Βάφτισαν παροχές τις αποφάσεις του ΣτΕ

Τη γνωστή παροιμία «λείπει ο γάτος, χορεύουν τα ποντίκια» θυμήθηκαν στη Νέα Δημοκρατία, όταν είδαν τον Αλέξη Τσίπρα στη Βουλή στην ψήφιση της τροπολογίας για τα αναδρομικά σε ένστολους και ειδικά μισθολόγια, την Πέμπτη το πρωί.

Του Μιχάλη Κωτσάκου

Σε μία ημέρα, όπου ήταν γνωστό ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα απουσίαζε στη Φιλανδία για το συνέδριο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, ο πρωθυπουργός αποφάσισε να διοργανώσει ένα σώου στη Βουλή, έχοντας δίπλα την πλειάδα του Υπουργικού Συμβουλίου (προσήλθαν μέχρι και κάποιοι που κάνουν μαύρα μάτια να τους δουν) για να… πανηγυρίσουν την επιστροφή των αναδρομικών. Μόνο που στο κυβερνητικό σώου λησμόνησαν να αναφερθούν ότι ήταν δικαστική απόφαση η επιστροφή των χρημάτων και τα μισά από αυτά τα είχε καταβάλει η κυβέρνηση Σαμαρά τον Νοέμβριο του 2014, δίχως ο ΣΥΡΙΖΑ να ψηφίσει, τότε, την ανάλογη τροπολογία.

Είναι χαρακτηριστικό, όπως λένε στην Πειραιώς, ότι ο κ. Τσίπρας επέλεξε να κάνει το σώου του σε ένα άκρως στημένο σκηνικό, καθώς πέραν του κ. Μητσοτάκη, που ήταν στη Φιλανδία, απουσίαζαν και οι άλλοι αρχηγοί των κομμάτων της αντιπολίτευσης από τη Βουλή, ως συνήθως συμβαίνει σε αντίστοιχες τροπολογίες. Εξάλλου όλα τα κόμματα την ψήφισαν, διότι δεν μπορούσαν να κάνουν κι αλλιώς, αφού η απόφαση του ΣτΕ κάνει λόγο και για την επιβολή προστίμου στο Δημόσιο, όσο καθυστερεί την επιστροφή των αναδρομικών. Κι επίσης από τη Ν.Δ. επισημαίνουν ότι το 2014 οι εκπρόσωποι της τρόικας ήταν αυτοί που ζήτησαν από τον Αντώνη Σαμαρά να προχωρήσει στην πληρωμή των δικαιούχων από τη στιγμή που υπήρχε δικαστική απόφαση.

 «Κούφια λόγια…»

Στην Πειραιώς θεωρούν ότι όλα όσα είπε ο κ. Τσίπρας την Πέμπτη το πρωί στη Βουλή και το βράδυ της ίδιας ημέρας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Alpha δεν έχουν καμία απολύτως σημασία. «Είναι κούφια λόγια. Κάθε μέρα θα κάνει και μία νέα εξαγγελία, κάθε μέρα θα μοιράζει παροχές. Στον δρόμο προς τις εκλογές θα μοιράζει υποσχέσεις και θα τάζει στους πάντες τα πάντα. Μόνο που καμία από τις υποσχέσεις του δεν θα υλοποιηθεί, διότι δεν έχουν καλλιεργηθεί ακόμη τα λεφτόδεντρα». Είναι χαρακτηριστικό ότι, όπως λένε στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο πρωθυπουργός πήρε τέτοια φόρα που έχασε το μέτρο! Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, την Τετάρτη μίλησε για 10.000 προσλήψεις στο Δημόσιο, λόγω τού ότι θα… απολυθούν 10.000 ιερείς με τη συμφωνία Τσίπρα-Ιερώνυμου και ο πρωθυπουργός στην τηλεοπτική του συνέντευξη έσπασε όλα τα κοντέρ, καθώς ανέβασε τις προσλήψεις στις 34.000. Φυσικά απέφυγε να πει το οτιδήποτε για το πώς δεν θα επιβαρυνθεί το δημοσιονομικό κόστος. «Μιλούσε σαν να μην έχει περάσει η χώρα οκτώ χρόνια κρίσης», ήταν το σχόλιο στελέχους της Ν.Δ., ενώ σημείωνε δηκτικά ότι δεν θα διστάσει να υποσχεθεί τα πάντα γνωρίζοντας ότι θα ηττηθεί στις εκλογές.

 Πότε θα γίνουν οι εκλογές

Στη Ν.Δ. δηλώνουν έτοιμοι για τις εκλογικές μάχες που ακολουθούν. Και μπορεί ο κ. Τσίπρας να «διαβεβαίωσε» φίλους και αντιπάλους ότι οι εκλογές θα διεξαχθούν τον Οκτώβριο του 2019, όμως ουδείς στην Πειραιώς τον πιστεύει. Κι αυτό διότι όπως εξηγούν οι συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη «με ήττα στις ευρωεκλογές και σε περιφερειακές και δημοτικές, τον Οκτώβριο, στις εθνικές εκλογές θα γνωρίσει συντριβή, ακόμη και εάν τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ μοιράζουν πενηντάρικα έξω από τα εκλογικά τμήματα». Και αυτή η εκτίμηση είναι απολύτως λογική, καθώς έχοντας ηττηθεί ο ΣΥΡΙΖΑ σε ευρωεκλογές και αυτοδιοικητικές, τον Μάιο, τότε θα εμπεδωθεί στην κοινωνία η αντίληψη ότι η Ν.Δ. θα είναι η επόμενη κυβέρνηση, με συνέπεια το ρεύμα που θα δημιουργηθεί, να οδηγήσει τους ψηφοφόρους προς τη «γαλάζια» παράταξη. Εξάλλου, στη Ν.Δ. θυμούνται το τι είχε συμβεί το 2009, όταν τον Ιούνιο στις ευρωεκλογές νίκησε το ΠΑΣΟΚ με 4% διαφορά και τον Οκτώβριο στις εθνικές εκλογές η διαφορά εκτοξεύθηκε στις 10 μονάδες.

 Το δόγμα Πολάκη

Όμως, αυτό που κρατούν στην Πειραιώς είναι ότι το επόμενο διάστημα θα δεχθούν πίεση με διώξεις και σκανδαλολογία. Εξάλλου, από την τηλεοπτική συνέντευξη του πρωθυπουργού πείστηκαν ακόμη και οι άπιστοι Θωμάδες ότι όλα όσα είχε πει προ καιρού ο Παύλος Πολάκης στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ, ήταν με εντολή του Μαξίμου. Κάποιοι μάλιστα στη Ν.Δ. αναρωτιούνται εάν τα λεγόμενα του αναπληρωτή υπουργού Υγείας «να βάλουμε και κανέναν στη φυλακή για να κερδίσουμε τις εκλογές» ήταν γραμμένα σε σκονάκι από τον Καρτερό.

Αυτό φάνηκε και με το πόρισμα της πλειοψηφίας στην εξεταστική επιτροπή για την υγεία, όπου κατηγορούνται πρώην υπουργοί δίχως στοιχεία και με τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να μην αναγνωρίζουν ούτε δικαστικές αποφάσεις για το Ερρίκος Ντυνάν. Στη Ν.Δ. γνωρίζουν ότι υπάρχει υπόγεια κινητικότητα της Δικαιοσύνης και σαφείς εντολές προς τους εισαγγελείς Διαφθοράς: «Απάγγειλέ τους τώρα κατηγορίες, και μετά ας αθωωθούν…». Κι έχουν τον νου τους, υποστηρίζοντας με νόημα: «Το έξυπνο πουλί από τη μύτη πιάνεται».

 

Διαβάστε επίσης