Υπόθεση Ανδρουλάκη: Αποφασισμένος για όλα ο Μητσοτάκης

Από το βήμα της Βουλής σήμερα, ο πρωθυπουργός θα στείλει το μήνυμα ότι η υπόθεση θα διαλευκανθεί κατά τον δέοντα θεσμικό τρόπο, αλλά και ότι η λειτουργία των υπηρεσιών ασφαλείας δεν θα γίνει «βορά» στις διαθέσεις της αντιπολίτευσης

Σχεδόν έναν μήνα μετά το ξέσπασμα της υπόθεσης Ανδρουλάκη και τρεις εβδομάδες μετά τις σαρωτικές αλλαγές στο Μέγαρο Μαξίμου και την ΕΥΠ που ταρακούνησαν την κυβέρνηση, ο Κυριάκος Μητσοτάκης εμφανίζεται αποφασισμένος να περάσει στην αντεπίθεση σήμερα από το βήμα της Βουλής και την προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση, να στείλει το μήνυμα ότι η υπόθεση Ανδρουλάκη θα διαλευκανθεί κατά τον δέοντα θεσμικό τρόπο, αλλά και ότι η λειτουργία των υπηρεσιών ασφαλείας δεν θα γίνει «βορά» στις διαθέσεις της αντιπολίτευσης.

Όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, ο κ. Μητσοτάκης στην τοποθέτησή του θα επιμείνει στην ανάγκη να μην μείνουν σκιές κατά τη διερεύνηση της υπόθεσης, ενώ, παράλληλα, θα τονίσει για μια ακόμα φορά ότι οι κρατικές αρχές δεν έχουν καμία σχέση με το λογισμικό Predator, το οποίο έγινε προσπάθεια να εγκατασταθεί στο τηλέφωνο του προέδρου του ΠΑΣΟΚ. Παράλληλα, ο πρωθυπουργός αναμένεται να είναι σαφής ότι η επισύνδεση στο τηλέφωνο του κ. Ανδρουλάκη έγινε απολύτως κατά τω νόμω, ενώ ως λάθος αναμένεται να αναγνωρίσει το γεγονός ότι η υπόθεση δεν «φιλτραρίστηκε» πολιτικά πριν φτάσει στην αρμόδια εισαγγελέα που εποπτεύει τη λειτουργία της ΕΥΠ, ώστε να πάρει και την τυπική έγκριση.

Ο πρωθυπουργός, παράλληλα, θα τονίσει ότι δεν υπολογίζει το πολιτικό κόστος, εξ ου και αναλαμβάνει την πολιτική ευθύνη, όπως έκανε και σε άλλες περιπτώσεις π.χ. την υπερβολική χρήση βίας στα προσφυγονήσια τον Φεβρουάριο του 2020, τις πυρκαγιές πέρυσι το καλοκαίρι, αλλά και για την αντίδραση του κρατικού μηχανισμού στην κακοκαιρία «Μήδεια». Υπό αυτό το πρίσμα, ο κ. Μητσοτάκης θέλει να στείλει το μήνυμα προς τους πολίτες ότι δεν κρύβεται, ούτε μετακυλύει την ευθύνη.

Ακόμα, ο κ. Μητσοτάκης θα υπογραμμίσει ότι οι παθογένειες που αφορούν και τη λειτουργία των μυστικών υπηρεσιών θα πρέπει να εξεταστούν και για το μέλλον, ώστε από τη μια να μην βρεθούμε με μια επανάληψη της υπόθεσης, από την άλλη να μην θιγεί ο τρόπος, με τον οποίο δουλεύουν οι υπηρεσίες ασφαλείας. Ο πρωθυπουργός θα επαναφέρει τις προτάσεις του για τις επιπρόσθετες ασφαλιστικές δικλείδες ως προς τη λειτουργία της ΕΥΠ, θα υπογραμμίσει, πάντως, ότι ριζικές αλλαγές ως προς το modus operandi των μυστικών υπηρεσιών δεν είναι εύκολες, όπως δεν προσφέρει και πολλά η εκτενής δημόσια συζήτηση επί της λειτουργίας τους.

Ο πρωθυπουργός είναι προετοιμασμένος για τη σφοδρή επίθεση που θα εξαπολύσει ο Αλέξης Τσίπρας. Ήδη, δε, στην πρωτολογία του θα δώσει το στίγμα για ενέργειες που έγιναν κυρίως επί ημερών του ΣΥΡΙΖΑ και δεν παρέπεμπαν σε χρηστή λειτουργία των υπηρεσιών ασφαλείας. Και, όπως διαμηνύουν συνεργάτες του, αναλόγως του τι θα ειπωθεί, θα απαντήσει, καθώς είναι αποφασισμένος να σηκώσει το γάντι και να μην αφήσει επιθέσεις αναπάντητες.

Για τον κ. Μητσοτάκη, πάντως, όπως το θέτουν οι συνεργάτες του, η θεσμική οδός της διερεύνησης της υπόθεσης που περιλαμβάνει τη συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, αλλά και τη σύσταση της Εξεταστικής Επιτροπής είναι, όχι απλώς μονόδρομος, αλλά και η μόνη προέκταση που θα δώσει η κυβέρνηση σε αυτό το θέμα, εφόσον οι αποκαλύψεις περιορίζονται στην υπόθεση Ανδρουλάκη, όπως διαβεβαιώνουν κυβερνητικές πηγές.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα