Το ΠΑΣΟΚ πάει… ΣΥΡΙΖΑ  

Νέοι πονοκέφαλοι για τον Ευάγγελο Βενιζέλο. Και μάλιστα εν απουσία του. Εκείνος βρισκόταν στη Μαδρίτη σε επίσημη σύσκεψη και πίσω στην Ελλάδα κάποιοι έκαναν έρευνα για τον καταλληλότερο για τη Δημοκρατική Παράταξη, αλλά και με ποιον θα πρέπει να συνεργαστεί μετεκλογικά. Και όλοι οι δρόμοι έδειχναν τον ΣΥΡΙΖΑ!

Ρεπορτάζ: Θεοδόσης Παπανδρέου

Δύσκολη εξίσωση αποδεικνύεται η Δημοκρατική Παράταξη για τον Ευάγγελο Βενιζέλο. Ενώ ο χρόνος κυλά αμείλικτα και εκείνος παλεύει για τη διακριτή θέση του ΠΑΣΟΚ στον κυβερνητικό σχηματισμό, σε δεύτερο πλάνο κάποιοι κάνουν σχέδια χωρίς εκείνον για ένα νέο κόμμα, φίλα προσκείμενο στον ΣΥΡΙΖΑ! Πιο συγκεκριμένα, ο ιστότοπος kentoaristera.gr και η πρωτοβουλία 50plus «έτρεξαν» ερωτηματολόγιο για το μέλλον του χώρου. Και ναι μεν «αποφάσισαν» πως το ΠΑΣΟΚ πρέπει να ηγηθεί της προσπάθειας, αλλά…

Το ενδιαφέρον είναι ότι στην ερώτηση «ποιος θέλετε να ηγηθεί στη Δημοκρατική Παράταξη και να την οδηγήσει σε εκλογές;» δεν καταγράφεται συγκεκριμένο πρόσωπο. Το 46,5% όσων απάντησαν στο ερωτηματολόγιο δηλώνουν απαισιόδοξοι στο ερώτημα, αν θα επιτευχθεί σύντομα η ανασυγκρότηση της δημοκρατικής παράταξης, και ακόμα περισσότεροι –σχεδόν το 60%– πιστεύει ότι οι αιτίες είναι η έλλειψη συγκεκριμένου σχεδίου και η έλλειψη βούλησης. Υπάρχει όμως και ένα ποσοστό κοντά στο 30% που παρακολουθεί τις σιωπηλά τις εξελίξεις. Προτιμότερος εταίρος σε μια κυβέρνηση συνεργασίας για το 43,6% είναι ο ΣΥΡΙΖΑ ενώ για το 32,6% η ΝΔ.

Βέβαια θα πρέπει να σημειωθεί πως εκτός του 30,53% που έλαβε η επιλογή ΠΑΣΟΚ στο ερώτημα «ποιο κόμμα ή σχήμα πρέπει να αναλάβει την πρωτοβουλία ανασυγκρότησης της παράταξης;», 23,51% έλαβε και η απάντηση «άλλο». Στο δε ερώτημα «μεταξύ Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ, ποιος είναι κατά τη γνώμη σας ο προτιμότερος εταίρος για τη Δημοκρατική Παράταξη σε μια μελλοντική κυβέρνηση συνεργασίας μετά τις ερχόμενες εκλογές;», το 43,62% τάχθηκε υπέρ της επιλογής του ΣΥΡΙΖΑ.

Όλα αυτά ήρθαν μετά την επεισοδιακή συνεδρίαση της Κυριακής για το ΠΑΣΟΚ προκαλώντας τον ακόμα μεγαλύτερο εκνευρισμό του Ευ. Βενιζέλου. Μάλιστα από το περιβάλλον του δεν δίστασαν να κατηγορήσουν τους εμπνευστές για κίνηση αμφισβήτησης. Πολύ, δε, περισσότερο που ο ίδιος ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έχει καταστήσει σαφές πως δεν υπάρχει κοινός τόπος με το κόμμα της αντιπολίτευσης, ενώ και ο Αλέξης Τσίπρας από τη Θεσσαλονίκη ξεκαθάρισε πως δεν μπορεί να συνεργαστεί με τον Ευ. Βενιζέλο, αλλά έριξε την ίδια ώρα γέφυρες ακόμα και στους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ.

Και όλα αυτά, όταν ακόμα δεν έχουν με ακρίβεια οριστεί οι ημερομηνίες για το πολυπόθητο συνέδριο ίδρυσης της Δημοκρατικής Παράταξης.

«Καρφιά» για προσωπικές στρατηγικές

Την ίδια ώρα, καλά κρατούν οι εσωκομματικές αντιπαραθέσεις, με τα στελέχη να έχουν μοιραστεί σε στρατόπεδα κυρίως εν όψει της επόμενης ημέρας στο κίνημα. Από τη Χαριλάου Τρικούπη κύκλοι προσκείμενοι στην ηγεσία του κόμματος δεν διστάζουν να κάνουν λόγο για προσωπικές στρατηγικές, «καρφώνοντας» κυρίως τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη.

Στο θέμα αναφέρθηκε ακόμα και ο γραμματέας του κόμματος, Νίκος Ανδρουλάκης, ο οποίος σχολίασε πως «προσωπικά δεν πρόκειται να εμπλακώ σε αυτή την ιστορία. Δεν με ενδιαφέρει και εκτιμώ ότι δεν ενδιαφέρει και το μεγάλο κομμάτι της βάσης του ΠΑΣΟΚ, που θέλει την παράταξη ενωμένη και με στρατηγική. Έχουμε πάρει τις αποφάσεις στην Κεντρική Επιτροπή σε σχέση με την κεντροαριστερά, είναι απλά τα πράγματα. Θα προσπαθήσουμε να κάνουμε μια δύναμη συμπαράταξης, την τρίτη λύση απέναντι στη Ν.Δ. και το ΣΥΡΙΖΑ, αλλά με όρους συμπαράταξης. Το ΠΑΣΟΚ θα συνεχίσει να υπάρχει αυτόνομο, αυτοτελές. Έχουμε καλέσει και τη Δημοκρατική Αριστερά, έχουμε καλέσει και τις κινήσεις σε ένα τέτοιο πολιτικό συνέδριο, αλλά σε αυτή τη βάση. Το να κάνει το ΠΑΣΟΚ ένα νέο κόμμα που θα είναι μόνο τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ, αυτό δεν αφορά κανέναν».

Ακριβώς αυτό το τελευταίο, όμως, είναι που προβληματίζει έντονα τη Χαριλάου Τρικούπη, καθώς προς το παρόν δεν υπάρχουν άλλες δυνάμεις που να είναι έτοιμες να συστρατευθούν. Η ΔΗΜΑΡ έχει σβηστεί από τον πολιτικό χάρτη και τα όποια κομμάτια της δεν αρκούν για να κάνουν τη διαφορά, αλλά κυρίως να δώσουν την αίσθηση του νέου που αναζητά μετά μανίας το ΠΑΣΟΚ.

Μόνο αισιόδοξο τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων που δείχνουν πως το κίνημα μάλλον έχει παγιώσει τη βάση του περίπου στο 5%, κάτι που εκλογικά πιθανότατα θα το φέρει στα ποσοστά των ευρωεκλογών.

Ο εκλογικός νόμος

Την ώρα που συμβαίνουν όλα τα παραπάνω, από το ΠΑΣΟΚ επιχειρείται επικοινωνιακή επίθεση για τον εκλογικό νόμο. Ο ίδιος ο Ευ. Βενιζέλος άνοιξε εκ νέου το θέμα του μπόνους των 50 εδρών που από πολλούς μεταφράστηκε ως προσπάθεια να περιοριστεί ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος και στις δημοσκοπήσεις έρχεται πρώτος. Από το ΠΑΣΟΚ, πάντως, ξεκαθαρίζουν πως η αλλαγή του εκλογικού νόμου προς το αναλογικότερο είναι επιβεβλημένη, ώστε να υποχρεώνονται τα κόμματα σε συνεργασίες, με δεδομένο πως δύσκολα πλέον θα μπορούσε κανείς να πετύχει την αυτοδυναμία. «Οι 50 έδρες είχαν νόημα όταν υπήρχαν υψηλά ποσοστά. Ισχυροποιούσαν μια αυτοδύναμη κυβέρνηση. Σήμερα που αυτοδύναμες κυβερνήσεις δεν υπάρχουν το μπόνους αυτό είναι εκτός λογικής», εξηγούν από τη Χαρ. Τρικούπη.

Στην προσπάθεια, όμως, αυτή δεν βρίσκουν προς ώρας ανταπόκριση από το Μέγαρο Μαξίμου που δεν επιθυμεί να διαταράξει τις ισορροπίες.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα