Το… ρεπορτάζ βλάπτει σοβαρά την ελευθερία των Τούρκων δημοσιογράφων

Ο Ιμπραχίμ Χασκόλογλου συνελήφθη και προφυλακίστηκε γιατί δημοσιποίησε ρεπορτάζ σύμφωνα με το οποίο χάκερς παραβίασαν κυβερνητικές ιστοσελίδες και υπέκλεψαν «υψηλά» προσωπικά δεδομένα μεταξύ των οποίων και το δελτίο ταυτότητας του Ερντογάν

Τον δρόμο για τις τουρκικές φυλακές ως προσωρινά κρατούμενος πήρε στη γειτονική χώρα ο δημοσιογράφος Ιμπραχίμ Χασκόλογλου. Το «έγκλημά» του; Έκανε ένα ρεπορτάζ σύμφωνα με το οποίο χάκερς παραβίασαν κυβερνητικές ιστοσελίδες και υπέκλεψαν «υψηλά» προσωπικά δεδομένα μεταξύ των οποίων και το δελτίο ταυτότητας του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ο Χασκόλογλου δημοσιοποίησε μέσω Twitter την δημοσιογραφική αποκάλυψη, επισυνάπτοντας και μια επεξεργασμένη εικόνα αυτού που ισχυρίστηκε πως είναι η ταυτότητα του Τούρκου προέδρου. Έπειτα από αυτό ο Τούρκος δημοσιογράφος συνελήφθη από τις αρχές με την κατηγορία της παράνομης απόκτησης και διακίνησης προσωπικών πληροφοριών.

Σύμφωνα με την εκδοχή της ιστορίας που περιέγραψε ο Εμρά Καρατάι, δικηγόρος του συλληφθέντα δημοσιογράφου, όλα άρχισαν προ διμήνου όταν μία ομάδα κυβερνοπειρατών επικοινώνησε με τον Χασκόλογλου λέγοντάς του ότι έχει στην κατοχή της προσωπικά δεδομένα υψηλόβαθμων αξιωματούχων της Τουρκίας.

Μάλιστα, έστειλαν στον Χασκόλογλου και σχετικά «αποδεικτικά στοιχεία» του χακαρίσματος τουρκικών κυβερνητικών ιστοσελίδων. Μεταξύ ατών των στοιχείων ήταν η ταυτότητα του Ερντογάν αλλά και η ταυτότητα το δελτίο ταυτότητας του επικεφαλής της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών της Τουρκίας, Χακάν Φιντάν, με τις περισσότερες πληροφορίες αυτών των δελτίων να έχουν αλλοιωθεί κατόπιν επεξεργασίας.

Σύμφωνα, πάντα, με τον νομικό υπερασπιστή του δημοσιογράφου η αιτία της προφυλάκισης του Χασκόλογλου ήταν ότι δεν είχε ενημερώσει προηγουμένως την εισαγγελία για το συμβάν. Συμπληρώνει, ωστόσο, ο δικηγόρος Καρατάι ότι ο κατηγορούμενος είχε προειδοποιήσει τις αρχές κι επειδή κανένα μέτρο σε ελήφθη προέβη στη δημοσιοποίηση των χακαρισμένων δεδομένων θεωρώντας ότι ως δημοσιογράφος «όφειλε να προειδοποιήσει τον κόσμο».

Αξίζει να υπενθυμιστεί ότι η Τουρκία βρίσκεται ψηλά στη λίστα με τις χώρες που επιδίδονται με… σπουδή στις συλλήψεις δημοσιογράφων, αν και η κυβέρνηση αρνείται τις κατηγορίες περί φίμωσης των ΜΜΕ που της «χρεώνουν» οργανώσεις για την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ακόμη και αυτό να μην συμβαίνει, πάντως, μόνο την αδέσμευτη ενημέρωση δεν προάγει το γεγονός ότι τα μεγαλύτερα μέσα ενημέρωσης στην απέναντι όχθη του Αιγαίου τελούν υπό τον έλεγχο «εκλεκτών» του Ταγίπ Ερντογάν.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα