Βασιλακόπουλος: Είμαστε σε φάση βραδείας αποκλιμάκωσης της πανδημίας

«Ο αριθμός των θανάτων είναι μεγάλος - Να εμβολιαστούμε με το εμβόλιο που έχουμε τώρα»

Για εκτόξευση των κρουσμάτων κορωνοϊού σε δημοφιλείς προορισμούς κάνει λόγο ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος.

«Είμαστε σε μία φάση βραδείας αποκλιμάκωσης της πανδημίας. Εάν δείτε τον δείκτη των εισαγωγών στα νοσοκομεία, πριν 2 μήνες ήμασταν στις 400 τώρα είμαστε στις 330. Συνεχώς μειώνεται ο αριθμός, που σημαίνει ότι η πανδημία αρχίζει να ‘συμμαζεύεται’. Ο αριθμός των θανάτων δεν έχει αλλάξει, αλλά αντίθετα είναι μεγάλος, ωστόσο, χρονικά ο αριθμός του θανάτου έπεται του κρούσματος. Πρώτα κάποιος γίνεται κρούσμα, μετά νοσηλεύεται και μετά χάνει τη ζωή του. Άρα, πρώτα θα μειωθούν οι εισαγωγές και εκ των υστέρων θα μειωθούν οι θάνατοι», ανέφερε αρχικά, μιλώντας στο Mega.

«Ο αριθμός των θανάτων είναι μεγάλος», είπε ο Θεόδωρος Βασιλακόπουλος

«Ο αριθμός των θανάτων είναι μεγάλος και μας υπενθυμίζει δύο πράγματα. Ότι η πανδημία είναι εδώ, ότι το βασικό όπλο που έχουμε είναι τα φάρμακα και για τους εξωνοσοκομειακούς ασθενείς και για τους ενδονοσοκομειακούς. Είναι ο εμβολιασμός που όσο και αν ακούγεται αυτή τη στιγμή παράξενο, η 4η δόση δίνει πολλή μεγάλη προστασία σε σχέση με τον θάνατο. Αυτοί που έχουν κάνει την 3η δόση έχουν τετραπλάσιο κίνδυνο θανάτου σε σχέση με αυτούς που έχουν κάνει την 4η δόση», συμπλήρωσε χαρακτηριστικά.

«Αυτό που είναι λάθος αυτή τη στιγμή είναι οι άνθρωποι μεγαλύτερης ηλικίας, να περιμένουν το καινούριο, το επικαιροποιημένο εμβόλιο, που θα είναι μέσα στο φθινόπωρο έτοιμο και που δεν ξέρουμε πότε θα έρθει, καθώς χρειαζόμαστε περίπου 10 δισεκατομμύρια δόσεις για όλον τον κόσμο και δεν θα είναι στην αρχή διαθέσιμο για όλους. Δεν είναι σίγουρο ότι εάν κυκλοφορήσει μέσα στον Οκτώβριο ότι θα έχουμε την επόμενη μέρα το εμβόλιο», είπε ο κ. Βασιλακόπουλος σχετικά με τα εμβόλια.

«Να εμβολιαστούμε με το εμβόλιο που έχουμε τώρα»

«Να εμβολιαστούμε με αυτό που έχουμε τώρα, δεν μας λέει κάποιος να μην εμβολιαστούμε και με το επικαιροποιημένο όταν θα έρθει. Δεν θα κυνηγάμε τον ιό, η επιστήμη έχει δρομολογήσει τη λύση, έτσι ώστε να φτιάξει εμβόλια για τα στελέχη του ιού που δεν αλλάζουν από παραλλαγή σε παραλλαγή», τόνισε.

«Με βάση την μέχρι τώρα εικόνα της πανδημίας ο ιός κάθε ένα εξάμηνο βγάζει και ένα καινούριο στέλεχος. Αρχές του φθινοπώρου θα έχει μία ύφεση, η πορεία δεν θα αλλάξει πάρα πολύ, είναι άγνωστο εάν θα δημιουργηθεί κάποιο νέο στέλεχος. Έρχονται και τα ρινικά εμβόλια, τα εμβόλια δηλαδή που θα είναι σαν σπρέι στην μύτη και θα μειώνουν την μεταδοτικότητα», κατέληξε.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα