Προκλήσεις με υπογραφή Ράμα – «Τσαμουριά μητέρα περίμενέ μας»

Δυναμιτίζουν επικίνδυνα το κλίμα οι… γείτονες μας, με μερικές εκατοντάδες ακραίους εθνικιστικές να εμποδίζουν το πρωί της Δευτέρας την πρόσβαση του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Κοτζιά, στο κτίριο του αλβανικού υπουργείου Εξωτερικών στα Τίρανα, όπου επρόκειτο να συναντηθεί με τον ομόλογό του Ντιτμιρ Μπουσάτι.

Προφανώς υπό την ανοχή –αν όχι την προστασία των επίσημων αρχών- οι διαδηλωτές κατέλαβαν τον χώρο μπροστά στο υπουργείο και κραύγαζαν συνθήματα όπως «Τσαμουριά μητέρα μας περίμενέ μας» και «καταργείστε το εμπόλεμο». Τελικά και υπό το φόβο διπλωματικού επεισοδίου δόθηκε από την αλβανική κυβέρνηση εντολή στην αστυνομία να τους απομακρύνει σε μικρή απόσταση, όπου παρέμειναν συνεχίζοντας να φωνάζουν ανθελληνικά συνθήματα. Στη συγκέντρωση συμμετείχαν μέλη από το κόμμα των Τσάμηδων «Δικαιοσύνης Ένταξης και Ενότητας», το οποίο συμμετέχει στην κυβέρνηση του Εντι Ράμα με υφυπουργούς, ενώ της συγκέντρωσης ηγούνταν ο πρόεδρος του κόμματος αυτού, Στετιμ Ιντρίζι.

Μάλιστα και σύμφωνα με πληροφορίες από την ελληνική αντιπροσωπεία η αλβανική πλευρά πρότεινε να εισέλθει η ελληνική αντιπροσωπεία στο κτίριο από διπλανή πόρτα, συνάντησε όμως την κατηγορηματική άρνηση του κ. Κοτζιά.

Επισήμως η συνάντηση των δύο ομολόγων διεξήχθη σε καλό κλίμα, ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Μπουσάτι έθεσε θέμα «τσάμηδων», με τον κ. Κοτζιά να το ξεκόβει. Κατά τα λοιπά οι δύο υπουργοί Εξωτερικών συμφώνησαν σε έναν οδικό χάρτη, έναν κοινό μηχανισμό, ο οποίος θα κινηθεί εντατικά για την επίλυση όλων των ανοιχτών ζητημάτων, με βάση μία κοινή δέσμευση και μία κοινή ατζέντα, ώστε σύντομα να αποδώσει τους πρώτους καρπούς.

Αξίζει να σημειώσουμε, πως το κλίμα της επίσκεψης είχαν δυναμιτίσει δηλώσεις του Αλβανού πρωθυπουργού, Έντι Ράμα, στο συνέδριο του κόμματος των Τσάμηδων, αλλά και του Αλβανού ΥΠΕΞ σε μία προσπάθεια να ανακινήσουν εκ νέου το ανύπαρκτο θέμα τσάμικου.

Η Αθήνα, με ανακοίνωση του ΥΠΕΞ, είχε απαιτήσει από την αλβανική ηγεσία «πολιτικό πολιτισμό», «σοβαρότητα», «πιστή εφαρμογή των αρχών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και σεβασμό στα ακριβή γεγονότα της Ιστορίας» καθώς επίσης και «των δικαστικών αποφάσεων ειδικά όταν πρόκειται για εγκλήματα πολέμου».

840

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα