ΒΕΛΓΙΟ: «Εμβόλιο»… κουρεμένου ΦΠΑ στην πανδημία της ενεργειακής ακρίβειας

Ρίχνουν τον φόρο προστιθέμενης αξίας στο ηλεκτρικό στο 6% από το 21% που βρισκόταν

Είδαν κι απόειδαν στη βελγική κυβέρνηση ότι δεν θα έχουν καλά ξεμπερδέματα με την τιθάσευση της ενεργειακής ακρίβειας και ο πρωθυπουργός Αλεξάντερ Ντε Κρο αποφάσισε να κουρέψει το ποσοστό του ΦΠΑ προκειμένου να προστατευτούν οι Βέλγοι καταναλωτές.

Το «κούρεμα» μάλιστα μόνο ευκαταφρόνητο δεν είναι καθώς έπειτα από ενδοκυβερνητικές διαβουλεύσεις ανακοινώθηκε την περασμένη Τρίτη η μείωση του φόρου προστιθέμενης αξίας στο ηλεκτρικό στο 6% από το 21% που βρισκόταν. Το μέτρο θα έχει έναρξη ισχύος την 1η Μαρτίου και θα διαρκέσει μέχρι την 1η Ιουλίου, ενώ συμπληρωματική στήριξη θα παρασχεθεί με την παροχή τους Βέλγους μίας επιταγής αξίας 100 ευρώ καθώς και με την επέκταση του υφιστάμενου κοινωνικού τιμολογίου στην ενέργεια.

Σύμφωνα με την υπουργό Ενέργειας του Βελγίου, Τίνε Βαν Ντερ Στρέτεν (φωτό δεξια), το πακέτο στήριξης κόντρα στην ενεργειακή ακρίβεια θα φθάσει το 1,1 δισεκατομμύρια ευρώ, πόσο που ισοδυναμεί με μέση μείωση της τάξης των 165 ευρώ ανά βελγικό νοικοκυριό.

«Είναι μια δύσκολη κατάσταση, η κυβέρνηση έχει δείξει ότι μπορεί να λαμβάνει ισορροπημένα μέτρα που απαντούν στις πραγματικότητες στο πεδίο» δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο 46χρονος Φλαμανδός πρωθυπουργός.

Αυτό που δεν δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Ντε Στρέτεν ήταν το πόσο δύσκολα εξασφάλισε τη συναίνεση των κυβερνητικών εταίρων του στην επτακομματική συγκυβέρνηση που ήταν διχασμένη για τον τρόπο με τον οποίο θα έπρεπε να προστατευτούν οι καταναλωτές από την αύξηση των λογαριασμών για την ενέργεια.

Η πλειοψηφία των 27 χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ανάμεσά τους και η Ελλάδα, έχουν βγάλει από τις εθνικές δημοσιονομικές φαρέτρες τους σειρά μέτρων για την προστασία των καταναλωτών από τις υψηλές τιμές της ενέργειας. Για παράδειγμα η Βουλγαρία πάγωσε τις τιμές της θέρμανσης και της ενέργειας μέχρι το τέλος Μαρτίου. Αντίθετα, η Ισπανία και η Γαλλία έβαλαν πλαφόν αύξησης στους λογαριασμούς ενέργειας, ενώ άλλες χώρες, μεταξύ των οποίων και η Σουηδία, προσέφεραν αποζημίωση στα νοικοκυριά που πλήττονται περισσότερο.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα