Το Μαξίμου ιχνηλατεί τα κόμματα

Ποια είναι η πολιτική στόχευση για να τεθεί σε προτεραιότητα η ψήφιση του νομοσχεδίου για την άρση όλων των προϋπόθεσαν για την ψήφο των ομογενών

Ακόμη και τα κόμματα της αντιπολίτευσης αναρωτήθηκαν για ποιον λόγο το πρώτο νομοθέτημα της νέας κυβέρνησης είναι η ψήφος των ομογενών. Δηλαδή η δίχως όρους συμμετοχή στην ψηφοφορία των εκλογέων από το εξωτερικό. Να αρθούν όλες οι προϋποθέσεις που είχαν μπει στο νόμο Θεοδωρικάκου το 2019 και οδήγησαν σε ένα μίνι φιάσκο, καθώς από εκεί που αναμέναμε την συμμετοχή τουλάχιστον 100.000 ομογενών στο τέλος ψήφισαν περί τους 17.000.

Της Ευαγγελίας Τζαβάρα

Αναμφίβολα η πλειοψηφία του κόσμου ανέμενε την άμεση ψήφιση των φιλολαϊκών οικονομικών μέτρων που αφορούν αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις, ρυθμίσεις και παράταση των μέτρων κατά της ακρίβειας. Κι αυτά θα έρθουν στην Βουλή προς ψήφιση, όμως η κυβέρνηση προτίμησε ως προτεραιότητα να θέσει την αλλαγή της ψήφου των ομογενών.

Ήδη το νομοσχέδιο, η διαβούλευση του οποίου ολοκληρώνεται μεθαύριο Δευτέρα, αναμένεται να συζητηθεί στην Ολομέλεια και να ψηφιστεί μέχρι το τέλος του μήνα, πριν από το κλείσιμο της Βουλής για τις θερινές διακοπές. Η επιλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη δεν ήταν τυχαία. Κι έχει μία συγκεκριμένη πολιτική στόχευση. Κατ’ αρχάς αίρει μία αδικία, καθώς το προηγούμενο σχέδιο νόμου περισσότερο έβαζε εμπόδια σε κάποιον που ήθελε να ψηφίσει στις εκλογές, παρά του «έλυνε τα χέρια».

Συγκεκριμένα, για να εγγραφεί κάποιος στους εκλογικούς καταλόγους εκλογέων του εξωτερικού θα έπρεπε α) να έχει διαμείνει συνολικά δύο έτη εντός της ελληνικής επικράτειας κατά το χρονικό διάστημα των τελευταίων τριάντα πέντε ετών και β) να έχει υποβάλει φορολογική δήλωση κατά το τρέχον ή το προηγούμενο φορολογικό έτος. Αποτέλεσμα ενός κακού νόμου ήταν να γραφτούν τελικά μόλις 25.000 Έλληνες του εξωτερικού και να ψηφίσουν τελικά μόλις 17.000. «Δεν δίνουμε δικαίωμα ψήφου στους εκλογείς του εξωτερικού, το έχουν ήδη. Εμείς τους διευκολύνουμε στην άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος» λένε κυβερνητικές πηγές, εξηγώντας τη φιλοσοφία του νομοσχεδίου.

Προ των ευθυνών

Η επόμενη στόχευση του πρωθυπουργού είναι να φέρει τα κόμματα της αντιπολίτευσης προς των ευθυνών τους. Εξάλλου και ο ίδιος ο πρωθυπουργός στις προγραμματικές δηλώσεις είπε ότι «καλούμε και τους 300 βουλευτές να υπερψηφίσουν το νομοσχέδιο. Δεν είναι δεξιό, κεντρώο ή αριστερό το ζήτημα αυτό. Είναι ζήτημα σεβασμού στον απανταχού Ελληνισμό».  Και ήδη ο ΣΥΡΙΖΑ μετά τη συνάντηση που είχαν οι Νίκη Κεραμέως και ο Θοδωρής Λιβάνιος με τους Σωκράτη Φάμελο και Θανάση Θεοχαρόπουλος είπε «όχι». Στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης επικρατεί η άποψη ότι εάν αρθούν όλες οι προϋποθέσεις τότε οι μόνιμοι κάτοικοι εξωτερικού θα αποφασίζουν ποια θα είναι η κυβέρνηση της Ελλάδας.

Από την Χαριλάου Τρικούπη είναι κατ’ αρχήν θετικοί να αρθούν οι περιορισμοί, αλλά όπως λένε θέλουν να δουν το νομοσχέδιο, να κάνουν τις παρατηρήσεις τους και ζητούν να συμπεριληφθούν. Προς ώρας το ΚΚΕ δεν έχει τοποθετηθεί, ενώ η Ζωή Κωνσταντοπούλου κατά την διάρκεια της συζήτησης για τις Προγραμματικές είπε πως η Πλεύση Ελευθερίας θα ψηφίσει υπέρ της άρσης όλων των περιορισμών. Σε ό,τι αφορά τα μικρά δεξιά κόμματα κυβερνητικοί κύκλοι ανέφεραν πως «τώρα θα δείξουν εάν ο πατριωτισμός εξαντλείται σε ευχολόγια ή πράξεις».

Το Μαξίμου ξεκινώντας τον διάλογο με όλα τα κόμματα επί της ουσίας θέλει να αποσπάσει την όσο το δυνατόν μάξιμουμ συναίνεση. Αν τα καταφέρει, τότε αυτό θα θεωρηθεί ότι είναι υπέρ της και θα βγει κερδισμένη. Εάν δεν τα καταφέρει και απλά ψηφιστεί με μικρότερη των 200 βουλευτών πλειοψηφία, τότε θα επιρρίψει τις ευθύνες στους υπόλοιπους.

Στόχος οι 200.000 ψηφοφόροι

Το νομοσχέδιο αποτελείται από δύο άρθρα και αίρει όλους τους περιορισμούς που ισχύουν για την ψήφο Ελλήνων πολιτών, οι οποίοι είτε είναι μόνιμοι κάτοικοι εξωτερικού, είτε τυγχάνει να βρίσκονται στο εξωτερικό κατά την ημερομηνία διεξαγωγής των εκλογών. Βασική φιλοσοφία του νομοσχεδίου είναι η δίκαιη και ισότιμη μεταχείριση του συνόλου των μελών του εκλογικού σώματος και αφορά τόσο τους εκλογείς που είναι μόνιμοι κάτοικοι εξωτερικού, όσο και τους εκλογείς που τυγχάνει να βρίσκονται στο εξωτερικό κατά την ημέρα των εκλογών.

Παρά την αύξηση τους τελευταίους δύο μήνες στις εγγραφές, οι Έλληνες του εξωτερικού στη συντριπτική τους πλειονότητα γύρισαν την πλάτη στον πολύ δύσκολο νόμο της προηγούμενης κυβέρνησης. Έτσι στις εκλογές της 25ης Ιουνίου, από τους μόλις 25.500 εγγεγραμμένους προσήλθαν στις κάλπες οι 17.300, με τη Νέα Δημοκρατία να λαμβάνει ποσοστό 43,23%, δηλαδή πάνω από το πανελλαδικό της ποσοστό, και τον ΣΥΡΙΖΑ μόλις 16,61%, δηλαδή κάτω από το πανελλαδικό του. Έκπληξη πως τρίτο κόμμα μεταξύ των ομογενών κατετάγη το ΜέΡΑ25, που τελικά δεν μπήκε στη Βουλή με 12,01%, ενώ το ΚΚΕ έλαβε 11,92%. Πέμπτο κόμμα με μόλις 6,91% το ΠΑΣΟΚ, πολύ κάτω από το πανελλαδικό του ποσοστό. Σε όλες τις χώρες πρώτευσε η Νέα Δημοκρατία, με εξαίρεση την Ισπανία και την Πορτογαλία όπου πρώτευσε ο ΣΥΡΙΖΑ και τη Δανία όπου πρώτευσε το ΚΚΕ.

Στην κυβέρνηση θεωρούν το καθολικό δικαίωμα ψήφου των Ελλήνων της διασποράς ζήτημα ηθικής τάξεως απέναντι στους ομογενείς που ζουν στο εξωτερικό και είναι κάτι που είχε προαναγγελθεί ήδη πριν από τις εκλογές. Από εκεί και πέρα οι Έλληνες της διασποράς κάθε άλλο παρά ενιαίο σώμα αποτελούν. Οι νεαρότεροι σε ηλικία μετανάστες που έφυγαν λόγω της οικονομικής κρίσης της περασμένης δεκαετίας έχουν τελείως διαφορετικά χαρακτηριστικά από τους περασμένων δεκαετιών, που βρίσκονται κατά κύριο λόγο σε ΗΠΑ και Αυστραλία. Απόδειξη πως ΗΠΑ και Αυστραλία ψήφισαν περισσότερο Ν.Δ. από την Ευρώπη που ήταν πιο επιφυλακτική, καθώς οι Έλληνες της Γηραιάς Ηπείρου έζησαν κατά κανόνα την οικονομική κρίση της περασμένης δεκαετίας. Όσον αφορά στον αριθμό, οι εγγεγραμμένοι Έλληνες που πιθανότατα θα εγγραφούν στους εκλογικούς καταλόγους υπολογίζονται περί τις 800.000. Πάντως για να λέμε και του στραβού το δίκιο στην κυβέρνηση εκτιμούν ότι εάν προσέλθουν τελικά να ψηφίσουν οι 200.000, τότε θα μιλάμε για μεγάλη επιτυχία. Και σίγουρα αυτό το ποσοστό δεν μπορεί να επηρεάσει το αποτέλεσμα των εκλογών όπως φοβούνται στην Κουμουνδούρου.

 

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα