Βούτσης: «Δεν είμαστε επί θύραις για ανακοίνωση κάποιου κόμματος στον χώρο μας»

Δεν υπάρχουν πολλά περιθώρια να οδηγηθεί σε άλλη κατεύθυνση το κόμμα και να περισωθεί μια κατάσταση με αρνητική δυναμική, σημειώνει ο πρώην πρόεδρος της Βουλής

Για τις πρόσφατες εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και το μέλλον του προοδευτικού πολιτικού σκηνικού μίλησε ο πρώην πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, στην εκπομπή της ΕΡΤ «Σαββατοκύριακο από τις 6».

«Δεν είχαμε φανταστεί ότι θα οδηγείτο σε ρήξη και σε διάσπαση ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Ούτε το θέλαμε ούτε εργαζόμασταν γι’ αυτό», είπε μεταξύ άλλων.

«Τώρα βρισκόμαστε σε μία νέα μέρα, σε μία νέα φάση. Έχουμε πλέον ξεκινήσει μια προσπάθεια ευρύτερη γι’ αυτό που λέω εγώ ανασύνθεση του προοδευτικού πολιτικού σκηνικού γενικότερα, διότι το έχει ανάγκη αυτό η χώρα και καθένας μας θα κριθεί εκεί και ατομικά και συλλογικά» σημείωσε.

Γι’ αυτό, όπως εξήγησε, «στηρίζουμε και την προσπάθεια που γίνεται μέσα στη Βουλή από έντεκα συναδέλφους, κυρίως νεότερα στελέχη αλλά όχι μόνο, που προσπαθούν να βρουν το βηματισμό τους και να διαμορφώσουν μια εναλλακτική πολιτική παρουσία, πάντοτε στο πλαίσιο της Αριστεράς, της ανανεωτικής, της ριζοσπαστικής, της κινηματικής και μέσα στη Βουλή».

Αυτά όλα θα κριθούν πολύ γρήγορα, συμπλήρωσε. «Δεν βιαζόμαστε και ούτε είμαστε επί θύραις για να ανακοινωθεί κάποιο κόμμα στον χώρο μας, θέλω να είμαι πάρα πολύ σαφής, το έχουμε πει σε όλους τους τόνους. Η Κοινοβουλευτική Ομάδα βεβαίως θα μορφοποιηθεί όπως πρέπει εκ του Συντάγματος και από εκεί και πέρα θα προσπαθήσουμε να ανακόψουμε τη πολύ μεγάλη διαρροή που υπήρξε και δυστυχώς συνεχίζει να υπάρχει προς το Κομμουνιστικό Κόμμα, προς το ΠΑΣΟΚ, προς τον ακτιβισμό, προς την αποχή.

Ανέστιος ο χώρος

Είναι κρίμα ένας ολόκληρος χώρος, όπως είπε ο κ. Βούτσης, που μορφοποιήθηκε επί δέκα χρόνια πάνω στις αξίες και στα ιδανικά, αλλά και στην κυβερνητική πράξη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αυτή τη στιγμή να αισθάνεται ανέστιος ακριβώς λόγω της πολιτικής ταυτότητας που διαμορφώνει το ΣΥΡΙΖΑ–ΠΣ.

«Αυτό δεν μπορούμε ούτε να το συνολογήσουμε ούτε να κάνουμε υπομονή που μας ζητάνε για ορισμένους μήνες ή να είμαστε συνυπεύθυνοι. Και γι’ αυτό ακριβώς, απολύτως πολιτικά θα έλεγα και απόλυτα πολιτισμένα ξεχώρισαν οι δρόμοι μας».

Ερωτηθείς αν ο Αλέξης Τσίπρας, ο Σωκράτης Φάμελλος και η Όλγα Γεροβασίλη κάνουν στροφή και γίνονται πιο κεντροδεξιοί, ο κ. Βούστης απάντησε ότι η σημερινή ηγετική ομάδα περί τον Στέφανο Κασσελάκη, όπως και τα ίδια τα πιστεύω του, τα οποία με μεγάλη ειλικρίνεια θα έλεγα τα έχει παρουσιάσει και είναι στις νόρμες της Δεξιάς, του Δημοκρατικού Κόμματος της Αμερικής, δεν αφήνουν πολλά περιθώρια.

«Είναι σαφές, δεν αφήνουν πολλά περιθώρια για να οδηγήσουν σε μία άλλη κατεύθυνση το κόμμα και να περισώσουν μια κατάσταση η οποία έχει μέσα της μια αρνητική δυναμική. Δεν αναφέρομαι στις δημοσκοπήσεις, αναφέρομαι σε αυτό που βλέπετε γύρω σας και αναφέρθηκα και σε κόμματα, δηλαδή ξαφνικά όλο το γενικότερο προοδευτικό πολιτικό σκηνικό τροφοδοτείται, τρέφεται από κόσμο, από εκλογική επιρροή, από νέους ανθρώπους που φεύγουν από τον ΣΥΡΙΖΑ απαξάπαντες το ΚΚΕ, το ΠΑΣΟΚ, η αποχή» τόνισε.

«Αυτό πρέπει να προβληματίσει τους πάντες, κατά πόσον αυτή η πορεία μπορεί να έχει πράγματι επιστροφή, μπορεί να αναταχθεί. Εγώ μίλησα περί ανηκέστου βλάβης. Από την άλλη, σέβομαι απεριόριστα όλους τους συντρόφους και τις συντρόφισσες και τα κορυφαία στελέχη και τα απλά μέλη που μείναν και δίνουν τη μάχη τους όπως αυτοί νομίζουν».

«Πλην όμως το καθήκον μας σήμερα των υπολοίπων είναι να δώσουμε μια νέα ελπίδα, μια νέα ελπίδα στους νέους, στο σκηνικό της Αριστεράς που είναι κάτω από μια καταθλιπτική δυναμική σε κλίμακα Ευρώπης με την ανάπτυξη της ακροδεξιάς, να αντιμετωπίσουμε τα θέματα της κλιματικής αλλαγής και της κλιματικής κρίσης και της τεχνητής νοημοσύνης, πράγματα που αλλάζουν εκ βάθρων την οπτική μας για το πώς βλέπουμε τα πράγματα. Αυτό είναι το καθήκον μας τώρα» κατέληξε ο κ. Βούτσης.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα