Βέρτιγκο Μαξίμου στο τρίγωνο Γιάννος – Κοτζιάς – Καμμένος   

Στους ρυθμούς των καταγγελιών Κοτζιά χορεύει η πολιτική σκηνή της χώρας με την κυβέρνηση να δείχνει πως δεν αντιλαμβάνεται τι έχει ειπωθεί και ποιους αφορά. Έτσι αντί να δώσει πειστικές εξηγήσεις για τις καταγγελίες του πρώην υπουργού της, επιχειρεί αντεπίθεση κατηγορώντας – άγνωστο γιατί– την αξιωματική αντιπολίτευση.

Ρεπορτάζ: Κώστας Παπαϊωάννου

Στην πρώτη επίσημη συνέντευξή του ως πρώην υπουργός, ο Νίκος Κοτζιάς έκανε μια καταγγελία που έμελλε να κυριαρχήσει, σχεδόν επισκιάζοντας ακόμα και τον εγκλεισμό στις φυλακές Κορυδαλλού τού άλλοτε «τσάρου» της Οικονομίας, Γιάννου Παπαντωνίου.

Εκείνο που είπε ο πρώην ΥΠ.ΕΞ. είναι ότι ο συγκυβερνήτης και υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος κατήγγειλε στο τελευταίο Υπουργικό Συμβούλιο πως η κυβέρνηση (σ.σ. ο ΣΥΡΙΖΑ) έλαβε από τον Τζορτζ Σόρος 50 εκατομμύρια ευρώ με σκοπό να «κλείσει» το κεφάλαιο του Σκοπιανού! Η καταγγελία αυτή προκάλεσε έντονο εκνευρισμό στην κυβέρνηση, ενώ οδήγησε την αξιωματική αντιπολίτευση να προσφύγει στον Άρειο Πάγο ώστε να δοθεί απάντηση για το τι ακριβώς έχει συμβεί.

Και ενώ η αντιπολίτευση –ελάσσονα και μείζονα– ορθώς ζητά εξηγήσεις, η κυβέρνηση και το κομματικό έντυπο «Η Αυγή» σφυρίζουν αδιάφορα σε ό,τι τους αφορά αλλά δεν μένουν εκεί: κατηγορούν την αντιπολίτευση ότι εφηύρε το θέμα αυτό για να κρύψει τις ευθύνες της σε ό,τι αφορά το σκάνδαλο Παπαντωνίου.

Η αλήθεια όμως είναι πολύ διαφορετική: ευθύς εξαρχής από το ΚΙΝ.ΑΛ. θύμισαν πως ο Γιάννος Παπαντωνίου είχε διαγραφεί από το ΠΑΣΟΚ επί Γιώργου Παπανδρέου, ενώ η Νέα Δημοκρατία σχολίασε πως «ο δικαστικός έλεγχος του κ. Γ. Παπαντωνίου που ξεκίνησε το 2012 πρέπει να φτάσει μέχρι τέλους, ώστε να διαλευκανθεί πλήρως η δυσώδης υπόθεση των εξοπλιστικών. Για να διαταχθεί προσωρινή κράτηση, προφανώς η Δικαιοσύνη έκρινε ότι υπήρχαν λόγοι που την καθιστούσαν αναγκαία». Το 2012 στο τιμόνι της χώρας ήταν η κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά.

 

Δεν είπα, δεν άκουσα…

Κατά συνέπεια και τα δύο κόμματα που εγκαλούνται από το Μέγαρο Μαξίμου τοποθετήθηκαν (με τον τρόπο τους) ευθύς εξαρχής. Σε αντίθεση με την κυβέρνηση που περιορίστηκε σε επιχειρήματα του τύπου «ψεκασμένοι».

Χρειάστηκαν αρκετές ώρες, ώστε να τοποθετηθεί ο άμεσα εμπλεκόμενος Πάνος Καμμένος για τα μάτια του οποίου (ή ακριβέστερα τη στήριξή του) το πολιτικό σκηνικό της χώρας μοιάζει με κακής σκηνοθεσίας επιθεώρηση.

Τι είπε, λοιπόν, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας; «Επειδή τα ορφανά του Σημίτη μετά τη παραζάλη τους από προφυλάκιση Παπαντωνίου έχουν επιδοθεί σε επιχείρηση αντιπερισπασμού πόνου, εδώ και 48 ώρες αναπαράγουν δήθεν αναφορά μου στο υπουργικό για 50 εκατ. ευρώ του Σόρος στην κυβέρνηση είναι ψευδές απόδειξη τα πρακτικά και οι παρόντες», υποστήριξε κινούμενος στη γραμμή του υπουργού Υποδομών, Χρήστου Σπίρτζη.

«Δεν έχω ακούσει τον Καμμένο να λέει τέτοια πράγματα», επεσήμανε ο Χρ. Σπίρτζης σε συνέντευξή του όταν ρωτήθηκε αν ισχύει η καταγγελία του Νίκου Κοτζιά για όσα φέρεται να έχε πει ο υπουργός Εθνικής Άμυνας στο Υπουργικό Συμβούλιο της 16ης Οκτωβρίου.

 

«Ομηρεία» Τσίπρα

Δύο «αρνήσεις», όμως, μας κάνει μία… κατάφαση, ενώ η επίκληση των πρακτικών είναι τουλάχιστον αστεία μιας και από αυτά μπορούν να διαγραφούν με απόφαση προεδρεύοντα ολόκληρα αποσπάσματα: αν δηλαδή ο Αλέξης Τσίπρας το ζήτησε, η συγκεκριμένη αναφορά Καμμένου (εφόσον υπήρξε) έχει προ πολλού διαγραφεί.

Και πριν προλάβει καν να γίνει γνωστή η πρώτη του δήλωση, ο Π. Καμμένος επέστρεψε για να διευκρινίσει: «Να ξεκαθαρίσω ότι ποτέ δεν ειπώθηκε ότι πενήντα εκατομμύρια δόθηκαν στην κυβέρνηση από τον Σόρος. Αναφέρθηκα στον Σόρος σε σχέση με συνεργασία του ΥΠΕΞ με εταιρεία εκδόσεως βίζα, που δεν έχει να κάνει σχέση με την κυβέρνηση». Οπότε αναφέρθηκε στον Σόρος, ενώ ο Χρ. Σπίρτζης μάλλον θα πρέπει άμεσα να επισκεφθεί ΩΡΛ!

Μένει, λοιπόν, στον καθένα να αποφασίσει ποιον θα πιστέψει:

  • Από τη μία έχουμε μια εκρηκτική προσωπικότητα με δεκάδες αρνητικά χαρακτηριστικά (συγκεντρωτικός, εμμονικός κ.λπ.), που όμως έως και σήμερα ουδέποτε έχει συλληφθεί ψευδόμενος. Και επιπλέον, με δεδομένο ότι πλέον είναι εκτός της κυβέρνησης, τι έχει να κερδίσει από μια τέτοια αναφορά; Τίποτα, λέει η λογική.
  • Από την άλλη, έχουμε τον Πάνο Καμμένο. Τον πολιτικό που έχει ηττηθεί εντός δικαστικών αιθουσών για συκοφαντία (π.χ. του Ανδρίκου Παπανδρέου με τα CDS), τον πολιτικό που ποτέ δεν θα ψήφιζε να αυξηθεί ο ΦΠΑ στα νησιά, τον πολιτικό που έχει επικριθεί από μερίδα του Τύπου στις αρχές του 2012 για την πολιτική του στάση στη κρίση χρέους, με ομιλίες σχετικά με τη δανειακή σύμβαση του 2010, και για επικλήσεις σε θεωρίες συνωμοσίας, καλώντας σε εξέγερση τους πολίτες. Στο παρελθόν έχει επικριθεί και για τη συγγραφή του πρώτου του βιβλίου «Τρομοκρατία, θεωρία και πράξη», όπου υποστήριξε την συμμετοχή πολιτικών προσώπων από τον χώρο του ΠΑΣΟΚ στην τρομοκρατική οργάνωση 17 Νοέμβρη, κάτι που απεδείχθη ψευδές μετά την εξάρθρωση της οργάνωσης το 2002.
  • Και στην μέση έχουμε τον Αλέξη Τσίπρα. Ο οποίος επίσης δεν ξέρει τίποτα, δεν άκουσε καν διότι… Διότι, αν ο Πάνος Καμμένος όντως αναφέρθηκε στον Σόρος και άκουγε ο πρωθυπουργός θα έπρεπε άμεσα να τον αποπέμψει και είτε να ζητήσει ψήφο ανοχής στην κυβέρνηση είτε να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές. Μόνο που καμία από τις δύο λύσεις δεν ήταν ιδανική για την συγκεκριμένη χρονική στιγμή. Οπότε δεν αποκλείεται να μην άκουσε και να συνέχισε στον μακρύ κατήφορο που έχει επιλέξει με οδηγό τον πρόεδρο των ΑΝ.ΕΛ.
Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα