Ανησυχία στην Ευρώπη για το “πάγωμα” των διαπραγματεύσεων για σχηματισμό κυβέρνησης στη Γερμανία

Έντονη είναι η ανησυχία στην Ευρώπη μετά  το “πάγωμα” των διαπραγματεύσεων για σχηματισμό κυβέρνησης στη Γερμανία.

Ο Γάλλος Πρόεδρος είχε επικοινωνία με την Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ και δήλωσε πως μίλησε με την καγκελάριο Μέρκελ αργά χθες το βράδυ και τόνισε πως δεν είναι προς το συμφέρον της Γαλλίας να “παγώσουν” οι διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης στη χώρα.

Το “ναυάγιο” στις διαπραγματεύσεις στη Γερμανία είναι «κακή είδηση για την Ευρώπη», σχολίασε ο Ολλανδός υπουργός Εξωτερικών.

«Είναι κακή είδηση για την Ευρώπη πως η κυβέρνηση στη Γερμανία θα χρειαστεί λίγο περισσότερο (για να σχηματιστεί)», δήλωσε ο Halbe Zijlstra σε δημοσιογράφους στις Βρυξέλελς.

«Η Γερμανία είναι μια χώρα με μεγάλη επιρροή εντός της ΕΕ άρα αν δεν έχουν κυβέρνηση και ως εκ τούτου δεν έχουν εντολή, θα είναι πολύ δύσκολο να λάβουν θέσεις».

Αν και ορισμένοι στη Γερμανία μιλούν για το ενδεχόμενο νέων εκλογών, ο κ. Zijlstra δήλωσε πως αυτή είναι κακή ιδέα και σχολίασε πως η Ολλανδική κυβέρνηση χρειάστηκε επτά μήνες για να σχηματιστεί, κάτι που σημαίνει πως τα Γερμανικά κόμματα μπορεί ακόμα να επιστρέψουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων μετά από μια παύση.

Ο ίδιος εκτίμησε πως η πολιτική κρίση στην Γερμανία δεν επηρεάζει τις διαπραγματεύσεις για το Brexit ειδικά αυτή τη στιγμή, καθώς η ΕΕ «περιμένει μια ουσιαστική προσφορά από τους Βρετανούς» σε ό,τι αφορά τον «λογαριασμό» της εξόδου.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα