Αιωρείται καμπάνα για το τέλος ταξινόμησης στα μισθωμένα οχήματα

Προειδοποίηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής: «Θα παραπέμψουμε την Ελλάδα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο αν δεν αλλάξετε τη νομοθεσία για το τέλος ταξινόμησης στα μισθωμένα οχήματα». Κι αυτό καθώς το ελληνικό νομοθετικό πλαίσιο που διέπει το ζήτημα της διασυνοριακής χρηματοδοτικής μίσθωσης και ενοικίασης αυτοκινήτων αντίκειται στους ευρωπαϊκούς κανονισμούς σχετικά με την ενοικίαση αυτοκινήτων.

Σύμφωνα με τη νομολογία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου τα κράτη-μέλη οφείλουν να εισπράττουν στην περίπτωση διασυνοριακής χρηματοδοτικής ή απλής μίσθωσης, τέλος ανάλογο μόνο με τη διάρκεια χρήσης του οχήματος. Αντίθετα, η ελληνική νομοθεσία προβλέπει ότι το τέλος ταξινόμησης καταβάλλεται ολόκληρο, ανεξαρτήτως χρήσης. Ο λόγος της παραπομπής είναι το γεγονός ότι η ελληνική νομοθεσία αναφορικά με τα τέλη ταξινόμησης σε οχήματα που μισθώνονται στην Ελλάδα από εκμισθωτή που εδρεύει σε άλλο κράτος-μέλος, δεν έχει αλλάξει.

Πιο συγκεκριμένα, ο σχετικός νόμος προβλέπει ότι ένα πρόσωπο που κατοικεί στην Ελλάδα και μισθώνει όχημα από εκμισθωτή που εδρεύει σε άλλο κράτος μέλος της Ε.Ε., οφείλει τα τέλη ταξινόμησης των οχημάτων στο ακέραιο. Η Επιτροπή θεωρεί ότι αυτό παραβιάζει την αρχή της ελεύθερης κυκλοφορίας των υπηρεσιών που προβλέπονται από τις Συνθήκες και μπορεί να λειτουργήσει αποτρεπτικά για τη διασυνοριακή δραστηριότητα. Το επίμαχο αίτημα της Επιτροπής, που λαμβάνει τη μορφή αιτιολογημένης γνώμης, ορίζει ότι εάν η Ελλάδα δεν συμμορφωθεί με την ευρωπαϊκή νομοθεσία εντός δύο μηνών, τότε μπορεί να αποφασισθεί η παραπομπή της στο Δικαστήριο της Ε.Ε.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα