρίων για το ποιος φεύγει, ποιος έρχεται, ποιος μένει. Και σε ένα τέτοιο κλίμα οι μεν αισιοδοξούντες ότι θα μπουν στο αναδομημένο κυβερνητικό σχήμα έκλεισαν ραντεβού στους ράφτες τους για νέα κοστούμια και συνολάκια, οι δε οσμιζόμενοι ότι θα δουν την κόκκινη κάρτα κατέβασαν τα μολύβια και το έριξαν στα κους-κους.

Πληροφορούμενος, λοιπόν, ο πρωθυπουργός ότι η κυβερνητική μηχανή μπήκε στο ρελαντί και γνωρίζοντας ότι μέχρι τον επόμενο περιοδικό έλεγχο των δανειστών μένουν – δεν μένουν σκάρτες 90 ημέρες, μάλλον δεν είχε άλλη επιλογή από το να γυρίσει το τιμόνι και να απαιτήσει σήκωμα των μανικών  και φουλάρισμα του προγραμματισμένου μεταρρυθμιστικού έργου.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα