Βήμα-βήμα θα ανοίγει η οικονομία

Το άνοιγμα του λιανεμπορίου σημαίνει την αρχή της επιστροφής στην κανονικότητα; Αυτό το ερώτημα μένει να απαντηθεί το επόμενο διάστημα, καθώς από την προηγούμενη Δευτέρα τα μαγαζιά σήκωσαν ρολά, οι επιχειρηματίες και οι εργαζόμενοι ανέλαβαν δράση και οι καταναλωτές ξεκίνησαν να τα επισκέπτονται προσπαθώντας να εκμεταλλευθούν την περίοδο των εκπτώσεων.

Του Μ.Κ.

Κι όμως ουδείς μπορεί να απαντήσει στο ρητορικό ερώτημα που θέσαμε στην αρχή του κειμένου. Και αυτό διότι καθημερινά με βάση την εξέλιξη της πανδημίας θα κερδίζουμε ημέρα με την ημέρα την… ελευθερία μας. Θα λαμβάνει η οικονομία βαθιές ανάσες και σιγά-σιγά θα γίνεται ο προγραμματισμός για να βγει από την εντατική. Κι όπως τονίζεται από το υπουργείο Οικονομικών «η επάνοδος του λιανεμπορίου σε συνθήκες λειτουργίας περιορίζει και τις ανάγκες στήριξης μέσω της επιστρεπτέας προκαταβολής. Το μέτρο παραμένει σε ισχύ αλλά είναι διαφορετικό να καλύπτεται η εξαφάνιση του τζίρου και διαφορετικό να καλύπτεται μια σημαντική πτώση».

Και βέβαια πέραν του οικονομικού επιτελείου δεκάδες χιλιάδες επιχειρήσεις μικρές και μεσαίες αναμένουν ότι η εξέλιξη του ιού θα παραμείνει ελεγχόμενη, αλλά και οι καταναλωτές δεν «τρελαθούν», όπως χαρακτηριστικά λέγεται και συνεχίσουν να δείχνουν την αυτοσυγκράτηση, αλλά και την υπομονή στις μεγάλες ουρές που υπάρχουν έξω από τα καταστήματα. Αναμφίβολα υπάρχει ανησυχία για το πώς θα συμπεριφερθούν σήμερα και αύριο καταναλωτές και έμποροι, καθώς όλοι αναμένουν ότι αυτό το διήμερο θα υπάρξει μεγαλύτερο ενδιαφέρον για ψώνια.

Αν όλα πάνε καλά με το άνοιγμα του λιανεμπορίου και την εξέλιξη της πανδημίας, τότε θα δούμε και το επόμενο βήμα. Με βάση όσα είπε ο πρωθυπουργός την Τετάρτη στην Βουλή το επόμενο βήμα θα είναι το άνοιγμα των γυμνασίων και λυκείων. Τόσο η εστίαση, όσο και άλλες εκφάνσεις της κανονικότητας μας μάλλον θα πρέπει να περιμένουν.

Στην 3η εβδομάδα

Τα δημοτικά σχολεία και τα νηπιαγωγεία, ήδη μπαίνουν στην 3η εβδομάδα της λειτουργίας του και όλα πάνε καλά. Τα κρούσματα που καταγράφονται σε όλη την Ελλάδα είναι λιγοστά και δικαιώνονται οι επιστήμονες που αναφέρουν ότι τα μικρά παιδιά φέρουν μικρό ιικό φορτίο. Ταυτόχρονα οι μικροί μαθητές ακούν τους δασκάλους, αντίθετα με τους έφηβους σε γυμνάσιο και λύκειο που αντιδρούν και προβάλλουν αντιστάσεις που φτάνουν στα σημεία της άρνησης.

Ικανοποιητικά εξελίσσεται η κατάσταση σε δημοτικά και νηπιαγωγεία, οπότε ετοιμαζόμαστε για την επιστροφή στις τάξεις και των μαθητών γυμνασίου και λυκείου

Αναμφίβολα τα αποτυπώματα από την έναρξη των δημοτικών σχολείων και των νηπιαγωγείων, όπως και το άνοιγμα του λιανεμπορίου, σε συνδυασμό με την ατομική υπευθυνότητα έναντι των κανόνων προστασίας, είναι τα κλειδιά που θα καθορίσουν τα βήματα της περαιτέρω αποκλιμάκωσης. «Θα είναι δραματικό εάν αναγκαστούμε να διαχειριστούμε πάλι καταστάσεις συνωστισμών στα καταστήματα, στους μεγάλους εμπορικούς δρόμους, και πιστεύω ότι θα επιδείξουμε όλοι την απαραίτητη συμμόρφωση με τις υποδείξεις των ειδικών, ώστε να μπορέσουμε να ανοίξουμε το λιανεμπόριο με τρόπο οργανωμένο, να στηρίξουμε την οικονομία, να στηρίξουμε τα καταστήματα -ειδικά τα πιο μικρά καταστήματα τα οποία περιμένουν με τόση προσμονή την εποχή των εκπτώσεων- χωρίς αυτή η κίνηση να οδηγήσει σε μία νέα αύξηση των κρουσμάτων», ήταν το μήνυμα που εξέπεμψε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης. Πάντως από τις πρώτες ημέρες ανοίγματος του λιανεμπορίου τα μηνύματα είναι ελπιδοφόρα και στο Μαξίμου έχουν σκάσει χαμόγελα, ότι τελικά η χώρα -όταν όλη η Ευρώπη βρίσκεται σε σκληρό lockdown- θα κάνει αργά και σταθερά βήματα προς την κανονικότητα.

Πάντως το μήνυμα που στέλνουν από το πρωθυπουργικό μέγαρο είναι σαφές: «Επειδή θέλουμε να ανοίγουμε με ασφάλεια, λαμβάνοντας αποφάσεις εβδομάδα-εβδομάδα, πρώτα θα χρειαστεί μία περίοδος να συλλέξουμε τα δεδομένα, με τις νέες συνθήκες που έχουν προκύψει και, στη συνέχεια, αφού πάρουμε τις εισηγήσεις των ειδικών να λάβουμε και τις ανάλογες αποφάσεις». Εφόσον, λοιπόν, η επανεκκίνηση του λιανεμπορίου εξελιχθεί ομαλά και μετρηθούν οι επιπτώσεις στο ιικό φορτίο ανά την επικράτεια, στον ορίζοντα θα έρθει το άνοιγμα των γυμνασίων και των λυκείων της χώρας, που αναμένεται ότι θα είναι οριζόντιο. Δεν φαίνεται να προχωρά το σενάριο που διακινήθηκε τις προηγούμενες ημέρες, σύμφωνα με το οποίο θα επέστρεφαν στη δια ζώσης εκπαίδευση μόνο οι μαθητές της τελευταίας τάξης του λυκείου. Η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, αναμένεται να συζητήσει με την επιτροπή των λοιμωξιολόγων τα δεδομένα της πανδημίας, με τις πληροφορίες να θέλουν την 1η Φεβρουαρίου ως ορόσημο για τις όποιες εξελίξεις.

Εστίαση και μετακινήσεις

Μετά και το άνοιγμα των σχολείων θα τεθεί επί τάπητος και το άνοιγμα των χιονοδρομικών κέντρων, ενώ θα υπάρξει και η άρση των μετακινήσεων από νομό σε νομό, κάτι που σημαίνει ότι θα οδηγηθούμε και στο άνοιγμα της εστίασης. Όμως υπάρχουν πολλά ερωτηματικά και όλα φυσικά είναι υπό αίρεση. Κι όπως μας έλεγε πηγή του Μαξίμου «είναι πολύ νωρίς για μαζεμένα βήματα, ενώ είναι εξαιρετικά δύσκολο να γίνει σχεδιασμός για περισσότερο από 15 ημέρες, καθώς δεν πρέπει να παίζουμε με τον ιό».

Βέβαια θα πρέπει να τονιστεί ότι για τα χιονοδρομικά κέντρα ίσως υπάρξει μία διαφορετική αντιμετώπιση, δεδομένου ότι μπορούν αν δουλέψουν και να υποδεχθούν κόσμο μόνο κάτω από κάποιες συγκεκριμένες συνθήκες, δηλαδή να έχουν χιόνι. Σε ό,τι αφορά την μετάβαση των πολιτών στα χιονοδρομικά κέντρα αυτή θα γίνεται με κανόνες και προϋποθέσεις.Remaining Time-0:00FullscreenMute

Ως προς την εστίαση, ανώτερες κυβερνητικές πηγές ξεκαθαρίζουν ότι δεν υπάρχει σχεδιασμός σε αυτή τη φάση, με τη συζήτηση να μετατίθεται για το τέλος Φεβρουαρίου και να είναι συνάρτηση πολλών παραγόντων, όπως η πορεία της διαδικασίας του εμβολιασμού και, αυτονόητα, η επιδημιολογική κατάσταση της περιόδου. Παράλληλα, όταν και όποτε επαναλειτουργήσει η εστίαση, η αρχή θα γίνει από τα καφέ και τα εστιατόρια και μόνο από τους εξωτερικούς, με τη βραδινή διασκέδαση να αργεί ακόμα περισσότερο. Επίσης, στο τέλος της σειράς του ανοίγματος θα είναι και τα γυμναστήρια.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα