«Το… παραχωρήσαμε το λιμάνι, αλλά δεν είναι δική μας επιλογή»

«Μέρα με τη μέρα πλησιάζει η στιγμή που το λιμάνι του Πειραιά θα αδειάσει», δήλωσε ο υπουργός Ναυτιλίας, Θοδωρής Δρίτσας, για τον αυτοσχέδιο καταυλισμό που έχει στηθεί από πρόσφυγες και παράνομους μετανάστες.

Όπως εξήγησε, μιλώντας στον τ/σ Mega ο κ. Δρίτσας, «το λιμάνι δεν είναι δομή, ήταν χώρος προσωρινής παραμονής» και σημείωσε ότι «στόχος είναι πριν το Πάσχα μετανάστες και πρόσφυγες να έχουν φύγει από τον Πειραιά». Αναφερόμενος στη συμφωνία της κυβέρνησης με την Cosco, ο υπουργός τόνισε πως «ο Πειραιάς είναι ένα λιμάνι τεράστιων δυνατοτήτων και θα έπρεπε με διαφορετικό τρόπο να οδηγηθούμε στην αξιοποίηση αυτού του τεράστιου πλούτου, όμως η πίεση των πραγμάτων οδήγησε σε επιλογές που δεν είναι δικές μας».

«Θα ήθελα μια άλλη προοπτική για το λιμάνι. Δεν ήταν η προγραμματική μας επιλογή» παραδέχθηκε, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ενώ επισήμανε ότι η πώληση των μετοχών του ΟΛΠ γίνεται για να ικανοποιηθούν οι δανειστές, και όχι επί τη βάσει ενός αναπτυξιακού σχεδίου για τον Πειραιά. «Ούτε από την Θάτσερ δεν πέτυχε το μοντέλο πώλησης μετοχών» πρόσθεσε ο ίδιος. Σύμφωνα με τον Θοδωρή Δρίτσα «σε αυτήν την κατεύθυνση καταλήξαμε μετά τη συμφωνία του καλοκαιριού, να γίνουν οι ιδιωτικοποιήσεις που είχαν ήδη δρομολογηθεί». Επισήμανε πάντως, ότι ανεξάρτητα από τις συνολικές τοποθετήσεις της κυβέρνησης, η συμφωνία για τον ΟΛΠ είναι τροποποιημένη σε σχέση με την αρχική της προηγούμενης κυβέρνησης όσο και σε σχέση με αυτή που ετοίμασε το ΤΑΙΠΕΔ. Είναι βελτιωμένη και θα βελτιωθεί κι άλλο, πρόσθεσε.

Ανέφερε ειδικότερα πως «αρχικά παραχωρείται το 51% των μετοχών στην Cosco και σε πέντε χρόνια το υπόλοιπο 16% και μάλιστα υπό κάποιες προϋποθέσεις». Σύμφωνα με τον υπουργό Ναυτιλίας «αυτό που υπεγράφη την Παρασκευή είναι η δέσμευση ότι τον Ιούνιο θα μεταφερθούν οι μετοχές από το ΤΑΙΠΕΔ στην Cosco. Έχουμε μπροστά μας δρόμο ακόμη, προβλεπόμενο, δεν έχει τελειώσει η διαδικασία».

Σε ό,τι αφορά το ζήτημα του ανέκυψε μετά την κριτική του υπουργού Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων στο ΤΑΙΠΕΔ, και ερωτηθείς σχετικά, απάντησε ότι «δεν υπάρχει το ερώτημα “με τον Σπίρτζη ή τον Πιτσιόρλα” (σ.σ. πρόεδρος ΤΑΙΠΕΔ). Το ΤΑΙΠΕΔ λειτουργεί ως κράτος εν κράτει, είναι επινόηση των δανειστών», πρόσθεσε, τονίζοντας και πάλι ότι «δεν είναι προσωπικό το ζήτημα. Το Ταμείο λειτουργεί με κανόνες που πρέπει και η κοινωνία και η κυβέρνηση να το ελέγχει συνεχώς».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα