Το μυαλό και το βλέμμα στην Γερμανία

Η Ανγκελα Μέρκελ όπως αναμενόταν ήταν η νικήτρια των εκλογών, όμως στο Μαξίμου παρακολουθούν με αγωνία τις διεργασίες για τον σχηματισμό της νέας κυβέρνησης. Επισήμως διαρρέεται ότι είναι θέμα της Γερμανίας κι εμείς κοιτάζουμε τα δικά μας προβλήματα.

Όμως πολλοί συνεργάτες του πρωθυπουργού εκτιμούν πως ένας μεγάλος συνασπισμός μεταξύ Χριστιανοδημοκρατών και Σοσιαλδημοκρατών είναι η καλύτερη εξέλιξη, τόσο για την Ελλάδα, όσο και για την Ευρωζώνη συνολικότερα. Κι αυτό διότι ο μεγάλος συνασπισμός θα βοηθούσε στο να γίνει περισσότερο αναπτυξιακή η πολιτική της Γερμανίας και θα έσπαζε την εμμονή στην λιτότητα. Σε μία τέτοια περίπτωση ο νέος υπουργός Οικονομικών δεν θα ήταν ούτε ο Σόιμπλε, ούτε κάποιος από τους σκληρούς συνεργάτες του.

Βέβαια οι χριστιανοδημοκράτες προωθούν τον Γιοργκ Άσμουνσεν, ο οποίος κι αυτός έχει τις ίδιες σκληρές θέσεις, όμως όλοι παραδέχονται ότι «αυτός μπορεί να συζητηθεί». «Θετικά», επίσης, αποτιμάται η έξοδος από τη Βουλή των Φιλελεύθερων. Όχι μόνο για την ιδιαίτερα σκληρή στάση που είχε κρατήσει ο Ρέσλερ απέναντι στη χώρα, αλλά και διότι μία επανάληψη της κυβερνητικής συνεργασίας Χριστιανοδημακρατών-Φιλελευθέρων με διατήρηση του ισχυρού διδύμου Μέρκελ-Σόιμπλε, δεν θα άφηνε – λένε – καμία χαραμάδα «αλλαγής» στις αποφάσεις του Βερολίνου.

Μερίδα κυβερνητικών στελεχών εκτιμούσαν ότι, υπό προϋποθέσεις, μία κυβερνητική συνεργασία της Άγκελας Μέρκελ με τους Πρασίνους θα αποδεικνύονταν περισσότερο επωφελής για την Ελλάδα. Παρά το γεγονός ότι παραδοσιακοί κυβερνητικοί εταίροι των Πρασίνων είναι οι Σοσιαλδημοκράτες, στο παρελθόν συνεργαστεί σε τοπικό επίπεδο με τους χριστιανοδημοκράτες.

Η σύσκεψη
Σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών για την αντιμετώπιση της Χρυσής Αυγής ζητά η αντιπολίτευση και … ένα τμήμα της συμπολίτευσης, με το Μαξίμου να απαντά μεν θετικά χωρίς ωστόσο να δείχνει ότι βιάζεται. Στελέχη του Μαξίμου τονίζουν πως θα πρέπει πρώτα να δρομολογηθούν οι δικαστικές διαδικασίες και μετά να επιχειρηθεί συνεννόηση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών για την αντιμετώπιση του φαινομένου.

«Αγκάθι» σε μία τέτοια προσπάθεια, πάντως, αποτελεί η άποψη που έχει το στενό κυβερνητικό επιτελείο για την Αριστερά. Από τη μια η άποψη του συμβούλου του πρωθυπουργού, Χρύσανθου Λαζαρίδη ότι ο ΣΥΡΙΖΑ κινείται εκτός συνταγματικού τόξου και από την άλλη η δήλωση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της ΝΔ Μάκη Βορίδη για το ΚΚΕ …με το ίδιο περιεχόμενο, δημιουργούν εκ των πραγμάτων ένα φράγμα στην προσπάθεια συνεννόησης – έστω και για την αντιμετώπιση της ΧΑ.

Στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου επιχειρήθηκε μορατόριουμ καθώς ουδείς από το «γαλάζιο» στρατόπεδο επανήλθε με ανάλογες δηλώσεις.

Είχε προηγηθεί …το πυρ ομαδόν εναντίον της αμφισβήτησης των απόψεων Λαζαρίδη από στελέχη της ΝΔ που «εκπροσωπούν» τον καραμανλικό ή μεσαιο-φιλελεύθερο χώρο (Ευ. Αντώναρο, Πρ. Παυλόπουλο, Ν. Κακλαμάνη, Κυρ. Μητσοτάκη, Ντόρα Μπακογιάννη) ενώ επικριτικός εμφανίσθηκε και ο Δ. Αβραμόπουλος την Παρασκευή. Τους τόνους ύψωσε η επικεφαλής των ευρωβουλευτών της ΝΔ Μαριέττα Γιαννάκου η οποία, ερωτηθείσα για την περίφημη δήλωση του κ. Λαζαρίδη, απάντησε πως το ποιο κόμμα ανήκει στο συνταγματικό τόξο ή όχι το ορίζει το Σύνταγμα και όχι «κάποιος»…

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα