Β. Μακεδονία: Η Βουλγαρία συμπεριφέρεται όπως η Ρωσία στην Ουκρανία, είπε ο Σκοπιανός πρωθυπουργός

Οι σχέσεις των δύο χωρών, παραμένουν τεταμένες και γενικώς προβληματικές τα τελευταία χρόνια

Ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας, Ντιμίταρ Κοβάτσεφσκι, κατηγόρησε τη Βουλγαρία ότι συμπεριφέρεται προς τη χώρα του όπως η Ρωσία απέναντι στην Ουκρανία.

«Η ρητορική που χρησιμοποιεί η Βουλγαρία προς τη Βόρεια Μακεδονία είναι, δυστυχώς, πολύ παρόμοια με τη ρητορική που χρησιμοποιεί η Ρωσική Ομοσπονδία για την Ουκρανία. Είναι απαράδεκτο να γίνεται κατάχρηση τέτοιων αβάσιμων κατηγοριών για πολιτικούς σκοπούς, ειδικά σε αυτήν την κρίσιμη περίοδο για την ιστορία της Ευρώπης. Η Βόρεια Μακεδονία αναγνωρίζεται διεθνώς ως μια επιτυχημένη, σύγχρονη πολυεθνοτική κοινωνία και δημοκρατία, και όλες οι διεθνείς εκθέσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα το επιβεβαιώνουν» ανέφερε χθες ο Ντιμίταρ Κοβάτσεφσκι, μιλώντας στη Σύνοδο του Συμβουλίου της Ευρώπης στο Ρέικιαβικ της Ισλανδίας.

Αφορμή για την τοποθέτηση αυτή του πρωθυπουργού της Βόρειας Μακεδονίας αποτέλεσαν οι κατηγορίες που εξαπέλυσε νωρίτερα χθες από το Ρέικιαβικ η αντιπρόεδρος της Βουλγαρίας, Ιλιάνα Γιότοβα, για «συστηματική καταπάτηση των δικαιωμάτων των Βουλγάρων στη Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας».

Οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών παραμένουν ιδιαίτερα προβληματικές τα τελευταία χρόνια.

Η Βουλγαρία το περασμένο διάστημα παρεμπόδιζε επί δύο χρόνια την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Βόρειας Μακεδονίας με την ΕΕ λόγω ανοιχτών εθνικών, γλωσσικών και ιστορικών διαφορών μεταξύ των δύο χωρών, γεγονός που έχει προκαλέσει τις έντονες αντιδράσεις των Σκοπίων.

Ωστόσο, το περασμένο καλοκαίρι, οι δύο χώρες κατέληξαν σε μία συμφωνία, στη βάση μιας πρότασης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σύμφωνα με την οποία η Σόφια θα άρει το βέτο που έχει θέσει για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων των Σκοπίων με την ΕΕ, με την προϋπόθεση ότι η Βόρεια Μακεδονία θα προχωρήσει σε τροποποίηση του Συντάγματός της, με τη συμπερίληψη σε αυτό της βουλγαρικής μειονότητας που ζει στη χώρα.

Η συμφωνία αυτή προκαλεί τις έντονες αντιδράσεις του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης της Βόρειας Μακεδονίας, του δεξιού VMRO-DPMNE, το οποίο έχει διαμηνύσει σε όλους τους τόνους ότι δεν πρόκειται να συναινέσει σε μία τέτοια τροποποίηση του Συντάγματος της χώρας.

Για την τροποποίηση του Συντάγματος της Βόρειας Μακεδονίας απαιτείται πλειοψηφία 2/3 στη Βουλή, την οποία η κυβέρνηση στα Σκόπια και τα κόμματα που υποστηρίζουν τη συμφωνία με τη Βουλγαρία δεν διαθέτουν στην παρούσα φάση.

Σύμφωνα με την τελευταία απογραφή πληθυσμού που πραγματοποιήθηκε το 2021 στη Βόρεια Μακεδονία, οι Βούλγαροι αποτελούν μόλις το 0,2% του πληθυσμού της χώρας (συνολικά 3.500 άτομα), στοιχείο το οποίο η επίσημη Σόφια αμφισβητεί και θεωρεί ότι το ποσοστό των Βούλγαρων στη Βόρεια Μακεδονία είναι κατά πολύ μεγαλύτερο.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα