Τρία ερωτήματα, υπέβαλλε ο Νίκος Ανδρουλάκης στην Κομισιόν για τους ελληνικούς σιδηροδρόμους

Ο πρ. του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, διερωτάται γιατί ικανοποιήθηκε το αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης να δοθούν παρατάσεις σε χρηματοδοτούμενα έργα της Ε.Ε, ποια ήταν αυτά και ποια ήταν τα χρονοδιαγράμματα για την ολοκλήρωσή τους

Ερώτηση στην Κομισιόν κατέθεσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΚ, Νίκος Ανδρουλάκης, με αφορμή τη τραγωδία των Τεμπών, ζητώντας να πληροφορηθεί γιατί ικανοποιήθηκε το αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης να δοθούν παρατάσεις σε χρηματοδοτούμενα έργα από την ΕΕ για την ασφάλεια των σιδηροδρόμων και ποια ήταν και είναι τα χρονοδιαγράμματα για την ολοκλήρωσή τους.

Η ερώτηση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ είναι η εξής:

«Ακόμα και πριν από το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη που στοίχισε τη ζωή σε δεκάδες νέους ανθρώπους και φοιτητές, η Ελλάδα, σύμφωνα με τις δύο τελευταίες διετείς εκθέσεις (2022, 2020) για την Ασφάλεια και Διαλειτουργικότητα Σιδηροδρόμων στην ΕΕ του Οργανισμού Σιδηροδρόμων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ERA), ήταν σταθερά πρώτη στον δείκτη θνησιμότητας ανά σιδηροδρομικά χιλιόμετρα.

Ο Εκτελεστικός Κανονισμός (ΕΕ) 2017/6 της Επιτροπής της 5ης Ιανουαρίου 2017 προβλέπει την εγκατάσταση και ανάπτυξη του ευρωπαϊκού συστήματος διαχείρισης της σιδηροδρομικής κυκλοφορίας ERTMS στην Ελλάδα και την ολοκλήρωση του έργου στο σημείο του δυστυχήματος των Τεμπών, ήδη, από το 2020 (στο τμήμα Δομοκός-Θεσσαλονίκη). Σύμφωνα, όμως, με δημοσιεύματα, η Ελλάδα ζήτησε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον Μάρτιο του 2022 και έλαβε τριετή παράταση.

Ερωτάται η Επιτροπή:

  1. Ποιους λόγους επικαλέστηκε η ελληνική κυβέρνηση για να αιτηθεί την τριετή καθυστέρηση;
  2. Γιατί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δέχθηκε το αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης ενώ η Ελλάδα έχει την υψηλότερη θνησιμότητα ανά σιδηροδρομικά χιλιόμετρα βάσει των εκθέσεων του ERA;
  3. Τι έργα για την ενίσχυση της ασφάλειας στο ελληνικό σιδηροδρομικό δίκτυο έχουν χρηματοδοτηθεί από τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό κατά τη διάρκεια της τρέχουσας και της προηγούμενης προγραμματικής περιόδου, πότε έπρεπε να ολοκληρωθούν και σε ποιο στάδιο βρίσκονται αυτήν τη στιγμή;».
Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα