Τρέχει η κυβέρνηση (όπως ο Βέγγος…)

Ζητήματα υψίστης πολιτικής σημασίας για την κυβέρνηση (επίσκεψη Μέρκελ, «κόκκινα» δάνεια κ.ά.) έχουν μείνει για την τελευταία στιγμή, αναγκάζοντας όλους στο Μαξίμου να τρέξουν να σώσουν τα… άσωστα!

Τι σχέση θα μπορούσε να έχει ο Αλέξης Τσίπρας με τον Θανάση Βέγγο; Καμία, είναι η λογική απάντηση. Κι όμως, αυτή την περίοδο ο πρωθυπουργός μοιάζει πολύ με τον Πολύδωρο από την ταινία «Ο Παπατρέχας» που ενσάρκωσε ο δημοφιλής ηθοποιός.

Του Θεοδόση Παπανδρέου

Ο Πολύδωρος, ο πρωταγωνιστής της ταινίας, είναι θυρωρός μιας πολυκατοικίας της πρωτεύουσας, ο οποίος τρέχει και δεν φτάνει, προκειμένου να εξυπηρετήσει όλους τους ένοικους της πολυκατοικίας, για να εξοικονομήσει χρήματα να παντρέψει τις έξι αδελφές του και τη γεροντοκόρη θεία του.

Ο Αλέξης Τσίπρας, πάλι, χρήματα δεν ψάχνει, μιας και το πρωτογενές πλεόνασμα έχει φτάσει στο απίστευτο ποσό των 7,626 δισ. ευρώ, συνέπεια των φόρων, των χρεών προς τους προμηθευτές και του ανύπαρκτου Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων. Σωτηρία, όμως, αναζητά και τρέχει στο «και ένα» για να αποφύγει το κακό. Από τη Συμφωνία των Πρεσπών μέχρι τα «κόκκινα» δάνεια και τον απαραίτητο ανασχηματισμό.

Ο σχεδιασμός του Μαξίμου προέβλεπε έναν χαλαρό Ιανουάριο. Θα έκλειναν νομοθετικές πρωτοβουλίες, η Άνγκελα Μέρκελ (σ.σ. επισκέπτεται την Αθήνα στις 10-11 Ιανουαρίου) θα προσπαθούσε να «συνετίσει» τον Πάνο Καμμένο αλλά και τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ενώ ο πρωθυπουργός θα επέλεγε τους αντικαταστάτες της Κατερίνας Νοτοπούλου και του Νάσου Ηλιόπουλου, ώστε εκείνοι απαλλαγμένοι από υπουργικές υποχρεώσεις να κυνηγήσουν την εκλογή τους σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα αντίστοιχα.

Ο φίλος Ζόραν Ζάεφ όμως τα έχει καταφέρει εξαιρετικά –για τα δικά του συμφέροντα– στα Σκόπια, στέλνοντας τη Συμφωνία των Πρεσπών προς κύρωση στην ελληνική Βουλή μια ώρα αρχύτερα. Το θέμα των «κόκκινων» δανείων που είχε εκτιμηθεί λάθος απειλεί τη χώρα (κυρίως τις συστημικές τράπεζες) με νέα κρίση, ενώ οι πλειστηριασμοί των ακινήτων κρύβουν σοβαρούς κινδύνους έναντι της κυβέρνησης.

Τρέχουν να διορθώσουν ό,τι μπορούν

Ζητήματα λοιπόν υψίστης πολιτικής σημασίας έμειναν για την τελευταία στιγμή (μαζί με το επίδομα θέρμανσης που μόλις την Πέμπτη ανακοινώθηκε) και ο Αλέξης Τσίπρας πλέον τρέχει για να διορθώσει ό,τι μπορεί ώστε να διασωθεί και εκείνος.

Με όλα τα μέτωπα ανοιχτά, έκανε μια «ειλικρινή συζήτηση» με τους τραπεζίτες με τους οποίους αποφάσισαν να… αποφασίσουν στο μέλλον για την πρώτη κατοικία, αλλά μέχρι τότε (Φεβρουάριο) θα παραταθεί ο ισχύων νόμος ΣταθάκηΚατσέλη. Ενώ λοιπόν ήταν γνωστό πως τέλος του χρόνου έληγε η προστασία, ουδείς από το κυβερνητικό επιτελείο σκέφτηκε πως η διαχείριση του θέματος θα έπρεπε να έχει ξεκινήσει ήδη από τον Σεπτέμβριο, με αποτέλεσμα να τρέχουν 3-4 μέρες πριν το τέλος του χρόνου. Και φυσικά χωρίς απτά αποτελέσματα, καθώς και οι τραπεζίτες χρειάζονται χρόνο (και υπολογισμούς) ώστε να καταλήξουν. «Στη συνάντηση διαπιστώθηκε η κοινή βούληση για εντατικοποίηση της συνεργασίας των δύο πλευρών, προκειμένου να επιταχυνθεί η μείωση των κόκκινων δανείων, η χρηματοδότηση της οικονομίας και η προστασία της πρώτης κατοικίας», αναφέρεται χαρακτηριστικά στη σχετική ανακοίνωση.

Τι συμφωνήθηκε όμως επί της ουσίας;

– Η δημιουργία κοινής ομάδας εργασίας για τον εκσυγχρονισμό του πτωχευτικού δικαίου και τη διαμόρφωση ενός νέου πλαισίου για την προστασία της πρώτης κατοικίας, που θα λαμβάνει υπόψη την ειλημμένη απόφαση της κυβέρνησης για την επιδότηση των επιλέξιμων δανειοληπτών, αλλά και τα κεφαλαιακά και εποπτικά δεδομένα των τραπεζών.

– Η παράταση του ισχύοντος καθεστώτος προστασίας της πρώτης κατοικίας έως το τέλος Φεβρουαρίου.

 

Οι Πρέσπες και ο… πόλεμος

Και ενώ οι κατασχέσεις θα συνεχίζονται ζημιώνοντας και την κυβέρνηση, ο πρωθυπουργός τρέχει να προλάβει τη Συμφωνία των Πρεσπών εκτός και αν προκύψει… πόλεμος, όπως περίπου είπε ο αντιπρόεδρος των ΑΝΕΛ, Π. Σγουρίδης. Στην πραγματικότητα, δεν αποκλείεται να φτάσει στην ελληνική Βουλή προς κύρωση ακόμα και μέσα στον Γενάρη, επισκιάζοντας την προσπάθεια για την ψήφιση των θετικών μέτρων όπως την αύξηση του κατώτατου μισθού, στην οποία η κυβέρνηση έχει επενδύσει πολλά.

«Έχουμε διπλή πλειοψηφία και για τις Πρέσπες και για ψήφο εμπιστοσύνης, αν χρειαστεί», ήταν η διαρροή του ΥΠΕΞ, που δείχνει ότι όλα παίζονται. Η ταχύτητα με την οποία ολοκληρώνονται οι διαδικασίες στην πΓΔΜ υποχρεώνει την Ελλάδα να επιταχύνει τις δικές της. Η διαδικασία για την Αναθεώρηση του Συντάγματος στην πΓΔΜ θα ξεκινήσει εκ νέου στις 9 Ιανουαρίου, με τη σχετική ψηφοφορία να διεξάγεται στις 15 του ίδιου μήνα, και αμέσως μετά το «μπαλάκι» θα περάσει στην ελληνική Βουλή.

Το στοίχημα πλέον για την κυβέρνηση δεν είναι οι 151 πρόθυμοι αλλά οι 145, στοχεύοντας στην πλειοψηφία επί των παρόντων. Αυτό σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει πως δεν περιμένουν και επιπλέον βουλευτές, αλλά τίποτε δεν μπορεί να θεωρηθεί δεδομένο αυτήν τη στιγμή. Οπότε επενδύουν στην απουσία βουλευτών (ίσως και των ΑΝΕΛ οι οποίοι αριθμούν 7 βουλευτές).

Η εξέλιξη αυτή όμως επιταχύνει και τον σχεδιασμό του Μαξίμου, ο οποίος περιλαμβάνει σαρωτικό ανασχηματισμό με την έξοδο των ΑΝΕΛ από την κυβέρνηση. Αυτό θα γινόταν τον Μάρτιο, όμως πλέον μάλλον θα γίνει στα τέλη Ιανουαρίου ή μέχρι τα μέσα Φεβρουαρίου. Μέχρι ώρας τα ονόματα που έπαιζαν ήταν αυτό του Μάρκου Μπόλαρη για τη Θεσσαλονίκη και του Ανδρέα Νεφελούδη για τη θέση του Νάσου Ηλιόπουλου. Πλέον είναι περισσότεροι εκείνοι που θα χρειαστούν και θα πρέπει να είναι και καθαρόαιμοι συριζαίοι!

Το ζητούμενο παρ’ όλα αυτά για τη νέα κυβέρνηση είναι να αντέξει, μιας και το πιθανότερο θα πρόκειται για κυβέρνηση μειοψηφίας, εκτός και αν συμβεί κάποιο θαύμα. Σε αυτή την περίπτωση, είναι ζήτημα αν θα φτάσει μέχρι τον Μάιο και τις πολλαπλές κάλπες. Θα κερδίσει όμως έδαφος φέρνοντας νομοσχέδια που θα έχουν αντίχτυπο στην τσέπη του μέσου Έλληνα, ευελπιστώντας πως θα αποκομίσει οφέλη στις εκλογές.

Παράλληλα όμως συνεχίζεται και ο αγώνας, ώστε οι 145 να γίνουν 151 είτε με μετεγγραφές είτε με απλή στήριξη.

 

ΤΟ ΣΤΟΙΧΗΜΑ ΠΛΕΟΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΟΙ 151 ΠΡΟΘΥΜΟΙ ΠΟΥ ΘΑ ΠΟΥΝ «ΝΑΙ» ΣΤΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΤΩΝ ΠΡΕΣΠΩΝ, ΑΛΛΑ ΟΙ 145, ΣΤΟΧΕΥΟΝΤΑΣ ΣΤΗΝ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΕΠΙ ΤΩΝ ΠΑΡΟΝΤΩΝ

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα