Το σχέδιο για το προσφυγικό και τα 4 βήματα για την αντιμετώπισή του

To σχέδιο του για το προσφυγικό ανέλυσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην “Ωρα του Πρωθυπουργού” την οποία εγκαινίασε το πρωί της Παρασκευής στη Βουλή απαντώντας και στην ερώτηση του Γιάνη Βαρουφάκη για τη Μόρια.

Ο Κ. Μητσοτάκης  έκανε λόγο για σαφή διάκριση μεταξύ προσφύγων και οικονομικών μεταναστών και όρισε τέσσερα βήματα αντιμετώπισης του προβλήματος στην Ελλάδα.

«Πρόσεξα ότι μιλούσατε για μετανάστες και πρόσφυγες, ας συμφωνήσουμε ότι άλλο οι οικονομικοί μετανάστες και άλλο οι πρόσφυγες» είπε απευθυνόμενος στον κ. Βαρουφάκη και εξήγησε ότι «το πρόβλημα σήμερα είναι πρωτίστως μεταναστευτικό: το 2015 Σύροι που έφευγαν απεγνωσμένοι από τα σπίτια τους για να γλιτώσουν από τον πόλεμο έφταναν στο 75% των εισερχόμενων ροών.

Σήμερα είναι δύο στους δέκα, το 50% είναι Αφγανοί και Πακιστανοί που διακινούνται οργανωμένα και μετανάστες από τη Σομαλία, το Κονγκό και άλλες γειτονικές χώρες. Η πλειονότητα όσων μπαίνουν σήμερα στη χώρα έχει προφίλ οικονομικού μετανάστη».

«Το ζήτημα αντιμετωπίζεται πολύ πιο εύκολα στην αρχή και δυσκολότερα όταν μεγαλώνει» είπε σχολιάζοντας τη διαχείριση του προσφυγικού ζητήματος από την προηγούμενη κυβέρνηση. «Είναι τουλάχιστον παράδοξο να ασκείται κριτική από εκείνους που πυροδότησαν το πρόβλημα. Μόλις 1.806 άτομα επέστρεψαν στην Τουρκία επί τρία χρόνια.

Παραλάβαμε 69.387 εκκρεμείς αιτήσεις ασύλου ενώ επί μία 4ετία μόλις το 22% των ευρωπαϊκών πόρων αξιοποιήθηκαν για τη διαχείριση του προβλήματος» τόνισε ο πρωθυπουργός.

«Η λογική του ΣΥΡΙΖΑ ήταν λογική μηδενικής προστασίας των συνόρων μας, χλευασμού για την κατάσταση στον Έβρο, υποκρισίας στον ανθρώπινο πόνο και ανεπάρκειας στην περίπτωση της Ειδομένης για παράδειγμα. Ας πάψουν λοιπόν να παριστάνουν τους τιμητές» είπε ασκώντας κριτική στην προηγούμενη κυβέρνηση.

«Αρχίζουν όμως όλα να αλλάζουν. Οι έλεγχοι στα σύνορα εντείνονται, η διαδικασία ασύλου επιταχύνεται και τα νησιά αποφορτίζονται» είπε και αναφέρθηκε στους τέσσερις άξονες, βάσει των οποίων η κυβέρνηση σχεδιάζει να αντιμετωπίσει το μεταναστευτικό ζήτημα.

«Με πρωτοβουλία του υπουργείου καθιερώνεται -και θα έρθει σύντομα προς ψήφιση- ένα νέο αυστηρό αλλά και δίκαιο σύστημα ασύλου για όσους το δικαιούνται χωρίς περιθώρια κατάχρησής του. Το νέο σχέδιο νόμου είναι απάντηση σε όσους κόπτονται περί δικαιωμάτων αλλά δε δημιούργησαν πλαίσιο για την εγγύησή του» υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης.

«Όποιοι δεν συμμορφώνονται θα φεύγουν από τη χώρα»

«Σε περίπτωση που κατά την εισδοχή τους οι αλλοδαποί δεν συμμορφώνονται με την μεταφορά τους σε δομές θεωρείται ότι δεν χαίρουν προστασίας και ξεκινά διαδικασία επιστροφής τους. Όταν παραβιάζουν το καθεστώς συνεργασίας θα υπάρχουν συνέπειες.

Απαλείφεται το μετατραυματικό στρες από τους όρους ευαλωτότητας των προσφύγων. Προτείνουμε κατάλογο ασφαλών χωρών καταγωγής και ασφαλών τρίτων χωρών. Προβλέπουμε την αυτοπρόσωπη παράσταση των αιτούντων σε κάθε φάση της διαδικασίας. Εν ολίγοις στο σύστημα παραμένουν όσοι πραγματικά επιθυμούν την προστασία της χώρας» εξήγησε ο πρωθυπουργός για το σχέδιο νόμου το οποίο θα επιταχύνει και θα εξορθολογίσει τη διαδικασία χορήγησης ασύλου.

«Προβλέπεται συνεργασία όλων των αρμόδιων υπηρεσιών με τους τομείς Υγείας και Παιδείας και όσοι γονείς το αρνούνται θα υφίστανται κυρώσεις. Αλλάζουμε το πλαίσιο συνεργασίας με τις ΜΚΟ, καθιερώνεται πιστοποίηση, έλεγχος, λογοδοσία για να ξεχωρίσει η ήρα από το στάρι» επεσήμανε.

«Η χώρα θωρακίζεται με παρατηρητήρια στα χερσαία σύνορα ενώ στα θαλάσσια σύνορα ενισχύονται οι δυνάμεις του λιμενικού. Δημιουργούνται κλειστά προαναχωρησιακά κέντρα για όσους δεν δικαιούνται άσυλο» προανήγγειλε.

«Στόχος μας οι επαναφορές και οι επαναπροωθήσεις στην Τουρκία να φτάσουν τις 10.000 το 2020 και προτεραιότητα της κυβέρνησής μας είναι η ανακούφιση των νησιών. Πάνω από 20.000 αιτούντες άσυλο θα μετακινηθούν σε κέντρα της ηπειρωτικής Ελλάδας, σε σοβαρές υποδομές και αξιοπρεπείς συνθήκες» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Τέλος στόχος είναι η ανάδειξη της διεθνούς διάστασης του προβλήματος. «Είναι θέμα ευρωπαϊκής κλίμακας για να περιορίζεται στα δικά μας σύνορα και απαιτεί συνολική αντιμετώπιση. Η Τουρκία υποχρεούται να τηρεί την ανανεωμένη δήλωση με την ΕΕ.

Να αναγνωρίσει επιστροφές και από την ενδοχώρα. Οφείλει να αναλάβει τις ευθύνες της και να ελέγξει τις ροές στο Αιγαίο» τόνισε ο πρωθυπουργός.

Οι τέσσερις άξονες

Επιγραμματικά οι τέσσερις άξονες της αντιμετώπισης του μεταναστευτικού:

καλύτερη προστασία των συνόρων
αυστηρότερο δικαιότερο σύστημα ασύλου
ανακούφιση νησιών
ανάδειξη της διεθνούς διάστασης του ζητήματος
«Το ζήτημα αυτό δεν ήρθε για να φύγει και η Ευρώπη αποτελεί μαγνήτη μετακίνησης και χρειάζεται ενότητα, ωριμότητα και σχέδιο για την αντιμετώπισή του» κατέληξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα