Το πλεόνασμα διώχνει τα μνημόνια

Το πρωτογενές πλεόνασμα που προβλέπεται στον προϋπολογισμό του 2014 θεωρείται ως το «κλειδί» που θα ανοίξει την πόρτα της Ελλάδας στις αγορές, αλλά και τον απεγκλωβισμό από τα Μνημόνια. Γι’ αυτό και οι εντολές του πρωθυπουργού είναι υπάρξει πιστή τήρηση των όσων προβλέπονται στο προσχέδιο. Για να επιτευχθεί όμως ο στρατηγικός στόχος απαιτείται, σύμφωνα με το μήνυμα που εκπέμπεται από την κυβέρνηση, πολιτική ομαλότητα και σταθερό πολιτικό περιβάλλον, αλλά και κοινωνικές αντοχές.

Ο Πρωθυπουργός γνωρίζει καλύτερα από τον καθένα, όπως προέκυψε και από την προ ημερών συνάντησή του στις ΗΠΑ με την γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, ότι από τον συγκεκριμένο προϋπολογισμό θα εξαρτηθεί και η έξοδος της χώρας στις αγορές το 2014.

Ιδιαίτερα κρίσιμος παράγοντας για τον κ. Σαμαρά, αλλά και για τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Εξωτερικών, Ευ. Βενιζέλο, είναι ότι μετά από τέσσερα χρόνια μνημονίου κι εν μέσω βαθιάς ύφεσης η ελληνική οικονομία φθάνει στον επιθυμητό δημοσιονομικό στόχο, αφού όπως επισημαίνουν ανώτεροι κυβερνητικοί παράγοντες, το 2013 θα επιτευχθεί για πρώτη χρονιά πρωτογενές πλεόνασμα, έστω και μικρό, ύψους 340 εκατ. Ευρώ.

Παράλληλα, όπως αναφέρουν από την κυβέρνηση, ένας ακόμα καθοριστικός παράγοντας για να προχωρήσει η υλοποίηση του συγκεκριμένου προϋπολογισμού, ο οποίος βέβαια τελεί υπό την αίρεση της τρόικας, είναι να υπάρξει πολιτική ομαλότητα. Κυρίως, όμως πρέπει για μια ακόμη φορά, να επιδείξει αντοχές η ελληνική κοινωνία που εμφανίζεται ιδιαίτερα απαισιόδοξη για το μέλλον, όπως προέκυψε και από τις τελευταίες δημοσκοπήσεις.

Και αυτό, διότι για να διευρυνθεί το πρωτογενές πλεόνασμα στα 2,8 δισ. ευρώ (1,6% του ΑΕΠ) και να σταθεροποιηθεί η οικονομία, παρουσιάζοντας έστω και τα πρώτα δειλά σημάδια ανάκαμψης (0,6%), πρέπει οι πολίτες να πιεστούν και άλλο.

Και το ερώτημα που προκύπτει αβίαστα από πολλούς και αποτέλεσε και αντικείμενο συζήτησης μεταξύ των κυβερνητικών βουλευτών χθες στη Βουλή είναι κατά πόσο μπορεί να αντέξει ο έλληνας φορολογούμενος τον νέο λογαριασμό, αφού υπάρχουν πρόσθετοι φόροι, ύψους 2,8 δις. Ευρώ. Και όλα αυτά σε ένα περιβάλλον βαθιάς ύφεσης και με αυξανόμενους, σε επίπεδα ρεκόρ, ρυθμούς ανεργίας.

Περί νέων μέτρων
Όπως προκύπτει, υπάρχουν ακόμα σημαντικές εκκρεμότητες με την τρόικα και την πορεία υλοποίησης των προαπαιτούμενων, ενώ και τα προβλήματα είναι αρκετά, όπως π.χ. τι θα γίνει με τα ασφαλιστικά ταμεία, κατά πόσο θα βρεθεί τρόπος χρηματοδότησής τους ή θα χρειαστεί να υπάρξουν περικοπές συντάξεων.

Νέες περικοπές και νέα μέτρα δεν τα αντέχει η ελληνική κοινωνία και αυτό το έχουν διαμηνύσει προς πάσα κατεύθυνση, τόσο ο Πρωθυπουργός, όσο και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης. Και οι δυο στις επαφές που έχουν, αναφέρουν πως η χώρα θα οδηγηθεί στο γκρεμό, εάν υπάρξει πίεση προς την κατεύθυνση των νέων δημοσιονομικών μέτρων και των φόρων.

Επίσης επιμένουν πως αυτή τη στιγμή οφείλουν και οι πιστωτές να κατανοήσουν ότι δεν πρέπει να επικρατήσει η λογιστική αντίληψη, αλλά μια άλλη λογική υπέρ της ανάπτυξης, ώστε να αντιμετωπισθούν ακραίες επιλογές των πολιτών, όπως στήριξη ναζιστικών μορφωμάτων, τύπου Χρυσής Αυγής. Αυτό είναι και ένα πολύ ισχυρό επιχείρημα εν μέσω και των διαπραγματεύσεων με την τρόικα, αλλά και των επαφών του κ. Σαμαρά με τους πολιτικούς προϊσταμένους της τρόικας.

Βασική παραδοχή στο πρωθυπουργικό επιτελείο από τους γνωρίζοντες οικονομικά, είναι πως η δημοσιονομική προσαρμογή, με τα σημερινά πλέον δεδομένα, μπορεί να επιτευχθεί 100% και μάλιστα με πρωτογενές πλεόνασμα υπεραρκετό για την εξυπηρέτηση και του δημόσιου χρέους μόνο με μέτρα ανάκαμψης, ανάπτυξης και καθόλου νέα μέτρα λιτότητας και με μικρότερη φορολογία.

Το πρωτογενές πλεόνασμα που προβλέπεται στον προϋπολογισμό του 2014 θεωρείται ως το «κλειδί» που θα ανοίξει την πόρτα της Ελλάδας στις αγορές, αλλά και τον απεγκλωβισμό από τα Μνημόνια.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα