Το «λυσάρι» των οφειλετών για τις ρυθμίσεις των 72 και των 120 δόσεων

Βήμα-βήμα η διαδικασία ένταξης στις ρυθμίσεις οφειλών που αναβίωσε η κυβέρνηση – Τι περιμένει όσους αμελήσουν να τακτοποιήσουν τις οφειλές τους

Το πάγιο αίτημα του κόσμου του επιχειρείν αλλά και των φορολογούμενων ως φυσικών οντοτήτων για την αναβίωση των παλαιών ρυθμίσεων οφειλών προς το Δημόσιο σε 72 ή 120 δόσεις όχι απλώς εισακούσθηκε από την κυβέρνηση αλλά έχει γίνει και πράξη με την πλατφόρμα να έχει ήδη ανοίξει και να υποδέχεται τις αιτήσεις των ενδιαφερομένων.

Επιμέλεια: Νίκος Τσαγκατάκης

Χαράς ευαγγέλια για τους φορολογούμενους που έχουν φορολογικά… βερεσέδια με το Δημόσιο αλλά και για τη κυβέρνηση που προσδοκά την «ανάσταση» των χρηματοροών προς τα κρατικά ταμεία και την αποτροπή δημιουργίας μίας καινούργιας γενιάς «κόκκινων» ΑΦΜ σήμανε η έναρξη της διαδικασίας που αναβιώνει παλαιές ρυθμίσεις οφειλών τις οποίες οι οφειλέτες του Δημοσίου είχαν χάσει. Μάλιστα από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) εκδόθηκε αναλυτικός οδηγός για κάθε βήμα της εκ νέου ένταξης στα πλάνα αποπληρωμής όχι μόνο της 72άρας ή της 120άρας ρύθμισης αλλά και στην υπαγωγή στις καινούργιες ρυθμίσεις των 36 ή 72 δόσεων οι οποίες αφορούν ληξιπρόθεσμες οφειλές οι οποίες δημιουργήθηκαν εξαιτίας της ενεργειακής-πληθωριστικής κρίσης.

Περίπου 200.000 οφειλέτες αφορά η… ευεργεσία αναβίωσης των παλαιών ρυθμίσεων και η θεσμοθέτηση των καινούργιων χωρίς όμως να επαφίεται στον «εθελοντισμό» τους. Αυτό σημαίνει ότι η ΑΑΔΕ θα αποστείλει ενημερωτικά σημειώματα-προσκλήσεις σε όσους χρωστούν να μην αμελήσουν να υποβάλουν τις αιτήσεις επανένταξης στις ρυθμίσεις, με την υπόμνηση ότι αν αυτό δεν συμβεί τους «ξεχασιάρηδες» θα περιμένει σειρά αναγκαστικών μέτρων είσπραξης όπως είναι οι κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων, οι δεσμεύσεις τραπεζικών λογαριασμών και κατά περίπτωση οι κατασχέσεις μισθών και ενοικίων. Θυμίζεται ότι η προθεσμία για τους οφειλέτες εκπνέει στις 31 Ιουλίου.

Προϋποθέσεις ένταξης στις ρυθμίσεις και εξαιρέσεις

Αναλόγως του είδους της ρύθμισης στην οποία θα επιλέξουν να υπαχθούν οι οφειλέτες, οι προϋποθέσεις ένταξής τους αλλά και οι εξαιρέσεις έχουν ως εξής:

Α) ΕΠΑΝΕΝΤΑΞΗ ΣΤΙΣ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ 72 ΚΑΙ 120 ΔΟΣΕΩΝ

Την αναβίωση των παλαιών ρυθμίσεων δικαιούνται όσοι οφειλέτες απώλεσαν έως την 1η Φεβρουαρίου 2023 ρύθμιση τμηματικής καταβολής. Αυτοί δύνανται να επανενταχθούν στο ίδιο καθεστώς ρύθμισης με τους ίδιους όρους και προϋποθέσεις για την υπολειπόμενη οφειλή και για τον εναπομείναντα αριθμό δόσεων της ρύθμισης με την επιφύλαξη του ελάχιστου ποσού μηνιαίας δόσης, κατόπιν υποβολής αίτησης επανένταξής τους σε αυτή.

Η αίτηση επανένταξης υποβάλλεται ηλεκτρονικά, μέσω της ψηφιακής πύλης myAADE, Δημοφιλείς Εφαρμογές, «Επανένταξη Ρύθμισης 120 & 36/72 δόσεων». Στην ηλεκτρονική εφαρμογή της ΑΑΔΕ εμφανίζονται οι ρυθμίσεις που σύμφωνα με τα στοιχεία που τηρούνται στην ανεξάρτητη αρχή απωλέσθηκαν έως την 1η/2/2023. Από αυτές, ο οφειλέτης δύναται να επιλέξει τις ρυθμίσεις για τις οποίες επιθυμεί να υποβάλει αίτηση επανένταξης και στη σχετική αίτησή του, η οποία επέχει και θέση υπεύθυνης δήλωσης δηλώνει ότι:

1] Έχει υποβάλει τις προβλεπόμενες δηλώσεις Φορολογίας Εισοδήματος και του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας (εφόσον υποβάλλει αίτηση επανένταξης στη ρύθμιση.

2] Έχει λάβει γνώση ότι εντός μηνός από την επανένταξη στη ρύθμιση πρέπει να εξοφλήσει τις τυχόν οφειλές που είχαν καταστεί ληξιπρόθεσμες κατά την ημερομηνία της επανένταξης, ώστε να μην χάσει τη ρύθμιση στην οποία επανεντάσσονται οι οφειλές.

Η επανένταξη στη ρύθμιση συντελείται με την καταβολή εντός τριών εργάσιμων ημερών από την ημερομηνία της αίτησης και όχι αργότερα από την 31 Ιουλίου 2023, ποσού που αντιστοιχεί στο άθροισμα του ποσού της παλαιότερης και της τρέχουσας δόσης της ρύθμισης που αναβιώνει. Η καταληκτική ημερομηνία της ρύθμισης που αναβιώνει επεκτείνεται κατά το πλήθος των δόσεων που ήταν ανεξόφλητες την ημέρα της αναβίωσης.

Εάν ο οφειλέτης, κατά την ημερομηνία της επανένταξης σε ρύθμιση κατά τις ανωτέρω διατάξεις, έχει λοιπές ληξιπρόθεσμες οφειλές μη τακτοποιημένες κατά νόμιμο τρόπο, οφείλει εντός ενός μηνός από την ημερομηνία επανένταξης, να τις εξοφλήσει ή να τις τακτοποιήσει με νόμιμο τρόπο, ήτοι με αναστολή πληρωμής ή με άλλη ρύθμιση τμηματικής καταβολής βάσει νόμου, δικαστικής απόφασης ή απόφασης διοικητικού οργάνου. Εάν ο οφειλέτης είχε υπαγάγει τις ανωτέρω οφειλές σε πάγια ρύθμιση για δεύτερη φορά η οποία έχει απωλεσθεί κατά την ημερομηνία επανένταξης, έχει τη δυνατότητα, κατ’ εξαίρεση, να υπαγάγει εκ νέου τις οφειλές αυτές στην πάγια ρύθμιση. Σε περίπτωση που κατά την ημερομηνία επανένταξης υφίστανται ληξιπρόθεσμες οφειλές που είχαν ενταχθεί στην πρώτη κατά σειρά απολεσθείσα ρύθμιση του πρώτου εδαφίου, όχι όμως και στην τελευταία απολεσθείσα ρύθμιση, στην οποία γίνεται επανένταξη, οι οφειλές αυτές πρέπει να εξοφληθούν ή να τακτοποιηθούν κατά νόμιμο τρόπο

Σε περίπτωση που οφειλές που είχαν ενταχθεί στην απολεσθείσα ρύθμιση της παρ. 1 έχουν ενταχθεί σε πάγια ρύθμιση η οποία βρίσκεται σε ισχύ, οι οφειλές αυτές δύνανται να επανενταχθούν στην απολεσθείσα ρύθμιση μετά από επιλογή του οφειλέτη. Εάν στην ανωτέρω πάγια ρύθμιση υπάγονται και οφειλές που δεν είχαν ενταχθεί στην απολεσθείσα ρύθμιση η πάγια ρύθμιση εξακολουθεί να ισχύει ως προς αυτές, με τη δημιουργία συνέχειας ρύθμισης η οποία θα έχει νέα Ταυτότητα Ρυθμισμένης Οφειλής (Τ.Ρ.Ο.)

Πότε χάνεται η ρύθμιση

Αν περάσει ένας μήνας από την ημερομηνία επανένταξης στη ρύθμιση και ο οφειλέτης δεν έχει τακτοποιήσει κατά νόμιμο τρόπο ή εξοφλήσει τις οφειλές του που είχαν καταστεί ληξιπρόθεσμες κατά την ημερομηνία της επανένταξης, τότε η ρύθμιση χάνεται. Ειδικότερα, η ρύθμιση χάνεται αν ο οφειλέτης δεν καταβάλει δύο συνεχόμενες μηνιαίες δόσεις της ρύθμισης ή καθυστερήσει την καταβολή των δύο τελευταίων δόσεων της ρύθμισης για το αντίστοιχο χρονικό διάστημα. Επιπρόσθετα, η ρύθμιση θα χαθεί αν συντρέξουν και οι παρακάτω λόγοι:

1] Aν ο οφειλέτης δεν καταβάλει δύο συνεχόμενες μηνιαίες δόσεις της ρύθμισης ή καθυστερήσει την καταβολή των δύο τελευταίων δόσεων για το αντίστοιχο χρονικό διάστημα.

2] Αν σε όλη τη διάρκεια της ρύθμισης των οφειλών και μέχρι την εξόφλησή της ο οφειλέτης δεν υποβάλλει τις προβλεπόμενες δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος και ΦΠΑ, το αργότερο εντός τριμήνου από την παρέλευση της προθεσμίας υποβολής τους.

3] Αν ο οφειλέτης δεν εξοφλεί ή τακτοποιήσει κατά νόμιμο τρόπο τις νέες οφειλές του μετά την ημερομηνία υπαγωγής στη ρύθμιση εντός διμήνου από τη λήξη προθεσμίας καταβολής τους.

4] Αν ο οφειλέτης υποπέσει σε παραβάσεις.

 Β) ΕΝΤΑΞΗ ΣΤΙΣ ΝΕΕΣ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ 36 ΚΑΙ 72 ΔΟΣΕΩΝ

Πρόκειται επί της ουσίας για ρυθμίσεις που επιβραβεύουν τους φορολογούμενους οι οποίοι κατάφερναν να ανταποκρίνονται πλήρως στις υποχρεώσεις τους αλλά δυσκολεύτηκαν να κάνουν το ίδιο το κρίσιμο 15μηνο της ενεργειακής και πληθωριστικής κρίσης. Εξ ου και σε αυτή την καινούργια ρύθμιση των 36 ή 72 μηνιαίων δόσεων υπάγονται υποχρεωτικά όλες οι οφειλές που πληρούν σωρευτικά τις παρακάτω προϋποθέσεις:

1] Έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες μετά την 1η-11-2021 και έως και την 1η-2-2023.

2] Έχουν καταχωρισθεί στα βιβλία εισπρακτέων εσόδων των ΔΟΥ /ΚΕΜΕΕΠ/ΚΕΦΟΜΕΠ/ΚΕΒΕΙΣ μέχρι την ημερομηνία της αίτησης υπαγωγής στη ρύθμιση.

3] Δεν έχουν τακτοποιηθεί κατά νόμιμο τρόπο με αναστολή πληρωμής ή ρύθμιση τμηματικής καταβολής οφειλών βάσει νόμου, δικαστικής απόφασης, προσωρινής διαταγής ή απόφασης διοικητικού οργάνου.

Κατόπιν επιλογής του οφειλέτη, στις 32αρες και 72άρες ρυθμίσεις γίνεται να υπαχθούν και οφειλές που πληρούν τις υπ’ αριθ. 1 και 2 ως άνω προϋποθέσεις και οι οποίες και κατά την ημερομηνία της αίτησης υπαγωγής στη ρύθμιση τελούν σε αναστολή πληρωμής ή έχουν υπαχθεί σε πάγια ρύθμιση 12 ή 24 μηνιαίων δόσεων, της οποίας οι όροι τηρούνται, υπό την προϋπόθεση ότι οι ανεξόφλητες δόσεις αυτής προέρχονται αποκλειστικά και μόνο από οφειλές που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής της ρύθμισης, δηλαδή έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες μετά την 1η/11/2021 και έως και την 1η/2/2023.

Υπογραμμίζεται ότι από τις νέες ρυθμίσεις εξαιρούνται και δεν υπάγονται σε αυτές οφειλές που αφορούν: α) επιστρεπτέες προκαταβολές, β) ανάκτηση κρατικής ενίσχυσης και γ) οφειλές που δεν ρυθμίζονται σύμφωνα με άλλες ειδικές διατάξεις.

Προϋποθέσεις υπαγωγής

Για την υπαγωγή στη ρύθμιση απαιτείται κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης υπαγωγής να συντρέχουν σωρευτικά οι ακόλουθες προϋποθέσεις στο πρόσωπο του αιτούντος:

1] Κατά την 1η/11/2021 να μην είχε ληξιπρόθεσμες οφειλές ή οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του, στο σύνολό τους, να ήταν τακτοποιημένες κατά νόμιμο τρόπο με αναστολή πληρωμής ή ρύθμιση τμηματικής καταβολής οφειλών βάσει νόμου, δικαστικής απόφασης, προσωρινής διαταγής ή απόφασης διοικητικού οργάνου.

2] Να έχει υποβάλει όλες τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος των τελευταίων 5 ετών, για τις οποίες η προθεσμία υποβολής έχει λήξει μέχρι τις 31/12/2022.

3] Να μην έχει καταδικαστεί αμετάκλητα για φοροδιαφυγή ή λαθρεμπορία.

4] Αν ο αιτών έχει υπαχθεί σε ρύθμιση οφειλών 36 ή 72 δόσεων για τα «κορωνοχρέη», σύμφωνα με το άρθρο 289 του ν. 4738/2020, ή σε ρύθμιση 120 δόσεων σύμφωνα με τα άρθρα 98 έως 109 του ν. 4611/2019, η ρύθμιση αυτή να βρίσκεται σε ισχύ.

Σε περίπτωση που ο οφειλέτης έχει χάσει έως την 1η Φεβρουαρίου 2023 ρύθμιση τμηματικής καταβολής σύμφωνα με τα άρθρα 98 έως 109 του ν. 4611/2019 ή σύμφωνα με το άρθρο 289 του ν. 4738/2020, υποχρεούται να επανενταχθεί στο ίδιο καθεστώς ρύθμισης με τους ίδιους όρους και προϋποθέσεις κατά τα ειδικότερα οριζόμενα στο άρθρο 3 του ν. 5036/2023 πριν την ημερομηνία υποβολής της αίτησης για την υπαγωγή στη νέα ρύθμιση των 36 ή 72 δόσεων και όχι πέραν της 31ης Ιουλίου 2023 που είναι η καταληκτική ημερομηνία υποβολής αίτησης.

Προϋπόθεση για την επικύρωση της ρύθμισης είναι η καταβολή της πρώτης δόσης της ρύθμισης εντός 3 εργάσιμων ημερών από την ημερομηνία υποβολής της αίτησης. Οι επόμενες δόσεις καταβάλλονται μηνιαία έως την τελευταία εργάσιμη ημέρα των επόμενων μηνών από την ημερομηνία αίτησης υπαγωγής στη ρύθμιση. Ο οφειλέτης τυγχάνει των ευεργετημάτων της ρύθμισης με την εμπρόθεσμη εξόφληση της πρώτης δόσης.

Υποχρεωτικό το ΑΦΜ και για τους ανήλικους

Με όπλο το ανανεωμένο επιχειρησιακό σχέδιό της που μπαίνει στις ράγες από τώρα και θα αφορά στοχευμένες δράσεις για το 2023 η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων επιδιώκει να αντιμετωπίσει ακόμη πιο αποτελεσματικά το θέμα της φοροδιαφυγής αλλά και να προσφέρει στους φορολογούμενους καλύτερη εξυπηρέτηση στις συναλλαγές τους με την Εφορία.

Σε ό,τι αφορά τη μάστιγα της φοροδιαφυγής, τα κλιμάκια της ΑΑΔΕ περιμένουν το «άρξασθαι πυρ» της διοίκησης προκειμένου να εξαπολύσουν κύμα μαζικών ελέγχων σε «ύποπτες» υποθέσεις που… μυρίζουν φοροαποφυγή/φοροκλοπή. Μεταφρασμένες σε νούμερα, αυτές οι εξορμήσεις περιλαμβάνουν 179.000 φορολογικούς και τελωνειακούς ελέγχους, αποστολή περίπου 25.000 σημειωμάτων στα οποία θα κατολογίζεται έξτρα φόρος και πρόστιμα σε υπόχρεους, τουλάχιστον 80.000 τηλεφωνικές κλήσεις σε φορολογούμενους που ξεχνούν να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους αλλά και σε όσους εμφανίζουν για πρώτη φορά ληξιπρόθεσμες οφειλές.

Για τον ίδιο σκοπό, στη διάθεση των στελεχών της ΑΑΔΕ θα υπάρχουν από τον Μάιο και καινούργια ηλεκτρονικά εργαλεία όπως το «ΕΛΕΓΧΟΣLive» το οποίο θα δίνει τη δυνατότητα στους φοροελεγκτές που θα διενεργούν επιτόπιους ελέγχους με tablet να έχουν πρόσβαση στο προφίλ του επαγγελματία ή της επιχείρησης, να προχωρούν επί τόπου και με ταχείς διαδικασίες σε διασταυρώσεις στοιχείων και να εκδίδουν επιτόπου σημείωμα με τα αποτελέσματα του ελέγχου. Διαθέσιμη θα είναι επίσης για τους φοροελεγκτές και εφαρμογή κινητών συσκευών μέσω της οποίας θα σαρώνονται πινακίδες κυκλοφορίας και θα ελέγχεται η ακινησία ενός οχήματος.

Στο πλαίσιο, τώρα, της καλύτερης εξυπηρέτησης των φορολογούμενων το επιχειρησιακό σχέδιο της ΑΑΔΕ προβλέπει μεταξύ άλλων τη χορήγηση ΑΦΜ σε όλους τους ανήλικους, τη νέα διαδικασία έκδοσης ΑΦΜ και κλειδαρίθμου, την ψηφιακή έκδοση φορολογικής ενημερότητας σε περιπτώσεις οφειλής με παρακράτηση, την ανά τρίμηνο ενημέρωση των κληρονόμων αποβιωσάντων ως προς τις υποχρεώσεις τους, αλλά και αυτόματη ενημέρωση του Ε9 για όσες δηλώσεις υποβάλλονται μέσω του myPROPERTY.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα