Ο έλεγχος στην κίνηση των νοσοκομείων της Κρήτης έδειξε, επίσης, πως όλα καταγράφουν το ίδιο περίπου ποσοστό χειρουργείων, 28%, που είναι προφανώς χαμηλό. Όπως διαπιστώθηκε, τα χειρουργικά περιστατικά καταγράφονται ως παθολογικά (περιστατικά), με το κενό στην καταγραφή να «θολώνει» φυσικά την εικόνα της νοσοκομειακής κίνησης. Πιο στοχευμένη παρακολούθηση έδειξε πως οι χειρουργοί δεν συμπληρώνουν τον κωδικό της ιατρικής πράξης και το πρακτικό χειρουργείου, αμφότερα απαραίτητα. Το κενό συμπληρώθηκε με τη διασύνδεση στο σύστημα του πρακτικού χειρουργείων με την ψηφιακή ενιαία λίστα χειρουργείων.

Τα οκτώ νοσοκομεία της Κρήτης ήταν τα πρώτα που μπήκαν στο πιλοτικό σύστημα ψηφιακής λειτουργίας με το σύστημα DRG υπό τις κατευθυντήριες οδηγίες του ΚΕΤΕΚΝΥ στις αρχές του 2022. Μάλιστα, αυτήν την περίοδο το ΚΕΤΕΚΝΥ ελεγχει ένα προς ένα τα καταχωρημένα περιστατικά – περίπου 166.000 – των νοσοκομείων της Κρήτης. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα που υλοποιείται μέσω ΕΣΠΑ και διασταυρώνει τα ποιοτικά στοιχεία των κωδικοποιήσεων. Ο έλεγχος έχει ολοκληρωθεί για περίπου 66.000 περιστατικά.

Μετά την 7η Υγειονομική Περιφέρεια (ΥΠΕ) εντάχθηκαν στο σύστημα DRG τα νοσοκομεία της 3ης ΥΠΕ Μακεδονίας (πλην του «Παπαγεωργίου») καθώς και του Πανεπιστημιακού νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ από την 4η ΥΠΕ. Έπειτα, προχώρησε η ένταξη τριών νοσοκομείων της Θεσσαλίας, δύο νοσοκομείων από τη 2η ΥΠΕ (Θριάσιο και νοσοκομείο Σύρου) και άλλων δύο από την 1η ΥΠΕ Αττικής («Ερυθρός Σταυρός» και «Ανδρέας Συγγρός».

Από το επόμενο έτος τα νοσοκομεία της 7ης ΥΠΕ (Κρήτης) και της 3ης ΥΠΕ (Μακεδονίας) θα μπουν σε καθεστώς αποζημίωσης με βάση το παραγόμενο έργο τους, δηλαδή θα αποζημιώνονται βάσει του παραγόμενου έργου τους που παρέχουν και όχι «τυφλά», όπως συμβαίνει σήμερα. Επιπλέον, συζητείται η μεταφορά της χρηματοδότησης των νοσοκομείων στον ΕΟΠΥΥ με το υπουργείο Υγείας να διατηρεί ένα μικρό ποσοστό.

Σύμφωνα με το μοντέλο χρηματοδότησης που ακολουθείται σήμερα στα νοσοκομεία του ΕΣΥ, λαμβάνουν το 40% από τον ΕΟΠΥΥ και το 60% από το υπουργείο Υγείας. Πλέον η κατανομή των ποσών που προϋπολογίζονται θα βασίζεται κατά 80% στον ΕΟΠΥΥ και κατά 20% στο υπουργείο Υγείας. Με άλλα λόγια, όπως ανέφεραν χθες οι επιστήμονες του ΚΕΤΕΚΝΥ, ο ΕΟΠΥΥ ως ασφαλιστικός φορέας που πληρώνει για τις υπηρεσίες υγείας που λαμβάνουν οι ασφαλισμένοι του, θα πληρώνει βάσει των ποσοτικων και ποιοτικών δεδομένων του ΚΕΤΕΚΝΥ.

Δεδομένης της τεράστιας αλλαγής όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς είναι σε συνεργασία, ωστόσο σε πρώτη φάση η κατανομή των κονδυλίων θα παρακολουθείται ανά εξάμηνο ώστε να προσληφθούν τυχόν προβλήματα.

Πηγή: ygeiamoy.gr