Τσαβούσογλου: Οι Κούρδοι άφηναν ελεύθερους τους τζιχαντιστές για να επιτεθούν στην Τουρκία

Νέες κατηγορίες για τις κουρδικές πολιτοφυλακές από τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών. Τι είπε για τις κυρώσεις

Σε νέες κατηγορίες κατά των κουρδικών δυνάμεων προχώρησε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου, καθώς όπως ισχυρίζεται ο ίδιος οι κουρδικές πολιτοφυλακές απελευθέρωσαν τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους στη βόρεια Συρία, προκειμένου να επιτεθούν στις δυνάμεις της Τουρκίας.

«Δεν δίστασαν να κάνουν απευθείας συμφωνία με το ISIS. Συνέπεια αυτής της συμφωνίας ήταν ότι απελευθερώθηκαν εκατοντάδες τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους στη Ράκα και έφυγαν με λεωφορεία», είπε ο Τσαβούσογλου μιλώντας σε βουλευτές. «Οχι μόνο απελευθέρωσαν τρομοκράτες στη βόρεια Συρία, με αντάλλαγμα να επιτεθούν στην Τουρκία, αλλά τους έδωσαν και λεφτά», συμπλήρωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών. Νωρίτερα την Τετάρτη, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έδωσε τελεσίγραφο στους Κούρδους να παραδώσουν τα όπλα τους μέχρι απόψε το βράδυ και να αποσυρθούν από τη ζώνη ασφαλείας, προκειμένου να σταματήσει η επιχείρηση.

Τσαβούσογλου: Θα απαντήσουμε στις κυρώσεις

Σφοδρή ήταν η αντίδραση του Μεβλούτ Τσαβούσογλου και εναντίον των χωρών που αντιδρούν για την επιχείρηση της Τουρκίας στη Συρία και επιβάλουν κυρώσεις, όπως η αναστολή της εξαγωγής όπλων, την οποία έχουν αποφασίσει πολλά κράτη.

«Κοιτάξτε αυτές τις χώρες, ιδιαίτερα τη Γαλλία, που αντιδρούν ενάντια στην επιχείρηση της Τουρκίας στη Συρία. Στόχος τους είναι να δημιουργηθεί ένα τρομοκρατικό κράτος εκεί», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Τσαβούσογλου και διεμήνυσε: «Οι κυρώσεις και οι απειλές, από όπου κι αν προέρχονται, δεν θα γίνουν ποτέ αποδεκτές από την Τουρκία. Θα απαντήσουμε στις κυρώσεις. Δεν θα επηρεάσουν την αποφασιστικότητά μας». Παράλληλα κάλεσε το αμερικανικό Κογκρέσο και να κάνει πίσω, χαρακτηρίζοντας ζημιογόνα την προσέγγισή του, ενώ ο Τσαβούσογλου επισήμανε ότι οι σχέσεις της Αγκυρας με την Ουάσινγκτον είναι σε κρίσιμη φάση.

 

Διαβάστε επίσης