Χείρα βοήθειας αλλά χωρίς «λευκή επιταγή»

Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος αλλάζει τα δεδομένα στο πολιτικό σκηνικό. Σε αυτό τουλάχιστον συμφωνούν όλοι και ήδη ο θρίαμβος του «ΟΧΙ» οδηγεί σε αλλαγή σελίδας τη Ν.Δ., μετά την παραίτηση του Αντώνη Σαμαρά. Αυτό ήταν κάτι που ικανοποίησε το Ποτάμι. Διότι το μήνυμα που πέρασε στην κοινωνία είναι ότι υπεύθυνος για την ήττα τού «ΝΑΙ» ήταν ο Αντώνης Σαμαράς και το παλαιό πολιτικό προσωπικό, που θεωρητικά ηγήθηκε του προεκλογικού αγώνα.

Του Μιχάλη Κωτσάκου

Υπό αυτό το πρίσμα, στη Σεβαστουπόλεως εκτιμούν πως το Ποτάμι δεν εκτέθηκε από την ενεργή συμμετοχή του στην προεκλογική μάχη. «Αντίθετα με τις καθημερινές παρεμβάσεις του Σταύρου Θεοδωράκη, αλλά και των βουλευτών του κόμματος αναδείχθηκε ο ξεκάθαρος ευρωπαϊκός προσανατολισμός του Ποταμιού», λένε στο κόμμα και συμπληρώνουν πως «ο Θεοδωράκης αφενός μεν δεν πήγε σε κάποια από τις συγκεντρώσεις του “Μένουμε Ευρώπη”, αφετέρου δε ποτέ δεν έθεσε θέμα αλλαγής πρωθυπουργού, όπως έκαναν οι περισσότεροι από τη Συγγρού».

Ο επόμενος στόχος για το Ποτάμι είναι η υπογραφή συμφωνίας με τους εταίρους, προκειμένου να αποφευχθεί το Grexit και η επιστροφή σε εθνικό νόμισμα. «Θα στηρίξουμε τη συμφωνία, θα την ψηφίσουμε, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα γίνουμε συνιστώσα του ΣΥΡΙΖΑ», λένε από το Ποτάμι. Αντίθετα εκτιμούν ότι θα έχουν μπροστά τους πεδίο δόξης λαμπρό, καθώς στην υλοποίηση της συμφωνίας αναμένουν να «γελάσει και το παρδαλό κατσίκι με τους υπουργούς του ΣΥΡΙΖΑ, που έχουν μάθει στον κρατικισμό και μισούν την ιδιωτική πρωτοβουλία». Έτσι, όπως ισχυρίζονται στη Σεβαστουπόλεως, θα έχουν ουκ ολίγες ευκαιρίες να αντιπαρατίθενται με τον ΣΥΡΙΖΑ, που θεωρούν ότι θα σηκώσει το μεγαλύτερο πολιτικό κόστος με την υπογραφή του 3ου μνημονίου κι ενώ υποσχόταν λαγούς με πετραχήλια προεκλογικά. Μάλιστα, έχουν ξεκαθαρίσει ότι θα ψηφίσουν τη συμφωνία, αλλά σε καμία περίπτωση δεν σκέφτονται να εισέλθουν στην κυβέρνηση. Γι’ αυτό και διαψεύστηκε με έμφαση το δημοσίευμα της «Bild», που ανέφερε ότι το Ποτάμι θα είναι ο νέος κυβερνητικός εταίρος.

Σκληρή αντιπολίτευση
Αντίθετα, όπως τονίζουν συνεργάτες του Στ. Θεοδωράκη, το Ποτάμι θα μείνει απ’ έξω και θα πετροβολεί, υπενθυμίζοντας σε κάθε ευκαιρία ότι είναι ένα καθαρά ευρωπαϊκό κόμμα. Μάλιστα, ο Στρατής Μούγερ, από τους ανθρώπους που έχουν λόγο στη Σεβαστουπόλεως, ήταν ξεκάθαρος σε τοποθέτησή του σε τηλεοπτική εκπομπή. «Δεν είμαστε σαν τα υπόλοιπα κόμματα να έχουμε αγκυλώσεις, είμαστε πολύ πιο πρακτικοί. Θέλουμε να υπάρξει συμφωνία και θα κάνουμε ό,τι δυνατό γίνεται προς αυτήν την κατεύθυνση, μέσα σε ένα πλαίσιο όμως. Δεν σημαίνει ότι ο πρωθυπουργός έχει λευκή εντολή».

Σχολιάζοντας την πρωτόγνωρη κατάσταση στην οποία βρίσκεται η χώρα, ο κ. Μούγερ υπενθύμισε ότι «στις 9 Ιουλίου του 1961, υπογράψαμε τη συνθήκη σύνδεσης με την τότε Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα», την ίδια στιγμή που «βλέπουμε την κ. Μέρκελ να περιοδεύει στα Βαλκάνια, μιλώντας για τη Σερβία και την Αλβανία, ενώ εμείς έχουμε μπροστά μας το ενδεχόμενο μιας νέας, κρίσιμης, Συνόδου αυτήν την Κυριακή, που μπορεί να φτάσει σε τραγική κατάληξη, να κρίνει το καθεστώς παραμονής μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση».

Τονίζοντας την κρισιμότητα των στιγμών, κατέστησε σαφείς τις προτεραιότητες του Ποταμιού: «Είναι σαφές ότι υπάρχει η άποψη σε κάποιους κύκλους της Ε.Ε. ότι η Ελλάδα δε μπορεί και δεν πρέπει να είναι μέλος της νομισματικής ένωσης. Οι άνθρωποι δεν το κρύβουν πλέον, το λένε ανοιχτά και τα τραγικά λάθη που έγιναν τους τελευταίους μήνες τους το καθιστούν τρομακτικά εύκολο γι’ αυτούς. Εμείς λέμε ότι το πρωτεύον αυτήν τη στιγμή είναι να καταφέρουμε να φτάσουμε σε μια συμφωνία».

Σε ό,τι αφορά στις μελλοντικές, πολιτικές ή άλλες, ευθύνες που μπορεί να αποδοθούν, δεν δίστασε να αναφερθεί και σε αυτές τις αντιπολίτευσης: «Όπως είπε ο Σταύρος Θεοδωράκης στον κ. Τσίπρα ότι αν δεν φέρει συμφωνία αυτό θα συνιστά πράξη προδοσίας, έτσι κι εμείς, από τη μεριά μας, θεωρούμε ότι ευθύνη του υπόλοιπου πολιτικού συστήματος είναι να στηρίξει αυτήν την προσπάθεια».

Τέλος, έσπευσε να διευκρινίσει ότι μια ενδεχόμενη έξοδος της Ελλάδας από το ευρωπαϊκό πλαίσιο θα επέφερε ανυπολόγιστη ζημιά σε περισσότερα του οικονομικού μέτωπα: «Το σημαντικό είναι να παραμείνει η Ελλάδα στην Ευρώπη. Μια έξοδος από την Ε.Ε. δεν θα έχει μόνο οικονομικές συνέπειες, δεν είναι μόνο το ευρώ που θα χάσουμε. Θα αρθούν σοβαρές ελευθερίες και σοβαρά κεκτημένα που έχουμε, θα χαθούνε. Εμείς, ως Ποτάμι, αυτό δεν το δεχόμαστε. Και θα κάνουμε ό,τι μπορούμε, για να το αποφύγουμε».

Η δεξαμενή του «ΝΑΙ»
Όπως, λοιπόν, λένε στο Ποτάμι, δεν πρόκειται να συνεχίσουν να «χαϊδεύουν» την κυβέρνηση Τσίπρα και σκοπεύουν να τηρήσουν σαφώς πιο σκληρή γραμμή σαν αντιπολίτευση, προσπαθώντας να εκμεταλλευθούν το κενό εξουσίας στη Ν.Δ., η οποία πολύ δύσκολα θα ξεμπλέξει με τα εσωκομματικά της σύντομα. Όπως λένε συνεργάτες του Σταύρου Θεοδωράκη, «εμείς δεν κρύβουμε σκελετούς στις ντουλάπες μας, ούτε έχουμε υπογράψει κάποιο μνημόνιο για να μας κατηγορούν. Είμαστε φιλοευρωπαϊστές, αλλά θέλουμε πρωτίστως να κάνουμε μόνοι μας τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις, δίχως να το απαιτούν οι δανειστές».

Στο Ποτάμι από την Κυριακή το βράδυ σχεδιάζουν τη δική τους αντεπίθεση με στόχο να προσελκύσουν όσο μεγαλύτερο δυνατό ποσοστό από αυτό το 39% που ψήφισε υπέρ του «ΝΑΙ» και οι θέσεις τους είναι πολύ κοντά. Και αυτό διότι η μεν Ν.Δ. είναι σε ιδιαίτερη κατάσταση, ενώ όσο ο Βενιζέλος έχει συχνές παρουσίες τόσο αποδυναμώνει το ΠΑΣΟΚ. Αυτό το 39% είναι πραγματικά μία μεγάλη δεξαμενή και στο Ποτάμι είναι αποφασισμένοι να τη διεκδικήσουν με κάθε τρόπο. Με αυτό το σκεπτικό δεν σημαίνει ότι αφήνουν προίκα στον ΣΥΡΙΖΑ το υπόλοιπο 60%. Απλά εκεί θα πρέπει να περιμένουν τους απογοητευμένους, οι οποίοι «μετά από λίγους μήνες θα αναζητούν μία όαση αλήθειας στην έρημο των ψεμάτων του ΣΥΡΙΖΑ».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα