Όταν το Μαξίμου προσπαθεί να πείσει την… Κουμουνδούρου

Με το τρίπτυχο «αξιολόγηση - πλεόνασμα - συμφωνίες» θα πορευτεί η κυβέρνηση κόντρα όχι μόνο στην αντιπολίτευση αλλά και στο κόμμα που εξακολουθεί να μουρμουράει για αλλαγή φυσιογνωμίας και βασικές υποχωρήσεις

Εκτός πλάνου βγάζει το κόμμα ο Αλέξης Τσίπρας, ρίχνοντας το βάρος στην κυβέρνηση και την στόχευση για περιορισμό των απωλειών στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση. Η πεποίθηση που υπάρχει στο Μέγαρο Μαξίμου είναι πως οι βουλευτές είναι δεδομένοι και δεν θα ρίξουν την κυβέρνηση.

Ρεπορτάζ: Θεοδόσης Παπανδρέου

Αξιολόγηση, πλεόνασμα και συμφωνίες. Αυτό είναι το τρίπτυχο πάνω στο οποίο κινείται η κυβέρνηση. Και παρά το μούδιασμα της κοινοβουλευτικής ομάδας, η οποία παρακολουθεί τις εξελίξεις αμήχανα χωρίς επί της ουσίας να αντιδράσει, στο Μέγαρο Μαξίμου σκοπεύουν να μείνουν πιστοί στις τρεις αυτές αρχές.

Άλλωστε, έχει γίνει πεποίθηση πως εφόσον κλείσουν τα ανοιχτά μέτωπα σε συνδυασμό με καλή εικόνα στο εξωτερικό, ακόμα και αν η χώρα οδηγηθεί πρόωρα σε εκλογές (όπως ήδη έχει γράψει η «Α»), ο ΣΥΡΙΖΑ στην χειρότερη περίπτωση θα καταφέρει να διατηρήσει δυνάμεις. Αυτό από μόνο του εκτιμάται πως είναι αρκετό να κρατήσει την Κ.Ο., τα μέλη της οποίας θα μπορούν να ελπίζουν σε μια ακόμα θητεία έστω και ως αντιπολίτευση.

Στην Κουμουνδούρου εκτιμούν ότι η Νέα Δημοκρατία όχι απλώς βρίσκεται σε κατάσταση κόπωσης αλλά κι ότι αυτό είναι εμφανές, με τους συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα να σχολιάζουν σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις τους με βουλευτές πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης «αποδείχθηκε λίγος ως πολιτικός αντίπαλος».

«Όσο αυτός δεν αποφασίζει τι ταυτότητα θα έχει το κόμμα του και άλλοτε σέρνεται πίσω από τον αντιπρόεδρό του και άλλοτε πίσω από τους καραμανλικούς, τόσο θα χάνει πολύτιμο χρόνο. Αυτή η χασούρα του όμως είναι υπέρ μας. Προκαλεί σύγχυση ακόμα και στους ψηφοφόρους της Νέας Δημοκρατίας, πόσο μάλλον δηλαδή στους αναποφάσιστους που αναζητούν πολιτική στέγη», σχολιάζουν χαρακτηριστικά.

 

Σχετική ανησυχία για τις εκλογές στην Κεντροαριστερά

Μια σχετική ανησυχία επικρατεί για την έκβαση των εκλογών στην Κεντροαριστερά. «Εμείς ξέρουμε ποιον θα θέλαμε αντίπαλο. Είναι εύκολο, εκείνον που έχει ήδη δοκιμάσει και έχει αποτύχει. Γιατί είναι καταδικασμένος να αποτύχει και πάλι. Θα μας έκανε πιο εύκολη την πορεία προς τις εκλογές. Μόνο που δεν ψηφίζουμε εμείς, παρά μόνο ελπίζουν», λένε χαμογελώντας.

Η ανησυχία όσον αφορά την Κεντροαριστερά έγκειται στην πιθανότητα ο νέος αρχηγός να δώσει την εικόνα ότι τα καταφέρνει και να είναι θελκτικός σε ψηφοφόρους που έχουν γυρίσει την πλάτη τα τελευταία χρόνια σε αυτόν τον πολιτικό χώρο. «Η μόνη επί της ουσίας απειλή για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι είτε μια ενισχυμένη κεντροαριστερά είτε μια μεγάλη αποχή εκείνων που στις προηγούμενες εκλογές μάς στήριξαν. Αν αυτοί βρεθούν και πάλι μπροστά στην κάλπη, τότε ο ΣΥΡΙΖΑ είναι σχεδόν μονόδρομος λαμβάνοντας, κανείς υπόψη το πώς έχει διαμορφωθεί το πολιτικό σκηνικό σήμερα», συμπληρώνουν.

 

Γκρίνιες για αλλοίωση της φυσιογνωμίας του κόμματος

Επιστρέφοντας στο εσωκομματικό πεδίο, έχει γίνει σαφές πως δύσκολα κάποιος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ θα διαφοροποιηθεί με ρίσκο να ρίξει την κυβέρνηση. Η προσπάθεια που γίνεται από το Μέγαρο Μαξίμου είναι να πεισθεί η Κοινοβουλευτική Ομάδα, πως οι υποχωρήσεις που γίνονται είναι αναγκαίες προκειμένου να βγει η χώρα στο ξέφωτο, ώστε στην συνέχεια να μπορέσουν να εφαρμόσουν ένα κομμάτι τουλάχιστον της αριστερής πολιτικής.

Από την Κ.Ο. οι γκρίνιες επικεντρώνονται στην αλλοίωση της φυσιογνωμίας του κόμματος, στην αλλαγή της πολιτικής πέρα από κάθε συμφωνία και εξουσιοδότηση από το κόμμα, αλλά και τις υποχωρήσεις σε καίρια ζητήματα όπως π.χ. την στάση έναντι των ΗΠΑ.

Είναι άλλωστε φρέσκια η διαφοροποίηση επί της… αρχής κορυφαίων βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για τα όσα διαδραματίστηκαν στην άλλη άκρη του Ατλαντικού και πολύ περισσότερο για τα όσα συμφωνήθηκαν με αφορμή τα F16. Πρωταγωνιστής για ακόμα μια φορά υπήρξε ο πρώην υπουργός Νίκος Φίλης. Αν και εκτίμησε πως η επίσκεψη του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στις ΗΠΑ ολοκληρώθηκε με τρόπο επωφελή για τα ελληνικά συμφέροντα, στην Βουλή ζήτησε ενημέρωση, εκφράζοντας τον προβληματισμό του για την συμφωνία. Ενώ όσον αφορά για το μεγάλο στοίχημα της κυβέρνησης, την έξοδο από τα μνημόνια, πιο ρεαλιστής γκρέμισε το παλάτι από άμμο:

«Δεν θα περάσουμε από την κόλαση στον παράδεισο. Τον Αύγουστο του 2018 μπορούμε να βγούμε από την υφιστάμενη δανειακή σύμβαση, μπορούμε να επιτύχουμε την αποδυνάμωση ορισμένων μνημονιακών καταναγκασμών και την χαλάρωση της ασφυκτικής επιτροπείας, αλλά το Μνημόνιο ως καθεστώς και ως μοχλός ανακατασκευής της κοινωνίας και της οικονομίας θα συνεχίσει να υπάρχει. Είναι το χρέος και ο μηχανισμός των πλεονασμάτων που λειτουργούν εξαιρετικά δεσμευτικά προς αυτή την κατεύθυνση. Στην τελική διαπραγμάτευση προέχουν η ρύθμιση του χρέους και η μείωση των θηριωδών πλεονασμάτων των 3,5% για τα επόμενα χρόνια, καθώς επίσης η επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων και η αύξηση του κατώτερου μισθού. Τα στοιχεία του 2016 που δημοσίευσε η Eurostat για την φτώχεια και την κοινωνική εξαθλίωση που βιώνει το 33,6% του πληθυσμού, δηλαδή 3,8 εκατ. Έλληνες, είναι μια ηχηρή καμπάνα και δεν επιτρέπουν σε κανέναν να κομπάζει για δήθεν success story», είπε χαρακτηριστικά.

Η ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΠΟΥ ΓΙΝΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΚΑΤΕΥΝΑΣΤΟΥΝ ΟΙ ΓΚΡΙΝΙΕΣ ΤΗΣ  ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΠΩΣ ΟΙ ΥΠΟΧΩΡΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΕΙΝΑΙ ΑΝΑΓΚΑΙΕΣ ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟΥ ΝΑ ΒΓΕΙ Η ΧΩΡΑ ΣΤΟ ΞΕΦΩΤΟ, ΩΣΤΕ ΣΤΗΝ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΝΑ ΜΠΟΡΕΣΟΥΝ ΝΑ ΕΦΑΡΜΟΣΟΥΝ ΕΝΑ ΚΟΜΜΑΤΙ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα